Özel sektör taban fiyatı baz alarak alımlar yaptı, yapıyor

Alımlarda özel sektör ÇAYKUR’un önüne geçti

-Birinci sürgün alımların 250 bin tonu özel sektör, 195 bin tonu ise ÇAYKUR tarafından satın alındı

TTB Başkan Yardımcısı Çakıroğlu, “İstikrarlı piyasa ve üretim için özel sektör her aşamada desteklenmelidir.”

2023 yılı yaş çay alım kampanyasının tamamlanan birinci sürgün alımlarında özel sektör önceki yılların aksine sektörün lokomotifi olarak da gösterilen ÇAYKUR’un önüne geçti.

Birinci sürgün döneminde 445 bin ton yaş çay yaprağı üretildi. Bunun 195 bin tonu ÇAYKUR, geri kalan 250 bin tonu ise özel sektör tarafından satın alınıp, işlenerek kuru çay haline getirildi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Komisyonu Üyesi Yavuz Selim Çakıroğlu, yaptığı yazılı açıklamada kampanyanın birinci sürgün dönemini değerlendirdi.

Yavuz Selim Çakıroğlu, söz konusu rakamların çay da özel sektörün ne kadar önemli bir işlevi olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Çayda adeta yardımcı kuvvet gibi gözüken, ya da gösterilen özel sektörün gerçekteki işlevinin ne kadar önemli, dahası en önemlisi olduğunu rakamlar ortaya koymaktadır. Zor şartlar altında bulunmasına rağmen özel sektör üreticinin mağduriyetini önleyen en önemli imalatçılardır. Önümüzdeki süreçte çayda özel sektörün işlevinin daha da artacağından kimsenin kuşkusu olmasın. Bu işlevi de fedakarlık yaparak yerine getirmektedir.”

2023 sezonu tamamlanana kadar özel sektörün işlevini yerine getirip, etkili olacağını vurgulayan TTB Başkan Yardımcısı Çakıroğlu, sezon tamamlandığında üretimin geçen yıl ile hemen hemen aynı seviyelerde olacağını tahmin ettiklerini de söyledi.

Ortadaki rakamların ve gerçekler üzerinden hareketle devletin ÇAYKUR- özel sektör ayrımı yapmadan teşvikler uygulaması ve destekler sunması gerektiğini belirten Çakıroğlu, “İstikrarlı piyasa ve üretim için hiç bir ayrıma gidilmeden özel sektör her aşamada desteklenmelidir. Bunlarda özel sektör ile istişare edilip belirlenip, uygulanmalıdır” diyerek açıklamasını şöyle tamamladı.

“Üreticimiz bu sezon çayını satarken ve parasını alırken hiçbir sorunla karşılaşmadı. Özel sektör taban fiyatı baz alarak alımlar yaptı, yapıyor. Bu arada kuru çay piyasasını bozmaya yönelik bazı oluşumlar söz konusudur. Bunların mutlaka giderilmesi gerekiyor. Önümüzdeki süreçteki alımlarda sorunlar da olabilir. Sektörün tümünü etkileyebilecek sorunların giderilmesinde ortak akıl ve görüşün mutlaka oluşturulması ve ona göre tedbirlerin alınması da kaçınılmazdır. Bu ekonomik şartlarda elbette 3’üncü sürgünde sorunlar da olabilir. Oluşacak sorunlardan her çay paydaşı da mutlak suretle etkilenecektir. “