ÇAY ÜRETİCİLERİNİN PROMOSYON SORUNUNU ÇÖZÜN
CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz: "Mevsimlik İşçilerin Kadro Sorununu Çözün, Çay Üreticilerine Promosyon Verin"
CHP Rize İl Örgütü AKP'nin Çay Kanunu'nu Teklifini Protesto Etmeye Devam Ediyor
Rize ve çevresinin temel geçim kaynağı olan çay tarımı hakkında AKP'li milletvekillerinin hazırlayıp TBMM gündemine getirdiği, siyasi partiler, STK'lar bazı meslek örgütleri ve yaş çay üreticilerinin tepkilerinin ardından görüşülmesi ileri bir tarihe ertelenen 'Çay Kanunu Taslağı'nı protesto etmeye devam eden CHP Rize İl Örgütü daha önce Rize Merkez, Çayeli, Fındıklı, Pazar ve Ardeşen ilçelerinde yaptıkları basın açıklamalarına bugün Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde devam etti.
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, CHP İl Başkanı Saltuk Deniz ve çok sayıda partilinin Çamlıhemşinli yurttaşlarla buluştuğu basın açıklamasında konuşan Başkan Deniz 16 yıl önce Çamlıhemşin'de yapmış oldukları basın açıklamasında Çamlıhemşin'de organik çay üretimi yapacak bir çay fabrikası yapılması gerektiğini söylediğini ancak devleti yönetenlerin bunu bu sene yapmaya başladığını ifade ederek daha önce yapmış olduğu basın açıklamasına da dikkat çekti.
"AÇIKLAMAMIZIN ARDINDAN 16 YIL GEÇTİKTEN SONRA ORGANİK ÇAY FABRİKASININ İNŞAATINA BAŞLANDI"
"Çayımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz basın açıklamalarımızın altıncısını Çamlıhemşin ilçemizde yapıyoruz. Daha önce Rize Merkez, Çayeli, Fındıklı, Pazar ve Ardeşen ilçelerimizde yaptık. Cuma günüde Güneysu ilçemizde yapacağız. Çamlıhemşin ilçemizde 03 Mart 2022 tarihinde basın açıklaması yapmış ve gübre fiyatlarına yapılan zamları protesto etmiştik. Destekleme bedellerinin artırılmasını ve çay üreticilerine ek zam verilmesi gerektiğini söylemiştik. O basın açıklamamızda bir konuyu daha gündeme getirmiş ve sözünü vermiştik. Hepinizin bildiği Çamlıhemşin organik çay fabrikası 2006 yılından beri gündemdeydi. Fakat henüz somut bir adım atılmamıştı. Biz o gün Çamlıhemşin organik çay fabrikasını yeniden gündeme getirmiş ve onlar yapmazsa bizim yapacağımızı söylemiştik. Aynı şekilde de İkizdere'de de sözü verilmiş olan organik çay fabrikasını yapacağımızı açıklamıştık. Bizim bu açıklamamızın ardından aradan 16 yıl geçtikten sonra mayıs ayında her iki fabrikanın inşaatına başlanıldı.
"ÇAMLIHEMŞİN'DE YAPTIĞIMIZ BASIN AÇIKLAMAMIZ ORGANİK ÇAY FABRİKASI AÇILMASINDA BELİRLEYİCİ OLMUŞTUR"
Nasıl ki emeklilere ikramiye verilmesi, asgari ücretin artırılması, öğrencilerin kredi borçlarının silinmesinde başta genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere partimizin yapmış olduğu çalışmalar belirleyici olduysa da Çamlıhemşin ve İkizdere organik çay fabrikalarının inşaatlarına 16 yıl aradan sonra başlanılmış olmasında Çamlıhemşin meydanında yapmış olduğumuz açıklamanın etkili olduğunu görüyoruz. Tabi ki organik çay fabrikasını yapmakla sorun çözülmüyor organik çay tarımıyla uğraşan çiftçilerimizin sorunlarının da çözülmesi gerekiyor. Fiyatların geç açıklanması ödemelerin geç yapılması ve gereken özen ve desteğin verilmemesi sorunları devam ediyor.
"ÇAMLIHEMŞİN İÇİN TURİZM PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ, ÇALIŞMALARA BAŞLANMALIDIR"
Çamlıhemşin aynı zamanda bir turizm bölgesi. Son sezonda yaşadık yaşadınız ve gördünüz ki artık gelen ziyaretçilerin profili değişmekte daha çok yabancı konuklar gelmektedir. İlçenin bu duruma hazırlanması hazırlatılması ve 2023 sezonu için şimdiden gerekli önlemlerin alınması ve daha çok gelir bıraktıracak projelerin yaşama geçirilmesi için çalışmalara başlanılmalıdır. Bunları yaparken de tepeden inme bir yaklaşımla değil halkın en geniş katılımıyla, ortak akıl ve her şeyden önemlisi ortak iradesini yaşama geçirecek bir yöntem belirlenmelidir.
"SORUNUN ÇÖZÜMÜ KADRO HAKKIDIR, DEVLET OLANAKLARI YARATMAK ZORUNDADIR"
Daha önce yapmış olduğumuz 5 yerde de söyledik;
Çaykur'da çalışan mevsimlik işçilerin kadro sorununu çözün. İyileştirme yaparak sorunu çözemezsiniz. Sorunun çözümü kadro hakkıdır. Her çalışanın 12 ay aş ve iş talebi en temel hakkıdır. Geçici, mevsimlik işçi diye bir şey olmaz. Elbette ki mevsimlik ve geçici yapılan işler vardır. Ama bu işlerin olması çalışanların mevsimlik veya geçici olarak çalışmaya mahkûm edilmeleri demek değildir. Devlet her çalışan vatandaşın 12 ay eksiksiz çalışmasını ve aşının olmasını sağlamak buna ilişkin çalışma kuralları ve olanakları yaratmak zorundadır.
