RİZE'DE MERAK EDİLEN HER SORUYA CEVAP VERDİ
Rize Belediye Başkanı Rahmi METİN, RizeninSesi'ne kınuştu
Haber sitesi Müdürümüz Bayram Arif TURAN 'ın sorularını cevaplayan Başkan METİN Rize'de merak edilen her soruya açık açık cevap verdi.
53 plakalı ilimizin Belediye başkanına 53 soru ve 53 cevap.
RizeninSesi 'ne Özel röportajın tamamı
1- B.Arif TURAN: Belediyenizde kaç personele hizmet veriyorsunuz?
BAŞKAN. : Rize Belediyesi 1247 personel ile hizmet vermektedir.
2- B.Arif TURAN: Döneminiz boyunca kaç metrekare asfaltlama ve betonlama yaptınız?
BAŞKAN: Asfalt: 70.283 ton - Beton: 21.882m3
3-B.Arif TURAN: Döneminiz boyunca kaç mahalle alt yapısında çalışma yaptınız? Dekoratif aydınlatma dahil.
BAŞKAN : 46 mahallemizin tamamında altyapı ve aydınlatma çalışmalarımız devam ediyor.
4-B.Arif TURAN: Eskiye göre apartman, iş yeri ve depolarında su baskını olmuyor nasıl bir çalışma yaptınız?
BAŞKAN: Derelerimizde uyguladığımız taşkın önleyici çalışmalarımıza ek olarak şehir içindeki alt yapı çalışmalarımız neticesinde ön görülebilir su baskınlarının önüne geçtik.
5-B.Arif TURAN: Belediyeler özerk-kamu veya tüzel bir kurumlar mı?
BAŞKAN: Belediyeler tüzel kişiliğe sahip özerk kuruluşlardır.
6-B.Arif TURAN: Belediye işçi toplu sözleşmesi hangi tarihte yapılıyor? Başlangıç tarihi ne zaman?
BAŞKAN: Toplu işçi sözleşmemiz her yılın mart ayında yapılmaktadır.
7-B.Arif TURAN: Toplu sözleşme görüşmeleri ile devletin asgari ücret belirlemesinde bağlayıcı kanun var mı?
BAŞKAN: Görüşmelerde biz yetkili sendika ile oturur ücreti tamamıyla özgün bir şekilde belirleriz. Fakat en düşük ücret alan kişinin yövmiyesi asgari ücretin altında olamaz. Asgari ücretin üzerinde olmak zorundadır. Veya belirli bir ay geçtikten sonra asgari ücretin altına kalıyorsa ve asgari ücret ilan edilmişse otomatik olarak asgari ücrete kadar çıkar.
8-B.Arif TURAN: Son günlerde gündemden düşmeyen Alipaşa Kadınlar Plajında sıkıntı var mı varsa giderildi mi?
BAŞKAN: Alipaşa kadınlar plajında herhangi bir sıkıntı yoktu. Mendireğin uzatılmasından dolayı bir yılı aşkın bir süredir tahliller yapılmamıştı. Mendireğin uzatılması yapıldı. Şu anda da hiçbir sorun yok.
9-B.Arif TURAN: Isırlıkta yeni yapılan yol çalışması ne aşamada? Hizmete ne zaman girer?
BAŞKAN: Yol çalışması devam ediyor. Meşakkatli bir çalışma. 13 metre aşağısında, 13 metre yukarısında büyük duvarlar yapılarak gidiyor. İnşallah bu yılın sonuna kadar yolu bağlayacağız. Belki asfalt sezonuna da bu yıldan kalırsa, ekim-kasım aylarında yolun baş tarafından da asfaltı başlatabiliriz.
10-B.Arif TURAN: Belediyenin sizin dönemizde halkın kullanımına açılan sosyal kültürel alanda faaliyet veren kaç yeni tesis hizmete girdi?
BAŞKAN: Mevcutta Mesut Yılmaz Sosyal Tesisleri ve Kale Sosyal Tesisleri vardı. Kale’yi daha aktif hale getirdik. Niteliğini daha da arttırdık. Yollarını biraz daha işlevsel hale getirdik. Bunların dışında Isırlık’ta Milli Parkların 2021 yılında bize devrettiği bir mesire alanı var. Orasını ciddi anlamda aktif hale getirdik. Dokuyu tamamıyla değiştirdik ve insanların orada uzun süre vakit geçirebilecekleri etkinlik alanları var ettik ve yenilerini de yapacağız. Deniz Feneri ismiyle Fener ve Boğaz mahallerimizde, deniz feneri konseptinde bir sosyal tesis yaptık. O alanın içerisinde deniz müzesinin olduğu, bir geminin görsel amaçlı kenarda çekildiği, iskelesi olan ve büyük bir çocuk oyun alanıyla birlikte orada bir tesis oluşturmuş olduk. Yine 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda Meydan Kafe ismiyle iki katlı, vatandaşlarımızın misafirlerini orada ağırlayabileceği güzel bir kafe alanı yaptık. Dördüncü olarak belki sahilde millet bahçesinin haricinde Bağdatlı ve Portakallık mahallesinde yaklaşık 30 dönüme yakın denize sıfır bir rekreasyon alanı yaptık. O alana hizmet versin diye burada da 2 tane büfe var sadece. İnsanların kendilerinin oturup kalktığı bir kamusal alan oluşturmuş olduk. Asıl büyük yer, halkın kullanımına açık 600 dönüme yakın Millet Bahçesi olacaktır. O da kasım aylarında yeniden ihalesi revize olup, inşallah üst yapım süreci başlar.
