RİZE VE RİZELİLERİ TEMSİL EDENLERİN SUSKUNLUĞU ÜZÜNTÜ VERİCİ

ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI OLMAMIZA İZİN VERME SERVET YARDIMCI!

2023-24 futbol sezonu Türk Futbol tarihine geçecek şaibe iddiaları ve tatsız tuzsuz, sevimsiz bir şekilde tamamlandı. Tartışmaların odağında ki TFF Başkanı Büyükekşi istifa yerine muazzam bir hamle ile EURO 2024 sonrası 18 Temmuz’da olağanüstü kongre kararı alarak koltuğunu koruma konusunda zaman kazandı. 

Daha önce birkaç kez başkanlık dahil TFF’da yöneticilik yapmış, UEFA’da İcra Kurulu Üyeliği ve Komite Başkanlıkları yapan Servet Yardımcı’nın da TFF Başkanlığına aday olacağının kamuoyu ile paylaşılması teveccühle karşılandı. Yardımcı’nın adaylığını açıkladığı andan itibaren de destek çığ gibi büyüdü.

Seçim öncesi Büyükeşi iktidarda olmanın gücüne, milli takımın Almanya’da başarılı sonuçlar almasına, Yardımcı da delegeler üzerindeki etkisine, temsil kabiliyetine, deneyimine ve rakibinin olumsuz imajına güveniyordu.
Ama Türkiye’de kamuoyu teveccühünün, delegelerin desteğinin gözde bir koltuk için yeterli olmadığı gözden kaçıyordu! 

Seçim yaklaştıkça Çaykur Rizespor’un Büyükekşi için imza veren 7 süper lig kulübü arasında yer alması, Külliye’den de adaylıktan çekilmesi yönünde baskı yapılıyor haberlerinin medyada yer almaya başlamasının neticesinde Servet Yardımcı adaylıktan çekildiğini açıkladı. 

YARDIMCI’NIN ADAYLIKTAN ÇEKİLİYORUM DEMESİ

Yardımcı sosyal medya hesabından yaptığı uzun açıklamasında çok şeyler söyledi. Okuyamamış, kaçırmış olabilecekler için bu bir çok mesaj içeren açıklamayı (azıcık kısaltarak) paylaşmak istiyorum. 

"….  Türk futbolunda ve UEFA yönetiminde elde ettiğim bilgi ve deneyimleri futbolumuzda temiz, şeffaf ve kurumsal bir yapı kurulması için seferber etmek amacıyla başkanlığa aday olmaya karar verdim.
UEFA'da … ….. ,  2027 UEFA Konferans Ligi finalinin ülkemize kazandırılmasında, sayısız toplantı ve etkinliğin Türkiye'de gerçekleştirilmesinde, İtalya ile ortak düzenleyeceğimiz Euro 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliğinin kazanılmasında, kulüplerimiz için Avrupa kupalarına katılma izinlerinin alınmasında, yüzlerce konu ve davada kritik rol oynadım.

En büyük hedefim ve hayalim, Türk futbolunda ve UEFA'da elde ettiğim birikimi ülkemize kazandırmak ve Türk Futbolunun hak ettiği marka değerini elde etmesini sağlamak olduğu halde; sahip olduğum karakter ve terbiye ile tamamen ters, yaptıklarımla ve tecrübelerimle asla örtüşmeyecek iftiralarla dolu kirli bir operasyona maruz kaldım. TFF başkanlığına adaylığımı açıklamamın ardından, malum kirli yapı tarafından mevcut sistemin devam edebilmesi adına başlatılan kumpas, Rizeli Yardımcı ailesinin ve benimle birlikte yola çıkan insanların geçmişiyle ve ahlâkıyla asla bağdaşmayacak şekilde, yalanlarla, iftiralarla, kumpaslarla, şahsımı, ailemi, onurumu, haysiyetimi, itibarımı, hedef almaktadır.

Sahip olduğum aile terbiyem, edebim, yetiştirilme şeklim, böyle kirli bir düzenin karşısında durmama, bana inanan, benimle birlikte yola çıkan insanların da kumpaslarla karşı karşıya kalmasına asla izin vermez. Türkiye'nin her kesimi tarafından değişmesi talep edilen bir futbol yapısının devam edebilmesi adına böyle bir operasyonla karşı karşıya kalmak, tüm futbol ailemiz adına büyük bir sorundur.