"ERDOĞAN'IN OTURDUĞU SARAYIN TÜRK HALKINA YILLIK MALİYETİ ÜÇ MİLYAR ALTI YÜZ MİLYON TL, HERKESE VAR ÇAYKUR İŞÇİLERİNE YOK"
Erdoğan'ın oturmuş olduğu sarayın Türk halkına yıllık maliyeti 3 milyar 600 milyon TL. Yani eski hesaba göre 3 katrilyon 600 milyar TL. örtülü ödenekten harcanan para 2 milyar 500 milyon TL. Bir ara Barzani'nin maaşlarını ödüyorduk. herkese var ÇAYKUR'un mevsimlik işçilerine yok. Peki 9300 mevsimlik işçinin ortalama maliyeti nedir? Bir işçinin aylık ortalama maliyeti aylık 20 bin TL olsa 9300 mevsimlik işçinin aylık maliyeti 286 milyon TL. Peki sarayın aylık maliyeti ne 300 milyon TL. Yani 9300 mevsimlik işçinin aylık maliyeti sarayın 1 aylık maliyetinin neredeyse yarısı kadar. Yani ÇAYKUR'un 9300 mevsimlik işçisi saray kadar etmiyor. Çözüm basit, sarayı kapatın 9300 mevsimlik işçinin çalışmasına imkan yaratın. Demek ki yapılması gereken sarayı kapatmak.
"ÇAY ÜRETİCİLERİNİN PROMOSYON SORUNUNU ÇÖZÜN"
Bu konu sürekli gündeme geliyor fakat çözülmüyor. Bankada parası olan işlem gören herkese promosyon var çay üreticilerine yok. Çay üreticilerinin milyarlarca liraları bankada işlem görüyor fakat herkes var çay üreticilerine yok. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu haksızlığa bir an önce son verilmelidir. ÇAYKUR kendi çalışanlarının promosyon sorununu çözdü ama çay üreticilerinin sorunu devam ediyor. Rize Ticaret Borsasının banka hesaplarında çay üreticilerinden yapılan kesintiler var. Onlar çalışanlarına promosyon alıyorlardır ki almaları da doğrudur. Ama paranın asıl kaynağı olan çay üreticilerine promosyon yok. Buradan çağrı yapıyoruz; Tarım Bakanlığı, ÇAYKUR, Rize Ticaret borsası ve anlı şanlı ne iş yaptığı belli olmayan Ulusal Çay Konseyi bir işe yarasın ve çay üreticilerinin promosyon sorununu çözün.
"ÖZEL SEKTÖR TABAN FİYATTAN ÇAY ALDIĞINDA NE KOTA SORUNU VE NE KONTENJAN"
Bu çay sezonun da gördük ki özel sektör ÇAYKUR'un açıklamış olduğu fiyattan çay alabiliyormuş. Yani taban fiyat uygulanabiliyormuş. Bir şeyi daha gördük özel sektör ÇAYKUR'un açıklamış olduğu fiyattan çay aldığında ne kota sorunu var nede kontenjan sorunu var. Yaş çayda taban fiyat uygulamasını getirin ne kota sorunu olur nede kontenjan sorunu olur dediğimizde ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. Yıllardır çay üreticisini koruyacak çay kanunu çıkarılsın dedik. Bu amaçla çay kanun tekliflerimizi meclise sunduk ama ret edildi. O zaman merak etmiştik niye ret ediliyor diye. Fakat AKP'nin meclise sunmuş olduğu çay kanunu teklifini görünce anladık.
"BİZ ORGANİK ÇAYIN DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENMESİNİ ÖNERİYORUZ, ONLAR ÇAY TARIMINDAN DEVLETİ ÇEKİYORLAR"
Örneğin AKP'nin meclise sunulmuş olduğu çay kanunu teklifinde organik tarımla ilgili ne var diye bir bakınız. Sadece 3.madde 6’ıncı bentte “Organik çay tarımı yapan çay bahçelerini olumsuz etkileyecek tarımsal faaliyetlere izin verilmez.” Peki bizim meclise önerdiğimiz onların ret ettiği çay kanununda ne vardır “madde 6- organik çay tarımı devletçe desteklenir” Bu iki kanun arasındaki farkı en güzel bu iki maddede görürsünüz. Biz organik çay tarımının devletçe desteklenmesini öneriyoruz onlar çay tarımından devleti tamamen çekiyorlar.
"AKP'NİN RUHU VE NİYETİ BOZUK ÇAY KANUNU DEVLET SORUMLULUĞUNU ORTADAN KALDIRMAYI AMAÇLIYOR"
AKP tarafından çıkarılmaya çalışılan kanun devletin çay tarımındaki sorumluluğunu ve görevini ortadan kaldırarak Türk çayını tamamen sermayeye açacak, çay üreticisini yoksullaştırarak köle edecek, Çaykur'un yok edilmesini sağlayacak, uzun vadede yerli girişimcilerinin de devreden çıkarılarak Türk çay tarımının tamamen yabancıların eline geçmesini sağlayacak bir kanun. AKP tarafından meclis gündemine yeniden getirilecek olan kanun teklifine karşı mücadele etmek hepimizin herkesin görevidir. Çünkü çaya, ÇAYKUR'a sahip çıkmak demek geleceğimize sahip çıkmak demektir. Bu kanunun ruhu bozuk çünkü niyeti bozuk. O nedenle bu kanunun tümü geri çekilmeli ve yeniden konuyla ilgili tüm tarafların bir araya gelmesiyle yeni bir çay kanunu çıkarılmalıdır.