Çaykur'da Tasarruf Dönemi. Eski Malzemeler Değerlendiriliyor.

ÇAYKUR, ESKİ PAKETLEME FABRİKASINDAKİ MAKİNELERİ TÜM FABRİKALARINDA DEĞERLENDİRİYOR 


Çaykur Genel Müdür Vekilli Yusuf Ziya ALİM’in, Çaykur genelinde aylar önce başlatmış olduğu, her türlü israfa son, her şeyden tasarruf, her yerde var olan her malzemeyi değerlendirme talimatıyla kurumda başlatmış olduğu tasarruf uygulamaları satın alma harcamaları ve mevcut malzemeleri değerlendirme çalışmaları harcama rakamlarının önemli oranda küçülme başarısını göstermiş oldu.  


Çaykur Genel Müdürü Vekili Yusuf Ziya ALİM’in Çaykur’da büyük oranda başlatmış olduğu tasarruf uygulaması, mevcutları değerlendirme çalışmasıyla birlikte bütün çay fabrikalarında ihtiyaç duyulan malzemelerinin satın alma yoluyla değil, devre dışı kalan eski 100. Yıl Çay paketleme fabrikasından sökülen her türlü makine, araç, gereç vs. gibi malzemelerinin fabrikalarda değerlendirmesi, ÇAYKUR’un satın alma bütçesine önemli oranda maddi rakamlar kazandırma devam ediyor.  
 

Çaykur’da aylar önce her noktada başlatılan tasarruf uygulamaları, gerek kurum çalışanları tarafından, gerekse Rize kamuoyu tarafından takdir toplamaya devam ediyor. 


Eski 100. Yıl Paketleme Çay fabrikasının devre dışı kalmasının akabinde bu fabrikanın var olan bütün malzemelerinin değerlendirilmesi konusunda bilgi veren, Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya ALİM; “Rize ili Merkez İslampaşa Mahallesinde 100.Yıl Çay Paketleme Fabrikası arsa ve binaları ile Rize Üniversitesine 31.01.2013 tarihinde satışı yapılmıştır. İyidere’de yeni yapılan Paketleme Fabrikası Üretime başladığı için 31.03.2019 tarihinde fabrikamız yeni yerine taşınmıştır. Fabrika yapıları içindeki çelik yapı, depo ve sundurmalar sökülerek başka fabrikalarımızda değerlendirilmektedir, böylece kurum bütçesine katkıda bulunulmaktadır. MKE kurumuna yaptırılmış üç adet depo sökülüp Kemalpaşa, Ardeşen ve Camidağı Çay Fabrikalarımızda kurulup, kampanya açılışına hazır hale getirileceklerdir. DÇİ kurumuna yaptırılmış bir bina da sökülerek Sabuncular Çay Fabrikamızda kurulmak üzere malzemeleri naklettirilmiştir. Fabrika içinde ve bine kenarlarındaki çelik sundurmalar da sökülerek Pazar Taşlıdere, Hemşin, Camidağı, Veliköy, Ulucami Çay Fabrikalarında naklettirilerek buralarda da kapalı alanlar oluşturulacaktır. Ayrıca Cumhuriyet Çay Fabrikasında da bir sundurma yapılacaktır. Sundurma malzemeleri ile toplamda 3000 m2 kapalı alan oluşacağı hesaplanmaktadır. Tüm bu işler fabrika içinden çıkan değişik cinste hurdalardan gerçekleştirilecektir. 2019 yılı yaklaşık birim maliyetlerinde bu tip binalarında m2 si 710 TL/m2 olacağı dikkate alındığında 710*3000=2.130.000,00 TL bedelle yaptırılabilecektir. Yeni paketleme Fabrikası sahasındaki eski çaysan kutu Fabrikası sökülmüştü. Buradan sökülen çelik malzemeler Kalecik Çay Fabrikasına istif edilmişti. Buradaki malzemelerden Karaca, Araklı ve Tirebolu Çay Fabrikalarımızda ambar ve sundurmalar yapılmıştır.” dedi.