Halen, seçimi kazanabilmek için yeterli imza sayısı ve destek elimizde olmasına rağmen, TFF başkan adaylığımdan, yedi yıldır devam eden UEFA İcra Kurulu Üyeliği ve UEFA Avrupa Ulusal Federasyonlar Komitesi Başkanlığı görevlerimden çekildiğimi saygılarımla yüce milletimize arz ederim.” 

Servet Yardımcı çok konuşan biri değildir, yaşıtım ve komşu mahallelimdir. Abisi Hasan Kemal Yardımcı Çaykur Rizesporun onursal başkanı, eski vekil – bakan yardımcısı, merhum babası Şevket Amca hayırlarıyla yad edilen bir büyüğümüzdür. Günümüzde de abisi Şaban Yardımcı aile adına hayır hasenat işlerini sürdürmektedir. 

KİRLİ YAPI SPORA SİYASETİN BULAŞMIŞLIĞI Mİ?

Tüm kamuoyu gibi açıklamayı yaptığı andan itibaren ben de merak ediyorum. “Malum kirli yapı” kim veya kimlerdir, Yardımcı bu sözleri ile ne demek istemiştir.

Konuya dair internette gezindiğimde merakımızı kısmen gidermek mümkün; “sporun siyasete bulaşmışlığı.” 

Odatv’ye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yardımcı’ya karşı mevcut Başkan Büyükekşi’yi destekliyor.

Gerekçeleri de ilginç… 

Suudi Arabistan’daki Süper Kupa finalinde çıkan krizden sonra Büyükekşi’ye mesafe koyan hatta istifasını istediği bile konuşulan Cumhurbaşkanının ani dönüşünün temelinde; TFF Başkanlığı adaylığı sürecinde Yardımcı’yı destekleyen isimlerin yattığı ifade ediliyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu yerel seçimlerde destekleyen (43 kişi!) TFF delegelerinin tavrının Yardımcı'dan yana olması, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Samsunspor, Sivasspor ve Adana Demirspor gibi Anadolu kulüplerinin de açık desteği başkanlık yarışında ibrenin Yardımcı’dan yana olduğunun göstergesi idi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Türkiye ile Hollanda arasında oynanan çeyrek final maçının ardından Almanya’dan yurda dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarında tavrını ortaya koyduğu yazıldı.

Erdoğan, ”Önemli olan iki husus; tepeden tırnağa federasyonun yapısı, teknik kadroların kalıcılığı. … ….. Şimdi bu kalıcılığı yakalayabilmek için de şu anda güzel bir tırmanış, genç bir ekip var. Bu genç ekiple, diğer taraftan da yönetim kadrolarını kalıcı kılmak suretiyle atılacak adımlardan ben netice alınabileceğine inanıyorum. ….” ifadelerini kullanmıştı.

İfadeler çok net; teknik kadro ve yönetim devam etmeli!

Aslında Yardımcı’nın önünü kesmek için ilk adım UEFA’dan milli futbolcumuz Merih Demiral’a 2 maç ceza verilmesi ile atıldı. 

ŞENES ERZİK’LE İLK HAMLE! 

Cezanın açıklanması sonrası Anadolu Ajansı, UEFA Asbaşkanlığı ve FIFA İcra Komitesi üyeliği yapmış, TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik'in UEFA'nın kararını ve aynı zamanda UEFA İcra Kurulu Üyesi olan Servet Yardımcı'yı hedef gösteren eleştirisini haber yaptı.

AA, önce tweetle “son dakika gelişmesi” anonsu yaptı, ardından yaptığı haberde Şenes Erzik’in ağzından, "Ben UEFA'da görevli, yetkili, sorumlu olsaydım bu soruşturmanın başlatılmasına dahi izin vermezdim. Soruşturma ve verilen ceza sürecinde UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı nasıl bir tutum içinde olmuştur da bu skandal kararın çıkmasına engel olamamıştır" cümlelerini verdi.

TFF Başkan Adayı Servet Yardımcı sosyal medya trollerinin de devreye girmesiyle kamuoyunun önüne atılmak istendi besbelli!