11-B.Arif TURAN: Belediye sosyal tesislerinde kar – zarar durumu nedir?
BAŞKAN: Bir kar esaslı düşünmüyoruz. Orada vatandaşlarımızın kaliteli ürünleri piyasa şartlarına göre en uygun fiyatlardan yararlanabilmesini sağlayacağız. Takriben 200’ün üzerinde bir personel çalıştığı için tabii ki en azından kendi personelinin giderlerini karşılayabilecek, kendi kendine dönebilecek tesisler olması hatta ekside kaldığı zaman bile bir kısmını bizim tedarik edebileceğimiz bir yapı olmaları bizim niyetimizdir.
12-B.Arif TURAN: Sizin döneminizde kaç metre yürüyüş ve bisiklet parkuru yaptınız? Fener Mahallesi kısmında çalışmalar ne durumda?
BAŞKAN: 3500 metreye yakın bir yürüyüş ve bisiklet yolu ilk bizim dönemimizde başladı. Bisiklet yolu yapıldı. Hedefimiz şu anda İslampaşa’dan Fener mahallesine kadar, Deniz Feneri’nin olduğu mevkiye kadar kesintisiz bir yürüyüş ve bisiklet yolu Rize’de kazandırmak hedefindeyiz. Fener mahallesindeki kısımda şuanda çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Millet bahçesinin içinden geçecek şekilde çalışmalarını yürütülecek, kesintisiz bir yol olacaktır.
13-B.Arif TURAN: Ekrem Orhon Mahallesi’nde ki yeni iş yerlerini ihale usulü mü vereceksiniz? Orada ki iş yeri faaliyetleri ne üzerinde olmasını arzuluyorsunuz?
BAŞKAN: Ekrem Orhon mahallesinde Laleli çarşısı diye bilinen, otopark diye anılan bir yerimiz vardı. Bunun zaten içerisinde sebze ağırlıklı satış yerleri vardı. Bir de diğer tarafında da tekstil ürünleri satılıyordu. Yeni yaptığımız konseptte de yine içerisinde sebzelerin ama bunun yanında şarküterinin olduğu, gıda ürünlerinin satıldığı, kuruyemişçilerin olduğu, et ürünlerinin satıldığı bir gıda konsepti şeklinde işletmeler olacak. Tekstil yine tekstille beraber olacak. Ama dış yüzeyinde de daha çok tamircilere ve farklı iş kollarına elimizden geldiğince iş imkanı sağlayacağız. Bu tabii ki ihale usulüyle olacak ama meslekleri belirleyip sadece o meslek kollarının girebileceği belki bir ihale olacak.
14-B.Arif TURAN: Sokak köpeklerini şehirde azaldığı görünüyor. Bir çalışmanız oldu mu?
BAŞKAN: Sokak köpekleri şehirde azaldı evet biz devamlı çalışıyoruz. Rehabilitasyon merkezimizde saldırgan köpekleri daha fazla tutmaya çalışıyoruz. Ama bizim asli görevimiz sakatlıklarını, bir hastalıkları varsa onları tedavi etmek, kısırlaştırmayı yapıp aldığımız mahalleye o hayvanı bırakmak. Özellikle yaz döneminde kırsalda insan yaşamı daha çok arttığı için hayvanlar da yemek bulabildikleri için kırsala doğru çıkıyorlar. Ama kışın ne yazık ki yine şehir merkezinde belki daha fazla görülebilirler. Şu anda bütün il sathında, il özel idaresi, bütün belediyelerle beraber ortak bir çalışmayla daha sorunu çözücü önerileri sunacağız.
15-B.Arif TURAN: Sineklerle mücadeleye hangi ayda başlıyorsunuz? Mahallelerde sinek ilaçlaması yaparken mahalle muhtarlarını haberdar ediyor musunuz? Bu çalışmalar belediyeye yılda ne kadara mal oluyor?
BAŞKAN: Bu mücadele çalışmaları marta aylarında başlıyor. Mart sonlarından itibaren nisanda mayısta daha çok ıslak zeminlerde, menfezlerde ciddi bir sinekle mücadele yapılıyor. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında da mahalleler arasında sinekle mücadele çalışmaları devam ediyor. Ama yağmurun çok yağdığı, nemli arazilerin çok olduğu, ıslak zeminlerin çok olduğu, yeşilin çok olduğu bir ilde sinekle mücadele bizim için sürekli devam edecek. Bunun sıfırlanması diye bir şey söz konusu değil, azaltılması diye bir durum söz konusu. Şu anda 3 ekiple beraber mart sonundan ekim başına kadar farklı farklı mahallelerde işlem görülüyor. Her gidilen mahallelerde muhtarlar haberdar ediliyor. Muhtar da gerekirse arabaya alınıp birlikte o mahallenin ilaçlamaları yapılmış oluyor.
16-B.Arif TURAN: Bazı mahallelere ufak fakat vatandaş için konforlu yürüyüş kaldırım çalışmaları yapıyorsunuz. Bu çalışmalar muhtarların isteği üzerine mi, belediyenin gördüğü eksiklikler nedeniylem mi yapılıyor?
BAŞKAN: Biz mahallelerde bazı yerlerde kaldırımları yapmaya gayret ediyoruz. Çünkü bizim için yayanın yürüyüşü çok önemli. Biz daha çok şehri insan merkezli bir şehir haline getirmek istiyoruz. Onun için de park alanlarını, konforlu yürüyüş alanlarını, bulabildiğimiz yerlerde kaldırımları yapıyoruz ki buralarda insanlarımız, çocuklarımız daha rahat yürüyebilsinler. Tabii ki bazen vatandaşlarımızın uyarısı, bazen muhtarlarımızın uyarısı ama bir çoğunda da ben bizzat gidip gördüğüm yerlerdeki müdahalelerimizle beraber arkadaşlarımıza verdiğimiz talimat şudur: her nerede yol yapılıyorsa muhakkak ki yolun dışında kaldırımları yapmaya gayret edin diyoruz.
17-B.Arif TURAN: Dolgu alanında kaç işletmeye yer tahsis edeceksiniz? Üst yapıya ne zaman başlanacak?
BAŞKAN: Dolgu alanında üst yapı inşallah kasım aylarında başlar diye düşünüyoruz. Bir ihale yapılmıştı mayısta. Bu revize edilerek kasımda başlatılacak. Orada ihale ile ve ecri misille işletmelerin hangileri devam ediyorsa bunlara elimizden geldiğince onları gerçek metrekarelerine kavuşturarak yer tahsisi edeceğiz.
18-B.Arif TURAN: Terminal yerinin küçük ve dar olduğu eleştirileri var. Bu yeni terminal alanı kaç dönüm alana kurulacak?
BAŞKAN: Yeni terminal alanı küçük ve dar değil. Bizim şu anda kullandığımız terminal alanı 8.500 metrekarede. Yeni terminal alanı ise 12.500 metrekarede. Şu anki terminal alanı 1.500 metrekarede kurulmuş iki katlı bir bina. Yeni terminal alanı ise 2.500 metrekarede kurulu 3 katlı bir bina olacak. Ve altı da tamamıyla 5.5 metre yüksekliğinde bir otopark olacak. Onun için çok fazlasıyla geniş. Mevcut terminalde 10 civarında otobüs peronu olduğu halde yeni terminalde yaklaşık 14’ün üzerinde peron sayısına ulaşacağız. Fazlasıyla geniş. Ve ön tarafta da, Çiftekavak’a yaklaştığımız yerde de bir hemzemin kavşağı yapılıyor. O kavşak sayesinde Trabzon veya Artvin yönünden gelenler çok rahatlıkla terminale girecekler ve hizmet alabilecekler. Terminaller daha çok şehrin girişlerinde yapıldığından dolayı bu yeri tercih ettik. Tabii ki gönül isterdi ki 30-40—50 dönümlük düz alanlar yakalayalım ve orada yapalım diye. Ama biz Rize’de, bir çok şehirde artık yapıldığı gibi, butik terminaller şeklinde devam edeceğiz. Fakat eski yeni kıyaslaması yapılırsa bu terminal eski terminale göre bütün kazanımlarıyla beraber yüzde 50-60 daha büyük ve işlevsel bir terminal oluyor.
19-B.Arif TURAN: Çağrankaya mevkiindeki barajın son durumu nedir?
BAŞKAN: Çağrankaya’da bir gölet projemiz var. Bu mart aylarında ihale edildi. Uygulama projeleri de bitti. İnşallah eylül ayı içerinde orada birebir inşaat çalışmaları başlayacaktır.
20-B.Arif TURAN: Belediye yılda elektrik üretiminden ne kadar kazanç elde ediyor?
