Küresel ısınmaya uygun çay bahçesi önerisi
Dünyada etkisini artıran küresel ısınmanın çay tarımında yaşatabileceği sorunlara karşı şimdiden tedbir alınması gerektiğini söyleyen Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan “Isınan hava koşullarına uygun çay bahçeleri oluşturmalıyız” dedi.
HABER:ARZU ERBAŞ
Doğu Karadeniz Bölgesinde yapılan çay tarımında çeşitli etkenlerle her geçen yıl verim kaybı yaşanıyor. Rekoltenin düşüşe geçtiği çay küresel ısınma tehdidi ile de karşı karşıya. Bütün dünyanın etkisini hissettiği küresel ısınmadan kaynaklı çay üretiminde yaşanacak sorunlar için şimdiden tedbir alınması isteniyor. Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan çay bahçelerinin küresel ısınma ile ortaya çıkan şartlara uygun hale getirilmesi gerektiğini belirterek “Isınan hava koşullarına uygun çay bahçeleri oluşturmalıyız. Kenya, Endenozya gibi sıcak ülkelerde çay üretimi sıcak havaya dayanıklı çay fideleriyle yapılıyor. Giresun, Trabzon ve Artvin illerinde Ziraat Fakültesi yok. Sadece bizim ilimizde var. Bu illerin üniversitelerinde Bitki Koruma ve Toprak Bölümü oluşturulması konusunda fikir birliği yapmalıyız” dedi.
‘TOPRAĞIMIZ İYİ OLMADIĞI İÇİN KURU ÇAYIN KALİTESİ DE DÜŞMEKTE’
Bölgede toprağın PH oranının da çok düştüğünü söyleyen Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan “Biran önce üniversitelerimizle ortak çalışmalar yapıp toprağımızın iyileşmesi için çalışmalar yapmalıyız. Toprağımız iyi olmadığı için üretilen kuru çayın kalitesi de düşmektedir. Kuru çayda 31 ekstrakt oranları çayımızda 29’lara inmiş, selüloz oranları yükselmiştir. Kısacası bu sorunlardan dolayı çayımızdaki enzimleri kaybettik. Eğer ilimizde insanlarımızın kalmasını istiyorsak çayda kaliteyi ve verimi sağlamalıyız” dedi.