İsmail Saymaz . O Rizeli Rambo

İsmail Saymaz / Rizeli Rambo

Tanıştığım, elini sıktığım ve sohbet ettiğim ilk ünlü, Sönmez Yıkılmaz'dı. Dün gibi hatırımdadır. Bir akşam Rize Ülkü Ocağı'nda oturuyorduk. İçeriye ocak başkanımız Zeki Abi girdi, peşinden de "O".. "Rizeli Rambo"yu karşımda görünce Cüneyt Arkın'dan yumruk yemiş Sönmez Yıkılmaz gibi ileri geri sallandım.

Emektardı

Öz geçmişine göre yıkılmaz, 1940 yılında Rize'de dünyaya geldi. Çocukken kovboy filmlerine ve boksa merak saldı. Sinema sevdasından sınıfta kaldı.. Rize'den Kasımpaşa'ya göçtüler. Cibali'de plastik fabrikasında iş tuttu. Fakat gözü sinemadaydı. Borç harç fotoğraf çektirip bir haber mecmuasının erkek güzellik yarışmasına yolladı. Üçüncü seçilince Kasımpaşa'dan Beyoğlu'na çıktı. Artık Yeşilçam'da başrol bekliyordu. Gel gör ki jandarma ve polis gibi yan roller verildi. Kasımpaşa'ya dönmeyi erkekliğine yediremediği için setlerde ışıkçılık yaptı..

Ülküdaş

Bir artistin sete yetişemediği gün filmde oynadı ve o andan itibaren kavga sahnelerinin aranılan figüranı oldu. Yüzlerce filmde dayak yedi.. En çok da Cüneyt Arkın'dan.. Rize'deki ocak başkanımız Zeki Abi, onun için gururla "Ülküdaşımızdır" demişti bize. Yıkılmaz, yıllar sonra, hayatını anlatan bir belgeselde, "Türk-İslam sentezine göre yaşamış insanım" diyecek ve ülkücülüğünü gizlemeyecekti.

Ülkücü sinemacılar hiç yok değildi. Duyardık.. Zeki Abi'nin demesine göre Serdar Gökhan, bizdendi mesela.. Cüneyt Arkın, bilinen ilk ülkücü filmi olan "Güneş Ne Zaman Doğacak"ta rol almıştı. Yıkılmaz, bu çapta ve şöhrette bir oyuncu değildi. Figürandı. Yeşilçam'ın "dayak hamalı" idi. Gerçi bir ülküdaşımızın -rol gereği de olsa- böyle örselenmesine tahammülümüz yoktu. Bir bozkurt dayak-kötek yememeliydi.. Hele de Anzerliyse..

Bir Dağın İki Yüzü İspir Ve Anzer

Rize'nin Erzurum ve Bayburt sınırındaki İkizdere ilçesine bağlı Anzer köyüne geçen ay gittim. resmi kayıtlarda "Çiçekli Köyü" diye geçiyor. Yedi mahalleden oluşuyor. İçinden buz gibi bir derenin aktığı yemyeşil ve çiçekli bir vadi. Rize'nin bu vadisinde çay yetişmez. Tabiatı ve iklimi itibarıyla Erzurum'a benzer.. Biz İspirliler Erzurum'dan göçmüşüz. Yani Anzerlilerle bir dağın iki yüzündeniz.. Ziyadesiyle benziyoruz. Bir kere dağlıyız. Ot biçer, rençberlik eder, hayvan bakarız, baldan anlarız. Dünyaca ünlü Anzer balı, bu vadinin armağanıdır..

Biz  "Gelirem" deriz, Anzerliler "Geliyam".. Fakiriz ve köylüyüz.. Her fakir ve köylü gibi, zenginler ve şehirliler tarafından, koktuğumuz sanılır. Oysaki tenimize kuru ot kokusu sinmiştir. Kokan budur..

 

Sönmez Yıkılmaz İle Övünürüz

Rize'de hangi İspirli bir mahalleye yerleşmişse, komşusu Anzer lidir. Kale de böyledir, Hamamderesi de, Tophane de.. Misal ben, betonla kapatılan Kale Deresi'nin kenarında yağmurlu günlerde taşan selin, duvarlarını yaladığı bir evde doğdum. Komşularımız Anzer liler.. Anzer lilerin de sofusu ve kumarcısı boldur, İspirlilerin de.. Yaman dövüşçüler çıkar ikimizin içinden.. Biz Eşref Kolçak ile Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan'la övünürüz. Anzerliler Sönmez Yıkılmaz' la..

Sönmez Yıkılmaz 2 Haziran 2022 tarihinde bu dünyadan ayrıldı. Cenazesini birkaç figüran ve sinemacıyla, arkadaşı Cüneyt Arkın uğurladı. Rize'de toprağa verildi.. "Rizeli Remo’dan 26 gün sonra Cüneyt Arkın da hayata gözlerini yumdu. Kamera kapandı, ışıklar söndü. Yeşilçam, iki yıldızını; ben ise tanıdığım ilk ünlümü kaybettim..