Çevre dostu elektrikli otobüslerle, 'karbon salınım'sız tasarruflu ulaşım

Ersin DEMİR-Melih İlhan GÜN/ SAMSUN, (DHA)- SAMSUN'da toplu taşımada kullanılan ve 15 dakikada şarj olup 90 kilometre mesafe gidebilen lityum pilli elektrikli otobüsler, 6 ayda 512 bin kilometre yol katetti, 4 milyon 250 bin TL'lik yakıt tasarrufu sağladı, 612 tonluk karbon da doğaya salınmadı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Kadir Gürkan, "600 bin yolcu taşıdık. Halkımız elektrikli otobüslerimizi kabul etti, keyif aldı, tercih eder oldu" dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN iş birliğiyle Türkiye'de ilk kez ultra hızlı şarj üniteli olarak hayata geçirilen elektrikli otobüsler, doğaya da önemli katkı sağladı. Geçen yıl eylül ayında hizmete alınan elektrikli otobüsler, 15 dakikada şarj olup 90 kilometre mesafe katediyor.

Elektrikli otobüslerle daha fazla verimlilik sağlandığını söyleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Kadir Gürkan, "Ulaşım ana planımız 2021 yılı Haziran ayında meclisten geçerek kabul edildi. Ana planımızdan çıkan sonuçlarından bir tanesi de toplu taşıma araçlarımızın, teknolojilerinin ve verimliliğinin arttırılmasıydı. Günümüzde bu araçları da fosil yakıtlı ve elektrikli olarak ayırıyoruz. Bu süreçte elektrikli araçlara yönelik bir çalışma yaptık. Çözüm ortağımız ASELSAN ile önce Samsun'a özgü teknolojisi seçtik. Ultra hızlı şarj sisteminde karar kıldık. Toplu taşıma ağ sistemimiz içerisinde 6 adet şarj istasyonu kurarak, geceden şarjlı araçlara göre daha düşük yatırımla, daha uzun menzil ve daha çok verimlilik elde edeceğimiz, ultra hızlı şarjlı 12 metre solo tipi otobüslü sisteme geçtik. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile iş birliği yaparak 20 adet otobüsümüz ve 450 kilovatlık 6 şarj istasyonundan oluşan sistem kuruldu. Eylül ayında ilk kez sistemi devreye aldık" diye konuştu.

'HALK OTOBÜSLERİ KABUL ETTİ'

Samsun'da kullanılan teknolojinin, 15 dakikalık şarj süresiyle Türkiye'de ilk olduğunu söyleyen Gürkan, "Türkiye'de ilk olan ultra hızlı şarjlı elektrikli otobüslerimiz devreye girdi. Halkımız

kabul etti, keyif aldı, tercih eder oldu. Bu süreçte yaklaşık 600 bin yolcu taşıdık. Araçlarımız trafiğe çıktıkları günden bu yana yaklaşık 512 bin kilometre yaptı. 4 milyon 250 bin TL'lik de yakıt tasarrufu sağladık. Bunun yanı sıra ortama yaydığı karbondioksit emisyonunda azalma var. Bu da yaklaşık 612 ton. Yani biz 612 ton karbondioksiti, elektrikli otobüsler sayesinde Samsun halkına solutmadık. Yaptığımız çalışmalar ve devam eden analizler sonucunda, tüm otobüslerimizi elektrikliye çevirip, halkımızın verimli yeşil enerjiden oluşan toplu taşıma hizmetinden yararlanmasını, hem de sürdürülebilir bir hale gelmesini hedefliyoruz" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI