ÇAYKUR ÜRETİCİYİ KOLLAYAYIM DERKEN ....
Bazen iyi niyet işe yaramıyor.
Rize ve bölgede devam eden 2. sürgün yaş çay kampanyası ay başında Çaykur Genel Müdürlüğünün iyi niyetiyle dekara 600 kilogram ve serbest alım ile başladı.
Ancak iyi niyetli bu uygulma süreç ilerledikçe Çaykuru içerisinden çıkılmaz bir hale getirdi.
*Budama oranının yedide birden onda bire düşürülmesi
*Yaş çay rekoltesinin birinci sürgüne göre yüzde 25 oranında artması,
*Yaş çay toplama motorlarının yoğun olarak kullanılması sonucu günlük çay toplama miktarının aşırı derecede artması,
*Özel sektör çay fabrikalarının yaş çay parası ödemelerini 5 ile 8 ay gibi ileri bir tarihte ötelemesi sonucu Çaykur Çay fabrikalarının günlük yaş çay işleme kapasitesinin çok üzerinde çay alınarak stoklar a-normal derecede artmış Çaykur Çay fabrikaları günlük çay alımlarını döndüremeyecek noktaya gelmiştir
Üretici günlük çay satışında sıkıntı çektiği için ÇAY ALIM YERLERİNDEKİ eksperler fabrika yetkilileri ile cebelleşmektedir.
Elbette bir kaç gün sonra bu durum düzelecektir.
Ancak kurtun yediği ayazı unutmadığı gibi basit önlemlerle halledilebilecek bu sorun ve sıkıntıyı yaşatanaları da bu halk unutmayacaktır
Çaykur Genel Müdürlüğü üretici lehine çok iyi niyetlere özellikle de özel sektörün fırsatçılığına imkan vermemek için uyguladığı yaş çay alım politikası maalesef bölgede büyük sıkıntılara sebep olmuştur.
Çaykur'un günlük yaş çay işleme kapasitesi 8-9 bin ton iken 13-14 bin ton yaş çay alımı yapılınca sistem kendiliğinden otomatik olarak tıkandı.
Çaykur'un iyi niyetinden kimse şüphe etmiyor ama süreç düzgün yönetilemediği için sistem tıkanmıştır.
Hafta tatili uygulaması ve günlük kontenjan hesaplamaları Tüm farika kapasiteleri dikkate alınarak sanki daha sağlıklı bir şekilde planlanabilirdi
Bu yaşananlardan ders alarak gelecek yıllarda daha sağlıklı ve ortak akılla özellikle fabrika imalat sorumlularının da fikirleri dikkate alınarak sağlıklı bir yaş çay alım politikası belirlenir diye umuyoruz.