Gıda çöpleri organik gübre olsun, milyonlar Rize’ye kalsın
Gıda çöpleri organik gübre olsun, milyonlar Rize’ye kalsın
Rize Belediyesi kette günde çıkan 180 ton çöpün imhası için ayda 5 milyon TL harcıyor. Belediye Başkanı Rahmi Metin toprakla bütünleşebilen mahallelerde gıda çöplerinin toprağa gömülmesi ile milyonlarca liranın Rize’de kalacağını söyledi.
HABER:ARZU ERBAŞ
Rize Belediyesi topladığı çöpü bertaraf etmek için her ay 5 milyon TL ödüyor. Rize’de günde toplanan 180 ton çöp Araklı Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’ne götürülerek imha ediliyor. Belediye bu işlem için her ay çöpün miktarına göre 5 milyon TL ödeme yapıyor. Çöp miktarı ile birlikte yapılan ödemeyi azaltmak isteyen belediye vatandaştan destek bekliyor. Kağıt, cam, plastik gibi malzemelerin evde ayrıştırılmasına daha çok dikkat edilip, mahallelere konulan geri dönüşüm kutularına atılarak yeniden kullanımının sağlanması isteniyor. Özellikle toprakla buluşabilen, bahçeleri olan yüksek mahallelerde yaşayan vatandaşlardan ise sebze meyve gibi gıda çöplerinin de toprağa gömülerek organik gübreye dönüştürülüp bertaraf edilmesi öneriliyor. Bu şekilde çöp miktarının azaltılarak, bertaraf tesisine ödenecek ücretin düşürülmesi amaçlanıyor.
LÜTFEN GIDA İLE İLGİLİ ATIKLARIMIZI TOPRAĞA GÖMELİM
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin çöp miktarının düşmesi ile bertaraf daha az ödeme yapılacağını vurgulayarak “Rize'de şu anda günde 180 ton çöp toplanıyor ve bunlar Araklı'da bir tesise yakılmak üzere yollanıyor. 180 ton çöpe baktığımız zaman çoğu geri dönüşüme gidebilecek çöplerin yanında gıda atıklarından tutunda toprak malzemelere kadar her şey çöp kutularında. Biz para vererek bu çöpleri bertaraf edilmesi için tesise gönderiyoruz. Özellikle toprakla bütünleşebilen mahallelerde evleri olanlar, bu çöplerin gıda artığı olan sebze kabukları gibi kısımlarını yarım metre toprağa gömse organik gübre olur, sonra bahçenin her yerinde kullanılabilir. Onun için bizim yukarı mahallelerimizde bahçesi olan, toprak yeri olan vatandaşlarımıza diyorum ki ‘lütfen gıda ile ilgili atıklarımızı toprağa gömelim.’ Oluşan en doğal organik gübreyi de sebze meyvelerinize bahçelerinize dökersiniz” dedi.
‘ÇÖP İMHASINA VERECEĞİMİZ PARAYI RİZE’YE KULLANIRIZ’
Geri dönüşüm kutularının kullanılması gerektiğini söyleyen Başkan Rahmi Metin “180 ton günlük çöp eğer günlük 150 tona, 120 tona düşerse, Rize Belediyesi her ay çöp imhası için tesise 5 milyon yerine 4 milyon 3 milyon verir. Arttırılan para yine Rize'de sosyal aktivitelerin, mahallelerin yatırımına, altyapıya kullanılır, Rize'ye kalır. Bizim 20-30 sene önce yaşayan büyüklerimiz olsaydı şu an Rize'nin günlük 180 ton değil 20-30 ton çöpü olurdu. Ancak geçen zaman içerisinde elimize geçen her şeyi çöp kutusuna atıyoruz. Geri dönüşüm kutularını kullanmalıyız, özellikle gıda artıkları muhakkak toprakla buluşmalı” şeklinde konuştu.