RİZE'DE GEÇMİŞE VEFA

GEÇMİŞE VEFA.

Geçmiş belgedir, araştırmadır. Fakat ülkemizde geçmişe ait bir konuda hüküm vermede maalesef bu kural geçerli olmamakta. 20 Mayıs günü kütüphaneme gelen ve elinde üç adet eski fotoğraf bulunan Osman Nuri Tufanoğlu abimden edindiğim bir bilgi beni yeni bir araştırmaya sevk etti. Fotoğraflarda eski hükümet konağının önünde bir cenaze merasimi vardı. Kendisinden öğrendiğime göre cenaze namazını kıldıran kişi eski Rize müftüsü Nuh Toprak, cenaze ise o dönemdeki Rize valisiydi ve mezarı da bugünkü Araştırma Hastanesinin alt tarafında bulunan Rize Belediyesine ait olan Asri Mezarlıktaydı.

Taradığım bu fotoğrafları ilk önce Rize üzerinde araştırmalar yapan Prof. Dr. İsmail Kara hocaya gönderdim. Fotoğraflar, şehrin tarihi için büyük önem arz etmekteydi. Onun verdiği talimat ile mezarı aramak için bahse konu mezarlığa gittim ve mezarı tespit edip fotoğrafladım. Bu mezarın onarılması, bakıma alınması hatta ulaşabilirsek belki de bugün bulunan yakınlarına haber verilmesi gerektiği inancındaydım. 

Mezara çektiğim fotoğrafları Rize belediyesi Kültür İşleri müdürü Hüseyin Nalkıran’a, ardından Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin hocama telefonla attım. Rahmi Metin hemen buranın neresi olduğunu sorunca kendisini telefonla aradım. Rahmi hocam bu fotoğrafları sayın valimize de atmam gerektiğini söyleyince “Sabah 30 Ağustos bayram kutlamalarında ben kendisine söylerim” deyip olayı sonlandırdık. Fakat ben bu telefon görüşmesinden sonra fotoğrafları sayın valimizin telefonuna da gönderdim. Aradan üç gün geçtikten sonra İl Özel İdaresinden bir görevli arkadaş beni aradı ve gelip beni alarak mezarlığa gittik. Durum tespitinden sonra çok kısa bir zaman içerisinde bu görevli arkadaş bana mezarlığın bakımının yapıldığını gösteren yeni şeklinin fotoğraflarını attı.

Erzincan valiliği ile iletişime geçip merhum valimizin bugünkü aile fertleriyle iletişim kurmaya çalıştıysam da bir sonuç elde edemedim. Umarım torunlarına ulaşabilir ve dedelerinin mezarı hakkında kendilerine bu bilgileri verebilirim. Fakat bir Rizeli olarak başta sayın belediye başkanımız Rahmi Metin ve sayın valimiz İhsan Selim Baydaş’a göstermiş oldukları duyarlılık için çok teşekkür ederim.



AHMET BAHA BAYOĞLU KİMDİR?

Ahmet Baha Bayoğlu 1886 yılında Erzincan doğmuştur. Trabzon’da ilk ve orta tahsilini tamamladıktan sonra 1912 yılında Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Uzun yıllar savcılık ve hakimlik yapan Bayoğlu, 3 Nisan 1928 yılında Nevşehir’in Arapsun ilçesine kaymakam olarak atandı. Sırasıyla Kula, Pülümür, Suşehri, Şebinkarahisar ve İnegöl kaymakamlıklarında bulundu. 1941 yılında Samsun vali yardımcılığına atandı. 29 Kasım 1941 tarihinde Rize Vali Vekili olarak göreve başladı. 7 Ağustos 1942 tarihinde ise görevi başındayken hayata veda etti. Allah rahmet eylesin.

 

Recep KOYUNCU