Yine ODATV nin haberine göre Yardımcı ve arkadaşları hayret içerisinde Şenes Erzik’e ulaşılır: 'Ben böyle bir açıklama yapmadım. Sohbetteki sözlerim çarpıtılmış' yanıtını alırlar. Ardından AA ile temasa geçilir, ajans iç soruşturma başlatıp tweeti siler, ilgili kişiye şimdilik görevden el çektirir!

TFF yaşanan skandalla ilgili tek bir açıklama yapmaz. Sosyal medyada, “Euro 2024’e götürülen 600-700 kişi, saat hediyeleri yetmedi Şenes’le Yardımcı’ya kumpas kurulmak istendi” diye yazanlar olur.

ÇAYKUR RİZESPOR, KULÜBÜN ORTAĞI İÇİN İMZA VERMEDİ!

Sport Digitale'den Yağız Sabuncuoğlu'nun haberine göre de, Büyükekşi'nin seçime girebilmesi için sadece 7 Süper Lig kulübü imza vermiş; Eyüpspor, Gaziantep FK, Hatayspor, Konyaspor, Kayserispor, Çaykur Rizespor ve Başakşehir. 

Çaykur Rizespor’un onursal başkan Hasan Kemal Yardımcı’nın kardeşi, kulübün önemli hissedarı Rize’de sevilen, sayılan, saygın Yardımcı Ailesinin sporun içinden gelen, eğitimli, kültürlü, vizyonu olan ortanca oğlu Servet Yardımcı yerine Türkiye’nin istemediği Büyükekşi’nin seçime girebilmesi için imza veriyor olması açıkçası çok yadırgandı. 

Editör İbrahim Seten’in cümlesinde de siyasette emirin demiri kestiğini net görüyoruz. Seten köşesinde, ".. milletvekilleri ve valiler kulüpleri aramaya başladı. Ankara'dan işaret edilen kişi Mehmet Büyükekşi" diye yazmış.

Daha fazlasını henüz bilemediğimiz bu kadarının bile yeterli olacağı bir ortamda Servet Yardımcı’da zehir zemberek açıklamasıyla hem adaylıktan hem de UEFA nezdindeki tüm görevlerinden çekildiğini açıkladı.

ÖLÜM YERİNE SITMAYA RAZI OLMAK 

Bu durumda Büyükekşi son dönemeçte TFF Başkanlığını açıklayan Trabzonspor Kulübü eski Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu ile yarışacak. Sayın Hacıosmanoğlu’nu desteklemek birine ölümü gösterip sıtmaya razı etmek gibi bir şey ama ölmekten iyidir. Yanı çokları gibi bende milli futbolcunun müsabakadan sonra elini dahi sıkmadığı kişinin yerine elbette Hacıosmanoğlu’nu isterim.

Ama;

Bir arkadaşım yazdı, Servet Yardımcı çekildim dedi ama resmi olarak adaylık başvurusu devam ediyor, seçime katılabilirmiş! TFF’de dün Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurul öncesi yeterli imzayı toplayan isimleri açıklarken Servet Yardımcı’yı da saydı. Bu durumda,

SERVET YARDIMCI 18 TEMMUZ’DA SEÇİME KATILMALI!

Türk futbolunun selameti, dirliği için, kamuoyunun beklentilerini boşa çıkarmamak için Servet Yardımcı’nın 18 Temmuz’da adayım demesi gönülden arzumdur. 
Bir şeyler bir yerlerden başlayarak değişmeli!

RİZE’NİN STK’LARINDAN SES YOK!

Bu arada;

Sosyal medyada sporseverler ve hemşerilerimizce gereken tepki veriliyor ama 18 Temmuz'da gerçekleştirilecek TFF Başkanlık seçimlerinde kişisel yetkinliği yanında Rizespor ve Rize şehrine, Rize’nin sporuna büyük katkıları olan bir ailenin bireyi Servet Yardımcı’ ya çıktığı bu yolda Rizespor Kulübünün imza vermemesi, ardından adaylığını geri çekmeye mecbur bırakıldığında da sözüm ona Rize ve Rizeliyi temsil eden vakıf ve derneklerimizin, her ay yemek yemekten öteye gidemeyen kocaman bürokratlarımızın suskun tavrı üzüntü vericidir.

Recep Ali Aksoylu