RİZE'DE HERKESİ ŞAŞIRTAN OLAY !

HARAM RİZEYE DE BULAŞMIŞ.. KENDİRLİ HEPİMİZİ ŞAŞIRTTI..!

Çay budama projesi bir türlü yenileyemediğimiz çay bahçeleri için acil çözüm aracı. Merhum Tuncer Ergüven’in Türk çaycılığını ölümden kurtaran bu projesi o tarihten bu yana kesintisiz uygulanıyor. Çay alanları  1/7 oranında budamayla gençleştiriliyor ve hazine üreticiye buradan elde edilmesi muhtemel olan geliri ödüyor.

Haber-Yorun: Adnan ONAY

Gerek, ÇAYKUR ve Özel Sektörün toplam yaş çay üretim kapasitesinin yaş çay rekoltesinden fazla olması, gerekse kuru çay tüketimin artması nedeniyle izinsiz yeni çay bahçelerinin oluşturulduğu öne sürüldüğü gibi,  üreticilerin budaması gerektiği çaylık alanlarını budamadığı, buradan elde ettiği yaş çayları özel sektöre sattığı, ancak devletten de budama parası aldığı zaman zaman öne sürülürdü.
Önceki yıllarda bu yönde bazı tespitler yapıldığı da kamuoyuna yansımıştı.

Geçtiğimiz günlerde savcılığa intikal eden bu yöndeki bir dava doğrusu hepimizi şaşırttı. Yapılan tespitlere göre (dindarlığıyla zaman zaman basında gündem olan) Kendirli Beldemizde 600 kadar çay üreticisi ÇAYKUR’un Kendirli Çay Fabrikasındaki iki tarım memurunun da yardımı veya görevlerini ihmal etmeleri nedeniyle çaylıklarında budama yapmadan devletten budama parası almış.!

Belirtildiğine göre; konuyla ilgili bir ihbar üzerine görevlendirilen iki müfettiş Kendirli’de budama bedeli alanların çay bahçelerinde yaptığı incelemelerde 600 üreticinin çaylıklarını budamadan budama parası aldığını tespit etmiş..

Olayla ilgili olan Kendirli Çay Fabrikasındaki iki memurun görev yerleri ÇAYKUR Genel Müdürlüğünce değiştirilmiş ve bu üreticilerin ÇAYKUR’a çay satmaları için gerekli olan çay cüzdanları iptal edilmiş. Ayrıca haksız şekilde aldıkları budama bedellerinin faiziyle birlikte geri ödenmesi için de işlemler başlatılmış.

Duyumlara göre; Savcılığa intikal eden bu usulsüzlüğün sadece Kendirli Beldesinde olmadığı, başka bölgelerde de bazı üreticilerin aynı yolla haksız budama bedeli aldıkları yönündeki iddialar üzerine ÇAYKUR yönetimi tüm üreticilere yönelik bir inceleme başlatmış durumda..

Bir ihbar üzerine ortaya çıkan bu durumun geçmiş yıllarda da yapılıp yapılmadığı ve devletin bu şekilde zarara uğratılıp, uğratılmadığı bilinmiyor..

ÇAYKUR’un bu doğrultuda bugüne kadar gerekli araştırma yapıp yapmadığı da bir başka merak konusu.!

Gerçekten şaşkınım! 
Devletten haksız şekilde alınan bu haram paraya Kendirli gibi dindarlığıyla ünlü bir belde de 600 kişi nasıl bulaşmış?

Bunu hangi sosyolojik yaklaşımla izah edebiliriz?