HEY GİDİ ESKİ RİZE ŞİMDİ NE OLDU BİZE?

*Rize siyaset tarihi basın tarihi örnek insanlarla örnek olaylarla doludur...

Rizeli bir yere bir konuma gelecekse sağcı solcu bakmaz yanında olurdu. Rizeli var iken Antepli’nin yanında olmayı ar sayardık. 

*Rizeli’ye biri yan baksa kumpas kursa onu destekleyen Rizeli karşısında Nihat Mete’yi  Mataracı’yı bulurdu. İlk sözleri belliydi ona “Ula sen Kopelimısun”

*Biz Rize'de insanları sağcı solcu penaltıcı golcü diye ayırmazdık.. 

*Biz bir arada ne güzel yaşadık. Milli Görüşlü gençlere "sen ocusun sen bucusun faşistsin" demeden tiyatro eğitimi veren devrimci Cemal Melemşe ve Serhan Pırpır' ile bir arada güle oynaya yaşardık. 

*Sol mevkide top koşturan Gazeteci Mehmet Yazıcı'yı gazetecilerin topluca Pazar Cezaevi'nde ziyaret etmesini organize eden bir Milli Gazete muhabiriydi.

*Başımız sıkıştığında yardıma koşan Nihat Mete, Tuncay Mataracı, Ali Baba Çillioglu ve Lokman Koçanzade “O bizden deyildu” demezdi.. Çünkü onlar kaplama Rizeli değillerdi

*”Yerel basın temsilcisi memleketinden yana taraf olur” mantığıyla Rizeli Başbakanın Anavatan Partisi’ni sürekli eleştirdik. Ama sosyal hayatta gidip Anaplılarla oturup çay kahve içer. Sohbet ederdik. 

*Komonist Yüksel Fener'in büfesiydi buluşma noktamız.. 

*İnandığımız bir düşünce vardı. “Koç burcuna yay burcuna çocukların avucuna hak yol islam” yazacaktık. Belki bunu başaramadık ama bir arada yaşamanın güzelliğini yaşadık. Masaya (makama), kasaya (paraya) ve nisaya (kadına) yenilmedik.

*Dün torba got dediğine bugün biat eden bir kalem çıksa da, biz Bir ufak kızdığımız insana hain paftası takmazdik.

*Yerel gazetecilik dönemimde en büyük yardımı Cumhuriyet Gazetesi Rize Temsilcisi Ömer Şan’dan Sol mevkinin kalender insanı Metin İslamoğlu'ndan aldım. “Sen sağ mevkide top oynuyorsun sana pas atmam” demezdi.

*Muharrem Kürkçü, Anzerli Kemal, Hamit Oral, Hasan Kemal Yardımcı için tek amaç Rizespor"du. Her devir yönetimde olma kraldan fazla kralcı olma ve başkan yönetime rağmen iş çevirenler barınamazdı. Rizespor iş reklam kapısı değil sevda kapısı idi. 

*Rizespor karşı takım taraftarına asla fosseptik faresi demezdi. Basın açıklamaları bir siyasi partinin diliyle yazılmazdı.

*Birlikte buluşturduk Çay Mitinglerinde. Biz atadan öyle görmüştük. 

*Sol kanadın Rize"de söz sahibi isimlerinden Mehmet Ali Güven yoksul hastalarına sen şucusun bucusun demeden ücretsiz bakardı . *Bu gün bile Rize'nin en ücra köyünden birilerini sorun Eski Mebus Sami Kumbasar isim isim sayar size atalarınızı..

*1960 askeri müdahalesi sonrası her şehirde Demokrat Parti yöneticileri tutuklandı Hapse atıldı. Rize de bir tek tutuklama olmadı. Çünkü dönemin CHP Rize İl Başkanı Mehmet Ali Kumbasar "Bir tek Demokrat Partili"ye dokunursanız önce beni alacaksınız" demiş duvar olmuştu.

Ya şimdi!...

Hüseyin Karaahmetoğlu'na kumpasta sustuk. Tahir Kıran"a yanlışta sustuk.. Servet Yardımcı'da susuyoruz..

İyi uykular sevgili hemşehrilerim..

 

Fatih Sultan KAR