BAŞKAN: Bizim bu yıl sonu itibariyle Andon heslerin de alınmasıyla beraber yaklaşık 5 megawata yakın bir elektrik üretimimiz olacak. Burada bizim bu yılki hedefimiz, bütçemize de koyduğumuz şekliyle hemen hemen 30 milyona yakın yıllık gelir elde edilmiş olacak.
21-B.Arif TURAN: Belediye meclisinde döneminiz boyunca kaç yeni tasarı çıkardınız?
BAŞKAN: 2019’da 99, 2020’de 134, 2021’de 143, 2022’de 183 ve 2023 yılı içerisinde 111 olmak üzere toplam 670 adet meclis kararı aldık.
22-B.Arif TURAN: Belediye olarak şehir trafiğini rahatlatmak için çalışmanız oldu mu, oluyor mu?
BAŞKAN: Trafikle ilgili geldiğimiz günden beri bir çok noktaya dokunmaya çalıştık. Bazı alanları, özellikle Menderes bulvarını rahatlatma adına şeritleri arttırdık. Yine Menderes bulvarı boyunca şerit çalışmaları yapmaya gayret ettik. Tabi bunlar devam edecek. Mesela Tıp Fakültesi kavşağında, özellikle eski orta caminin ön tarafındaki alanda ise karayollarının büyük bir akıllı kavşak projesi var. Bu tamamlanınca orası ciddi anlamda rahatlamış olacak. Yine bizim bir sıkıntımız Kurtuluş ilk okulu kavşağı. Orada yeni düzenlemelerimiz olacak. Similasyon çalışmaları devam ediyor. 5 nokta var. Hepsine dokunmaya çalışıyoruz. Çalışmalar da devam edecek. Rize’de trafik problemi bir çok şehirde olduğu gibi devam ediyor. Çünkü şehrin ana ticari akslarında caddeleri büyütemiyoruz. Ama araç sayısı her yıl çoğalıyor. Bu da zaman içerisinde belki de şehrin ana merkezinde trafiği tamamıyla sonlandırıp yaya trafiğine açık bir şekilde, şehrin trafiğini dışa almak şeklinde gelecekte çözüm olarak gündemimizde.
23-B.Arif TURAN: Engelsiz Yaşam Merkezinde kaç çocuğumuza, kaç eğitmen hizmet veriyor?
BAŞKAN: 130 özel gereksinimli öğrencimize, 2 Sosyal Hizmet Uzmanı , 1 Özel Eğitim Öğretmeni, 1 Fizyoterapist, 1 Uzman Psikolog, 6 tam zamanlı ve 3 Part time çalışan ile hizmet vermekteyiz.
24-B.Arif TURAN: Beleyenin yeni mezarlık alanı çalışması var mı?
BAŞKAN: Kaplıca mahallesinde yeni kaplıca mezarlığı çalışmamız devam ediyor. Duvar çalışmaları bitmek üzeredir. İlk etabı yaklaşık 5000 metrekare alan olup 2000 adet mezar yeri oluşturulması planlanıyor.
25-B.Arif TURAN: Mangal kömürü satışlarındaki son durum nedir?
BAŞKAN: Mangal kömürü satışlarında tabii ki şu anda aylık 50-60 ton civarında satılıyor. Hedefimiz ayda 200 tonun üzerine çıkabilmek. Adım adım buraya doğru yaklaşıyoruz.
26-B.Arif TURAN: Belediye gençlik evinde ne tür hizmet veriliyor?
BAŞKAN: Dönemimizde yaklaşık olarak 200’ün üzerinde gençlerimize yönelik etkinlik düzenledik. Bunlar gençlik festivalleri, konferanslar, paneller, fotoğraf yarışmaları, e-spor turnuvaları, önemli günlerde okul etkinlikleri, kültür ve teknoloji gezileri, konserler, açık hava ve sinema salonu etkinlikleri, kitap okuma halkaları, tiyatrolar, şehit aileleri, gazileri, huzur evi ziyaretleri şeklinde sıralanabilir. Gençlerimizin sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak, onları toplumun bütün kesimleriyle buluşturma adına faaliyetlerimizi arttırarak devam ettireceğiz.
27-B.Arif TURAN: Rize Belediyesinin kardeş belediyesi var mı?
BAŞKAN: 3 adet kardeş şehir protokolü imzalanmıştır. Bunlar Kocaeli, Bursa ve en son imzaladığımız Kırgızistan Cumhurbaşkanının şehri olan Tüp şehridir. Tüp şehri ile imzaladığımız kardeş şehir protokolü ile iki ülke cumhurbaşkanlarının şehirleri kardeş şehir oldu.
28-B.Arif TURAN: Belediye olarak orta öğretim kurumlarına yardım yapıyor musunuz? Ne tür yapıyorsunuz?
