RİZE'DE ENGELLENEN GÜNLÜK 8 SEFER
Yıl 2011, hayallerimiz vardı birkaç arkadaşım ile birlikte,
"Rize Havaalanı"…
Hatta adını Recep Tayyip Erdoğan Havaalanı olarak yazmıştım ilk yazımda, bu köşede. Sonrasında onlarca yazı...
Uzun süren bir süreç ve gelinen nokta;
Haber Yıorum: Mustafa Barış ÖZTÜRK
Dünya çapında teknik özelliklere sahip, Rize'nin 1'inci si,
Rize-Artvin Havalimanı (RZV)
Karadeniz'den dünyaya yeni bir kapı olarak 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü hizmete açıldı.
3 Nisan 2017 tarihinde yapımına başlanan Rize-Artvin Havalimanı, 3000 x 45 m. piste, 7 uçak park pozisyonu bulunan aprona ve yıllık 3 milyon yolcu kapasitesine sahip...
14 Mayıs’ta açıldı, AMA !
Sadece İstanbul, Ankara İzmir günlük karşılıklı seferlerle devam ediyor hala...Birkaç tane de yurt dışı seferi…
Ülkemizde sivil hava trafiğine açık toplam 62 havaalanı bulunmaktadır. Lakin biz sadece 3 şehre ve 4 havalimanına uçabiliyoruz. Trajikomik, şaka gibi değil mi?
Trabzon Havaalanından tüm destinasyonlara daha uygun fiyatlara ve istenilen saatlerde bilet bulmak mümkün.
Havaş Rize'de havalimanı olmasına rağmen Trabzon havalimanına yolcu taşıyor. Akıl tutulması, pes…Diyecek birsey yok !
Rize'li ve Artvin'liler olarak Havaalanı açılana kadar yıllarca Trabzon Havaalanını kullandık.
Halende kullanıyoruz. Bu şekilde devam ederse; sorumlu ,yetkili etkili isimler konuya kulak tıkarsa çok daha kullanacağız, anlaşılan.
Sen onca denizi doldur onca parayı yatır...
Dünyada bu bağlamda ilk 3'e gir,
Yolcular kapılarda yoğunluk hat safhada,
Sonra gelsin bürokrasi(?)senin havalimanını sabote etsin...
DHMİ'nin özellikle SHGM’nin bu bakışı ve tutumu
Rize Artvin Havaalanımızı büyütmez ve sürdürülebilir değildir.
DHMİ tarafında UYGUN bir çalışma yapılmalıdır. Üst düzey kilit bir yönetici atanmalıdır.
Sektörde çalışmış ve İstanbul Üniversitesi Sivil Havacılık bölümü mezunuyum. Bu sebeple dostlarım onlarca soru yöneltiyor bana,
Özellikle belirteyim geçen kış yaşadığımız sorunların bir kısmı bu kış yaşanmayacak.
Bu demek değil ki bütün sorunları çözdük.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü DHMİ de ki özel durum ve sorunları çözmediğimiz müddetce Kronikleşen Problemler devam edecektir!
Öellikle kış aylarında uçak iptalleri divert ların neden olduğu olumsuzluklar, 24 yaklaşmada ILS kurulması…Pas geçme minimalari en düşük 630 feet. Sistem kurulursa 450 feet e kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. CAT 2 aydınlatma ILS ye göre daha büyük yatırım Havalimanımızın altyapısı hazır ve çalışmalar devam etmekte…Çok yoğun sis olmadığı sürece inişte sıkıntı yaşanmayacak.
Sonuç olarak; ana sorunlar altyapı, rötar, uçağın inememesi, iptal yada divert !
Özellikle yer hizmetleri firmasının gözden geçirilmesi hatta değiştirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca AJet sisteminin THY Troya sistemine entegre olmaması bağlantılı uçuşlarda bir genel sıkıntı yaşatmaktadır.
Bu durumlar yolcunun algısını çok olumsuz etkiliyor.
