Eğitimdeki 4+4 uygulaması sonrası terzilik sıkıntıya girdi

Eğitimdeki 4+4 uygulaması sonrası terzilik sıkıntıya girdi

Türkiye Terziler ve Giyim Sanatkârları Federasyonu Yöneticisi, Aydın Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı ve Türkiye Terziler ve Giyim Sanatkârları Federasyonu Yöneticisi, Yüksel Sabancı, “Çıraklık müessesini geliştirmek lazım yoksa meslek yok olup gidecek. Çırak bulamıyoruz. Çünkü 4+4 eğitim sisteminde 18 yaşındaki bir genci çırak olarak yetiştiremeyiz. Ancak sanat okullarında okuyup da uygulamalı eğitim olursa bu durumu aşarız“ dedi.

 

“SON YILLARDA ISMARLAMA GİYİM REVAÇTA“

 

Bu meslekte çıraklık dâhil 56 yılını bitirdiğinden ve terzilik mesleğinden bahseden 68 yaşındaki Sabancı, “Terzilik güzel sanatlara mensup bir meslek grubudur. Mutlak suretle terzilik yaşamalıdır. Çünkü kimse aç gezemez, açık gezemez. Şu anda odamızda yaklaşık 100 tane terzi arkadaşımız kayıtlı bulunuyor. Tabii bunların birçoğu da tamirat, tadilat yapıyor. Yeni dikenler de var. Tabii yıllar önce daha farklıydı. O zamanlar konfeksiyon sektörü böyle gelişmiş değildi. Bütün kıyafetler terzilere dikiliyordu. Dolayısıyla o zaman daha hareketliydi. İnsanlar artık hazır giyime rağbet gösteriyor ama son zamanlarda bir eskiye dönüş görüyorum ben. Bundan 3-5 sene önce biraz daha konfeksiyon eğilimi fazlaydı ama son yıllarda ısmarlama giyim revaçta“ diye konuştu.

 

“MESLEKİ EĞİTİMDE DÜZENLEMEYE GİDİLMELİ“

 

Terzilik mesleğinde çırak bulunamadığından ve uygulamalı eğitimin önemini vurgulayan Sabancı, “Terzilikte yeni sanatkâr yetişmediği için de orada bir sıkıntı var. Çıraklık müessesesinde, mesleki eğitimde mutlak suretle eğitimde yeniden bir düzenlemeye gidilmesi lazım. Çıraklık müessesini geliştirmek lazım yoksa meslek yok olup gidecek. Çırak bulamıyoruz. Çünkü 4+4 eğitim sisteminde 18 yaşındaki bir genci çırak olarak yetiştiremeyiz. Ancak sanat okullarında okuyup da uygulamalı eğitim olursa bu durumu aşarız. Uygulamalı eğitim yapmadığımız sürece bunu çabuk aşamayız“ ifadelerine yer verdi.

 

“4+4 SİSTEMİ İLE TERZİLİK TAMAMEN SIKINTIYA GİRDİ“

 

Mesleki eğitimde uygulama anlamında düzenlenme yapılması gerektiğini belirten Sabancı, “Öncelikle eğitimde 5+3 uygulaması bile yanlıştı. Eğitim okullarımız vardı, farklı eğitimlerde bizim yanımızda çalışan çocuklarımızı çıraklık okullarına gönderiyorduk. Dolayısıyla orada bir eksiklik vardı müfredatta. Çocukları 3 sene gönderdiğimizde ilkokul mezunu olarak kalıyorlardı. Keşke onları üç yıl gönderdiğimizde ortaokul mezunu yapabilseydik. Daha sonraki üç yılda da lise mezunu olmaları gerekiyordu. Tabii bu da olmadı gene ilkokul mezunu olarak kaldılar. Dolayısıyla o eğitim boşluğunda sıkıntıya düştü çocuklar. Bu da doğru değildi. Hemen arkasından 4+4’e geçtik. Orada müessesinde terzilik tamamen sıkıntıya girdi“ şeklinde konuştu.

 

“DENETİM ŞART“

 

Terzilik mesleğinin sıkıntılarını anlatan Sabancı, “Terzilik mesleğinin sıkıntılarından biri de kiraların yüksek olması. Bu durum esnafımızı sıkıyor. Diğer bir sıkıntı ise, bir malzeme almak için gidiyorsun. Bir daha gittiğinde aynı malzemeyi alamıyorsun, kontrolsüzlük var. Tabii bunların düzelmesi lazım, denetim şart. Denetim olmayan bir yerde düzenli olmaz. Bu konuda yerel yönetimlerin üstüne düşen denetimler var“ dedi.

 

“SORUNLARI İŞ BİRLİĞİ İLE AŞABİLİRİZ“

 

Terzilik mesleğinin ölmemesi için devlet ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket etmesi gerektiğinin şu sözlerle altını çizdi; “Tabii biz genelde seçtiğimiz vekillerimizle de zaman zaman konuşuyoruz, yönetici olma sebebiyle de görüşüyoruz. Ben Ankara'da bu konuyla ilgili çalışmalar yürütüyorum. Dolayısıyla bunları aramızda zaman zaman tartışıyoruz. Bu mesleği nasıl yok etmeden yaşatabiliriz diye bunları görüşüyoruz. Devlet sivil toplum örgütleri iş birliği içerisinde olursa çalışmalarımızı ancak böyle yürütebiliriz. Bunu hep birlikte aşmak zorundayız. Başka çaremiz yok.“

(Birlik Haber Ajansı-BHA)