BAŞKAN: Belediye olarak geldiğimizden beri eğitime de destek veriyoruz. Bunlardan en önemlileri özellikle orta öğretim kurumlarında liseye geçiş sınavlarında ilk yüzde 1’e giren Rize’deki yaklaşık 50-60 çocuğumuzun başka illere gitmesin de Rize fen liselerini yazmaları karşılığında onlara 7 ile 15 bin lira arasında bir defaya mahsus yardım yapıyoruz, ödül veriyoruz. Bunun haricinde yine 5, 6 ve 7. sınıfları kapsayan merkezde yaklaşık 400 tane öğrencimizin yılda 6 kitap okuma ve her kitaptan sonra da yine bir kitap ücreti kadar ödül vererek kitap okumalarını sağlamış oluyoruz. Bunun dışında da Milli Eğitimle beraber niteliği arttırıcı etkinlikle destek veriyoruz.
29-B.Arif TURAN: Eski orman dairesinde ki çalışmalar seçime kadar hizmete girer mi?
BAŞKAN:Dalyan otopark ve park projemizi 2023 yılı sonunda tamamlayıp vatandaşlarımızın kullanımına sunmayı planlamaktayız. Altta 90 araçlık bir otopark yapılacak olup üst yapıda vatandaşlarımızın aileleri ile birlikte vakit geçirebileceği ve ihtiyaç alanları ile birlikte bir sosyal alan olacaktır.
30-B.Arif TURAN: Belediyenin genel bütçesi görev öncesi ve bugün ne kadar?
BAŞKAN: 180 milyon bütçe ile aldık şu anda 2023 bütçemiz 1 milyar 100 milyondur.
31-B.Arif TURAN: Belediyenin borç durumu nedir?
BAŞKAN: Belediyeyi 2019 yılında devraldığımızda borç durumu o yılki bütçeye oranla bire birdi. Yani 180 milyonluk bir bütçe vardı. Bir o kadar da borç vardı. Bu yıl 1 milyar 100 milyonluk bir bütçe yaptık. Bu gün 150 milyonluk bir borcumuz vardır. Yani 1’e 1’den, 7’ye 1 noktasına geldik. Bu da bizim çok rahatlıkla çevirdiğimiz bir sistemdir.
32-B.Arif TURAN: Belediyenin halk minibüsü var mı? Belediye şehir minibüsleri ile sözleşmemi yapılıyor? Kaç minibüs hizmet veriyor?
BAŞKAN: Rize belediyesinin halk minibüsü yok. Sadece Trabzon hattında 2 otobüsümüz var. Onun dışındaki bütün minibüsler ve taksi dolmuşlar kooperatifler şekliyle belediyeyle yapılan sözleşmelerle devam ediyor. 149 adet minibüs, 6 tane halk otobüsü, 50 adet de taksi dolmuş şeklinde Rize’de hizmet veriliyor. Mahallelere çıkan halk otobüsleri ise tamamıyla şahıslara ait ama Rize Belediyesi ile yaptıkları protokol çerçevesinde hizmet veriyorlar.
33-B.ARİF TURAN: Şehirde ikamet eden her hemşeriniz için devletten kişi başı ne kadar yardım alıyorsunuz? Yekünü ne kadardır?
BAŞKAN: Devlet her ay toplandığı verginin bir kısmını yerel yönetimler havuzuna atar. O havuzdan da eğer il belediyesi iseniz yüzde 1.5 oranını il belediyelerine yollar. Bizim de şuan 122 bin nüfusumuz var. 122 bin nüfusa göre o havuzdan ne kadar para geliyorsa ona göre hesaplanıyor. Bu kişi başına da bölünebilir. Her ay değiştiği için göreli bir rakamdır.
34-B.Arif TURAN: Kaç su aboneniz var?
BAŞKAN: 62.593 su abonesi bulunmaktadır.
35-B.Arif TURAN: Belediyenin gelirini arttırıcı ve istihdama dönük çalışmalarınız nelerdir?
BAŞKAN: Gelir arttırıcı çalışmalarımız; içme suyu hatlarından elektrik üretimi, güneş enerjisi ile elektrik üretimi, çay çöpünden mangal kömürü üretimi kısaca enerji üretimi projelerimiz mevcuttur. İstihdama yönelik çalışmalarımız hem istihdamı arttırıcı projeler olup hem de belediyemize gelir de sağlamaktadırlar. Bunlar arasında sosyal tesislerimizi ve belediyemize ait mangal kömürü fabrikası ve kadın kooperatifleri el ürünleri satış yerlerini gösterebiliriz.
36-B.Arif TURAN: Yoksul ve kimsesizlere hizmetiniz oluyor mu? Ne kadar bir tutar ayırıyorsunuz?