Önümüzdeki kış aynı sorunları yaşamamak için gerekli çalışma hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Lakin bürokrat tarafında herhangi bir çalışma yapılmamakta hatta bir Rizeli genel müdür yardımcısı görevden yakın zamanda alınmıştır.
Havayolu taşımacılığı riski sevmez ve tamamıyla karlılık oranlarına göre hareket eder. Salt burdan bile bakarsak Rize Artvin Havalimanı doluluk oranı ve fiyat ortalaması bakımından rantabl ve çok iyi durumda.
Türkiye’de iç hatlarda tüm havaalanlarını kullandım bugüne kadar. Hiçbir Havaalanı yalnızca bulunduğu il merkezi odaklı hizmet etmez. Uluslarası, dünyanın indiği Antalya’dan Kemer, Alanya gibi ilçelere ve kent merkezine hem servis hem de raylı ulaşım mevcut.
Adana’ya indiğinizde Mersin Tarsus’a servisler vardır, örnekleri çoğaltmak mümkün.
Uçağa giderken Ya da inerken hiç düşünmezsiniz servisiniz bekler sizi çünkü. Yoksa uçakla gelmek marifet değil. Senin hedefe seri ve uygun şartlarda ulaşman hedefindir.
Öyleyse Rize'den ikinci üçüncü seferler neden başlamıyor diye düşündüğünüz kadar giden ve gelen yolcuların havaalanından ulaşımına kadar kafa yormak gerekiyor.
Kamuoyunu ve ilgililerin bu konuya odaklanmasını bekliyorum.
Sorunu gündeme getirmek hepimizin görevi, sorunu çözmek ise siyasilerindir.
12 aylık ortalama bakıldığında yolcu sayısı komşu ilde doluluk kapasitesi %20 aşağıda olmasına rağmen bilet fiyatları Trabzon havaalanında %28 daha uygun… Bir matematikçi olarak bu ters orantının açıklaması Sadece DHMİ deki yanlış ve yanlı uygulamalardır.
Hal böyleyken, durum ortada !
Trabzon Havalimanının yolcu sayısı düşmesin ve Trabzon’a denize dolgu yıllık 15 milyon yolcu kapasiteli havalimanı yapabilmek için Rize Artvin Havalimanı’nın ihtiyacı olan günlük 6 İstanbul seferi ve 1 Ankara seferi ihtiyacının yanı sıra haftalık olarak İzmir’e ilave 1 sefer, Antalya’ya haftalık 2 sefer, Bursa, Kocaeli, Diyarbakır ve Adana’ya da haftalık 1’er sefer olmak üzere her gün en az 8 yurt içi seferi engellenen ve yurt dışı seferleri de konulmayan Rize Artvin Havalimanı’nın engellenen 8 yurt içi seferi ile her gün yaklaşık 2570 aylık 77 bin, yıllık ise 950 binden fazla yurt içi yolcusu Trabzon Havalimanı’na yönlendiriliyor. Yurt dışı yolcuları ile birlikte yılda 1 milyondan fazla yolcu Rize Artvin Havalimanı yerine Trabzon’a yönlendirilerek Trabzon Havalimanı’nı kullanmak zorunda bırakılıyor.
Son 3 bakanın Trabzonlu olduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Trabzon Havalimanı’nın sefer sayılarını artırmakla kalmayıp Rize Artvin Havalimanı’na verilmeyen seferlerle yolcu sayısını artırma yoluna giden Trabzon Havalimanı’na yatırım üstüne yatırım yapmaya devam ediyor.
Haklarını teslim etmek lazım Mv Harun Mertoglu ve Mv Muhammed Avcı konuya sahip çıkıyor. Yeni atanan Sn Yılmaz Katmer bu konuda güveniyorum. Yakın zamanda kendilerinden hayırlı haberler bekliyoruz.
Konuyu siyasete malzeme etmeden gözbebeğimiz havaalanımızın problemlerinin bir an önce giderilmesini arzu etmekteyim.