Enflasyon Düşüyor, 2025’te Daha İyiye Gidilecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "Enflasyon Düşüyor, 2025’te Daha İleriye Gidilecek"
Şimşek, Merkez Bankası'nın 2025 yılı için de enflasyonun düşmeye devam edeceğini öngördüğünü söyledi ve bunun dört ana sebepten kaynaklanacağını açıkladı. İlk olarak, para politikasının uzun vadeli etkilerinin 18 ay boyunca devam edeceğini belirtti. İkinci olarak, 2025’te bütçe açığını %5’ten %3’e düşürmeyi hedeflediklerini, bunun da enflasyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olacağını söyledi.
Üçüncü olarak, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar konusunda dikkatli bir yaklaşım sergileneceğini vurgulayan Bakan Şimşek, elektrik ve doğal gaz fiyatlarının 2024’te %38 civarında arttığını ve 2025’te de benzer bir tutum içinde olacaklarını belirtti. Ayrıca, akaryakıt ve tütün ürünlerindeki ÖTV artışlarının enflasyon hedeflerine zarar vermeyecek şekilde yönetileceğini söyledi.
Arz Yönlü Politikalar ve Sosyal Konut
Bakan Şimşek, arz yönlü dezenflasyon politikalarına odaklanacaklarını ve bu doğrultuda gıda arzının artırılmasına öncelik vereceklerini söyledi. Tarım Bakanlığı’nın sulama, gıda lojistiği gibi projelerine güçlü destek vereceklerini ifade etti. Ayrıca, sosyal konut arzının artırılmasının da önemli bir hedef olduğunu belirtti.
Enerji sektöründe de dönüşümün devam edeceğini ve dışa bağımlılığın azalmasının cari açık ve enflasyon üzerinde olumlu etkiler yaratacağını vurguladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın üretim artışına yönelik atacağı adımların da dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağını söyledi.
Rekabetin ve Verimliliğin Artırılması
Bakan Şimşek, sektörel tekelleşmenin önlenmesinin en kritik noktalardan biri olduğunu belirterek, rekabetin ve verimliliğin artırılmasının enflasyonist baskıları hafifleteceğini söyledi. Küresel entegrasyonun devam etmesinin de dezenflasyon sürecini destekleyeceğini ifade etti. Bu çerçevede, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve kamu alımları reformunun önemli olduğunu belirtti.
KKM ve Finansmana Erişim
Bakan Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin çıkış sürecinin başarıyla devam ettiğini ve KKM bakiyesinin 144 milyar dolardan 30-35 milyar dolar seviyelerine indiğini söyledi. KKM’nin cazibesini azaltmak için adımlar atılacağını ve Merkez Bankası’nın düzenlemeler yapacağını belirtti.
Ayrıca, tarım, ihracat, yatırım ve esnaf kredileri gibi alanlarda sübvansiyonların devam edeceğini vurgulayan Şimşek, tüketici kredilerinin sübvanse edilmeyeceğini belirtti. Ancak, enflasyonun düşmesiyle birlikte finansmana erişimin bütün kesimler için daha da kolaylaşacağına inandığını söyledi. Küresel koşulların da daha destekleyici hale geldiğini ifade etti.