BAŞKAN: Yaklaşık 200-250 civarında aileye her ay olmak üzere yardım yapıyoruz. Kumanya yardımı yapıyoruz. Evlerinde, çatısında, evin fiziksel yapısında bir eksiklik varsa bunları gideriyoruz. Ramazan’da bu yardım sayısı 4-5 bin haneye ulaşıyor. Bunun dışında okul zamanı yaklaşık 400-450 öğrenciye okul kıyafeti alınıyor. Bayramlarda da yine onları sevindiren yardımlar yapılıyor.
37-B.Arif TURAN: Her yıl düzenli şekilde düzenlediğiniz gastroloji günlerinde şehir esnafından duyarlılık görüyor musunuz?
BAŞKAN: Her yıl düzenli olarak Gastronomi günleri düzenliyoruz. Burada maksat Rize’nin yemek kültürünün olduğunu Türkiye’ye dünyaya hissettirebilmek. Yöresel yemeklerle sunuma uygun yemekleri bir araya getirebilmek. Eski geleneksel yemeklerimizle modern aşçıları bir araya getirerek sunum şeklini, lokantalarda da, bütün yeme içme yerlerinde de değiştirebilmeyi amaçlıyoruz. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Esnafımızdan da ciddi karşılıklar görüyoruz.
38-B.ARİF TURAN: Atatürk Caddesinde ki cephe iyileştirme çalışmalarınız ileride devam edecek mi?
BAŞKAN: Şuanda mevcut haliyle tamamlanmış durumdadır. Gelecekle inşallah yeni kaynaklarla yeni cephe iyileştirmelerine devam edeceğiz.
39-B.Arif TURAN: Büyük sanayi çarşısının (askorozdaki) taşınması konusunda belediye olarak bir sorumluluğunuz var mı? Mevcut arsa zamanın belediyesi tarafından sanayi esnafına ücret karşılığımı tahis edildi yoksa hibe mi?
BAŞKAN: Normalde mevcut taşınacakları yer Çiftekavak mevkii özel idare sınırları içerisinde bir alandır. Ama mevcut büyük sanayi çarşısı şu anda Rize Belediyesi’nin mücavir alanındaki bir yerdir. İl özel idaresinin çalışmalarıyla beraber yeni yerine taşındıktan sonra mevcut yerde yine sanayi esnafının oradaki mülk sahipleriyle Toki ve belediye arasında yeni bir planlama yapılarak oranın ne şekilde değerlendirileceğinde biz bir rol alacağız belediye olarak. Ama taşınması ve yeni yeriyle ilgili durum tamamıyla il özel idaresinin uhdesindeki bir çalışmadır. Burası sanayi esnafının orada kendi mülkiyetindeki yerler de var. Ama esnafın mülkiyeti dışında yerler de mevcuttur.
40-B.Arif TURAN: Gülbahar – Fener – Meydan projelerinin dizayn çalışmalarında hizmet satın aldınız mı, yoksa kendi bünyenizdeki peyzaj mühendislerinizin tasarımı mı?
BAŞKAN: Biz bütün sosyal alan projelerimizde belediyemizin park bahçeler hizmetinden veya fen işlerimizdeki teknik arkadaşlardan hizmet alarak, kendi peyzaj mühendislerimizle beraber yapıyoruz. Kısım kısım da dışarıdan hizmet satın alma yoluna gidebiliyoruz.
41-B.Arif TURAN: İkinci dönemde de reis seçilirseniz Metelerden Çaykur’a kadar olan yolu dal-çık yapma sözü veriyor musunuz?
BAŞKAN: Bizim Metelerden değil de dal çık projesine sahil camiinin oradan başlayıp adliyenin oradan çıkan, 900 metre uzunluğunda bir dal çık projemiz var. Bu proje ulaştırma bakanlığının uhdesindedir. İnşallah yakın zamanda bununla ilgili fiili bir çalışmanın da başlatıldığını göreceğiz.
42-B.Arif TURAN: Çevre yolundan sahil iç yoluna bağlantı yolları çalışmaları bitti mi yoksa çalışmalar devam edecek mi?
BAŞKAN: Halen çalışmalar devam ediyor. Çünkü dal çık projesiyle entegre bir çalışmadır bunlar. Dal çık projesiyle beraber özellikle emniyetin oradan yukarıya doğru bir bağlantı yolumuz söz konusu. Dalyan mevkiinde de halen çalışmalarımız devam ediyor.
43-B.Arif TURAN: Geçen dönemde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile dost sayılabileceğiniz yönünde bir algı şehirde oluştu, yeni bakan ile tanıştınız mı?
BAŞKAN: Geçmiş dönemde Murat bakanımızla olan diyaloğumuz şuanda da Mehmet Özhaseki bakanımızla aynı şekilde devam ediyor. Deprem bölgesindeki yoğunluktan dolayı henüz bakanımız Rize’ye gelmedi. Bölgemize geldiği zaman da mevcut işleri hızlı bir şekilde onunla beraber devam ettireceğiz.
