Memurların Maaş Artışında Kademeli Yöntem İzlenecek! İşte Detaylar...
Memurların Maaş Artışında Kademeli Yöntem İzlenecek! İşte Detaylar...
Memur ve emeklilerin maaş artış oranları, 6. dönem toplu sözleşmesi gereği belirleniyor. Buna göre, yüzde 6'lık zam oranına 5 aylık enflasyon farkı ekleniyor. Güncel hesaplamalara göre, bu artış yüzde 13,13 olarak gerçekleşti ve önemli bir refah payı da eklenecek.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber'de memur maaşlarındaki artış hakkında şu açıklamalarda bulundu:
"Son dönemlerde memurlara ve emeklilere verilen zam oranları, toplu sözleşme ve yasa gereği verilen zamların ötesinde bir refah payı uygulamasıyla birlikte gerçekleşiyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde önemli bir refah payının da verileceğini düşünüyorum. Şu an söyleyeceğimiz rakamlar sadece yasal mevzuat ve toplu sözleşme gereği verilen zamları kapsıyor. Mayıs ayı TÜFE verilerine göre 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15,26 oldu. SSK ve Bağkur emeklileri, son 6 aylık TÜFE oranında zam alıyorlar. Dolayısıyla şu anda SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranı yüzde 15,26. Haziran ayındaki TÜFE oranı da eklenerek, daha sonra da refah payı ilave edilecek. Önceki dönemdeki refah payını düşündüğümüzde, neredeyse mevzuatın öngördüğü zam oranı kadar bir refah payı verilmişti. Bu dönemde de SSK ve Bağkur emeklileri için mevcut durumda yüzde 15,26 ve haziran ayındaki enflasyon ve refah payı eklenecek. Bu miktarı önümüzdeki günlerde göreceğiz."
"En düşüm memur maaşına yapılacak artış diğerlerini de etkiler"
Memur ve memur emeklileri ise 6. dönem toplu sözleşmesine göre dördüncü altı aylık zamlarını alacaklar. Enflasyon farkı ile birlikte 5 aylık gerçekleşen toplu sözleşmeye göre zam ya da maaş artışı şu anda 13,13. Ancak bu hem haziran ayı enflasyonu ilave edilecek hem de önemli bir refah payı ilave edilecek ki, Sayın Cumhurbaşkanımız 11 Mayıs'da en düşük devlet memuru maaşının 12 bin liradan 22 bin liraya çıkacağını ifade etmiştir.
En düşük memur maaşı yüzde 85 artacak
Birincisi memura temmuz ayında gerçekleşen ya da toplu sözleşmede yer alan yüzde 6'lık zam verilecek. Üstüne enflasyon farkı verilecek. Yüzde 13,13. Bunun üzerine refah payı verilecek ve bir de az önce Sayın Cumhurbaşkanımızın 11 Mayıs'da en düşük devlet memuru maaşının 22 bin liraya çıkmasını ifade etmişti şu anlama geliyor. En düşük memur maaşının temmuz ayında yüzde 85 artış görmesi anlamına geliyor.
Kademeli artış nasıl olabilir?
Bunun üstündekilere yönelik olarak da iki türlü yöntem olabilir. Yakın zamanda yetkili konfederasyon olan Memur-Sen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir heyet bir araya gelip 12 bin liranın üzerinde maaş alan öğretmen, mühendis, polisler, kamu görevlileri, akademisyenler bunlara ne kadar zam yansıtılacağına dair bir çalışma yapılmasını muhtemel görüyorum. Burada iki alternatif ortaya çıkıyor. Biri taban maaşlara bütün memurların belli oranda seyyanen zam verildikten sonra hepsine belli bir oranda zam verilme ihtimali söz konusu olabilir. İkinci bir ihtimal olarak da burada en düşüğe 85, yukarılara doğru bir oransal, kademeli bir artış da söz konusu olabilir. Bunun daha somut adımlarını yakın zamanda yapılacak çalışmada göreceğiz. Çünkü vakit de az kaldı. 1 Temmuz'dan itibaren maaşlar geçerli olacak. Dolayısıyla kısa süre içerisinde bir iki hafta içerisinde belki böyle bir komisyon oluşturulmak suretiyle memurlara verilecek zam oranı da belli olacaktır diye düşünüyorum.