44-B.Arif TURAN: Başkan yardımcılarınız, Milletvekilleri, AK Parti Rize İl Başkanlığı ile diyaloğunuz nasıl?
BAŞKAN: Başkan yardımcılarımızla, valilerle, milletvekillerimizle, il başkanlığıyla, bütün siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarıyla, bizim Rize’deki bütün aktörlerle müthiş bir uyumumuz ve diyaloğumuz var. Bu diyalog sayesinde Rize’deki bu başarı ve güzellikler sağlandı. Rize’de eğer sokaklarda gezerken güzel işler yapıldı diyorsanız başkan yardımcılarının, müdürlerimizin, vekillerimizin, valiliğimizin, sivil toplum kuruluşlarının, il başkanlığının beraber ve dostane diyalogla çalışması sonucundaki verimdir.
45-B.Arif TURAN: Sizlere karşı bunca çalışmalarınız varken şehirde aleyhinize karalama kampanyası var algısı oluşuyor haberdar mısınız?
BAŞKAN: Biz kendi hakkımızda şehirde bir karalama kampanyasının var olduğunu sizden duymuş oluyoruz. Öyle bir algıdan ben haberdar değilim. Olduğunu da düşünmüyorum. Şu anda şehirle ve bütün guruplarla diyaloğumuz gayet iyi.
46-B.Arif TURAN: Belediye işçisi veya vatandaş sizlere ulaşabiliyor mu?
BAŞKAN: Benimle görüşmek isteyen özellikle vatandaşlarımızla görüşmeye gayret ediyorum. Biz belediyede şunu oturtmaya çalıştık. İlgili başkan yardımcılarımız problemi çözebilecekse başkan yardımcılarımızla görüşüyor. Çok büyük bir problemse benimle de görüşebiliyorlar. Ben sokaklarda zaten sürekli geziyorum, dolaşıyorum vatandaşı dinlemeye gayret ediyorum. Muhtarlarımızı da aynı şekilde dinlemeye çalışıyoruz. Yine belediye işçilerimiz ve personelimiz de kendi amirleri çerçevesinde bütün problemlerini gerek şeflerine, müdürlerine ve başkan yardımcılarına kadar ulaştırabiliyorlar. Orada çözülmeyen bir durum varsa ancak bize gelme durumu olabilir.
47-B.Arif TURAN: Su saatleri değiştiriliyor, var olan saatleri neden değiştiriyorsunuz?
BAŞKAN: Mevcut su saatleriyle ilgili özellikle akıllı saatleri şu anda tutuyoruz. Ama manuel olan geçmişteki saatleri değiştirme pahasına yani 2000 liranın üzerinde olan bu saatleri biz 5 yılın altındaki abonelere 250 liraya, 5 yılın üzerindeki abonelere de 500 lira karşılığında değiştiriyoruz. Yani elimizden geldiğince onlara ciddi bir rakam yansıtmamaya çalışıyoruz. Çünkü bizim bu gün halen 2023’te saatlerimizi 20 tane personelimiz mahalle mahalle dolaşarak el okumalarıyla yapıyor. Bu yeni taktığımız saatlerde gps üzerinden tek yerde okunup mesaj olarak göndereceğiz. Bu şekilde personelimizin mahalle mahalle dolaşmasını daha aza indirmeyi hedefliyoruz. Şehrimizdeki kayıp oranlarını da azaltmak için böyle bir çalışmaya başladık.
48-B.Arif TURAN: Rize Belediyesi makine parkı filosuna kaç araç kattınız?
BAŞKAN: Belediye hizmetlerimizi daha nitelikli hale getirip vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetleri hızlandırmak adına dönemimizde belediyemiz bünyesine 15 adet yeni iş makinesi, kamyon, itfaiye aracı kazandırdık. Bunun dışında 30 u aşkın yeni diğer hizmet aracı filomuza dahil ettik. Şuanda toplam 85 iş makinesi, kamyon itfaiye aracı ve diğer hizmet araçları ile saha çalışmalarımıza devam ediyoruz.
49-B.ARİF TURAN: Şehir merkezinde geçmiş dönemlerde yaşanan su taşkınları ve seller vardı. Sizin bu konudaki önlemlerininiz nelerdir?
BAŞKAN: Şehrimizin içerisinden geçen derelerin menfezlerini genişletip yüksek kesimlerine taşkın bentleri oluşturarak işe başladık. Devlet Su İşleri’nin destekleriyle bizim koordinemizde bu çalışmaları başlattık. Paşakuyu, Dalyan ve Portakallık,Müftü,Hamamderesi derelerinde taşkın bentleri ve menfez genişlemelerini yaptık. Artık yoğun yağışlardan dereler şehir merkezine taş kum ve rüsubat getirmiyor. Taşkın bentleri gelen bu malzemeleri tutuyor. Fazla su ise genişlettiğimiz menfezlerden rahatça akıp denize ulaşıyor. Bu çalışmalarımız belirlediğimiz program dahilinde devam ediyor.
50-B.Arif TURAN: Rize Belediyesi Hentbol takımı bu yıl ilk kez şehrimizi süper ligde temsil ediyor bu başarıyı nasıl yakaladınız?
BAŞKAN: Şehrimizdeki sportif faaliyetleri sürekli olarak destekliyoruz. Futbol dışında olan spor dallarına da ağırlık vererek gençlerimizin de içinde yer bulacağı alanlar olsun istedik. Hentbol takımımız en başından beri şehrimizin gençlerini içine alacak yapıda çalışmalarına devam etti. Biz de destekledik. Başarılı sonuçlar alarak bu yıl süper ligde kendisine yer buldu. Bu durumdan mutluyuz. Biz burada şehrimizdeki yeni yeteneklerin kendisini göstermesini ve geliştirmesini istiyoruz.
51-B.Arif TURAN: Organize sanayi bölgesinde inşa ettiğiniz Çay Çöpünden Mangal Kömürü ve Enerji Üretim tesisiniz “dört başı mamur proje” olarak nitelendiriliyor sebebi nedir?
BAŞKAN: Kalkandere organize sanayi bölgesindeki Çay Çöpünden Mangal Kömürü ve Enerji Üretim tesisimizde, çay fabrikalarından çıkan çay çöpünü işleyip mangal kömürü haline getiriyor. Bu sayede bir çok farklı türden gelir elde etmiş oluyoruz. Çay çöpünü mangal kömürü haline getirirken ortaya çıkan enerjiden elektrik üretiyoruz. Yine çay çöpünü işlerken çıkan sıvıdan organik gübre yapıyoruz. Bu gübrenin şu anda üniversitelerde bilimsel çalışmasını yaptırıyoruz. Bitkiler üzerinde oldukça önemli faydaları olduğunu biliyoruz. Bu çöpün işlenmesinden zaten yüksek kalorili ve uzun süre yanma ömrüne sahip kaliteli mangal kömürümüz üretiliyor. Bununla da kalmayıp fabrikamızın çatısını güneş panelleriyle kaplayıp elektrik enerjisi üretiyoruz. Yani bir tesisle dört faklı gelir elde etmiş oluyoruz.
52-B.Arif TURAN: Kültür Sokağı projenizden bahseder misiniz?
BAŞKAN: Piriçelebi mahallemizde PTT’nin arka tarafında yer alan bölgede şehrimizin kültürel öğelerinin olduğu, geleneksel mimari yapısının yaşatıldığı ve yansıtıldığı bir alan düşündük. “Kültür Sokağı” konsepti içerisinde belediye bünyemizdeki mimarlarımız tarafından çizimlerini yaptırdık. Alanda bulunan ve kullanım ömrünü tamamlamış konutların kamulaştırılmalarını sağladık. Bölgenin yıkım işlemlerinin ardından an itibariyle zemin güçlendirme ve fore kazık çalışmaları devam ediyor. Bu alanda yöresel el sanatları, kültürel faaliyetler yürüten sivil toplum kuruluşları, yöresel satış noktaları olacak. Rize’mize şehir dışından gelen yerli ve yabancı turistlerin gezerek şehrin kültürel dokusunu hissedeceği bir alan olacak. Mimarisiyle ve içinde bulundurduğu öğelerle örnek bir çalışma olacağına inanıyorum.
53-B.Arif TURAN: Rizeli hemşerilerinize mesajınız var mı?
BAŞKAN: Şehrimizi daha yaşanılabilir daha huzurlu bir kent haline getirme niyetimiz var. Rize’nin herkesin imreneceği, gelip oturabileceği, sokaklarında gezip sosyal donatı alanlarından hizmet alabileceği, ulaşımının rahat olduğu bir şehir haline getirmeyi düşlüyoruz. Burada hemşehrilerimizden şunu da bekliyorum özellikle sokak temizliği konusunda biz hep söz veriyoruz. Sokakları temizlemek yıkamak bizim görevimiz. Kirletmemek hepimizin görevi. Yine bir de özellikle son yıllarda su tasarrufunu ben anlatmaya çalışıyorum. Ne olur suyu tasarruflu kullanalım. Bu hem kendi kesemize dönecektir hem de şehrin bütün noktalarının, özellikle temmuz, ağustos, aralık, ocak aylarında her haneye su gidebilmesi için daha tasarruflu kullanmayı mesaj olarak ileterek,bütün hemşehrilerime sağlık sıhhat temennisinde bulunuyorum.