DÜN ELEŞTİRDİM BUGÜN TEBRİK EDİYORUM İSMAİL TÜRÜT’Ü
Tam 5 yıl önce, 2019’un bugünlerinde Doğu Karadeniz yerel folklorumuzda kendine has tarzı ile yıllardır gündemde kalabilmeyi başaran türkücü İsmail Türüt’ün ulusal ve yerel medyada yer alan bir röportajından hareketle “Karadeniz Folklorunda Armonik ve Bağlama” başlıklı belgesel kıvamında bir makale kaleme almıştım. (Makaleyi daha sonra Karadeniz Folklorunda Enstrümanlar başlığı ile geliştirdim, farklı ortamlarda sundum)
Sayın Türüt, 2019’daki röportajında, “Karadeniz’de iki saz vardır. Biri kemençe, diğeri de tulumdur” deme gafletinde bulunarak en az bu iki saz kadar kıymetli olan başka sazlarımıza istemeyerek de olsa haksızlık yapmıştı.
Çok yerde yayınlanan makalemde kemençenin Batum’dan Giresun’a kadar geniş bir coğrafyanın, tulumun ise sadece Rize’nin Çayeli ilçesinin iç kısımlarının ve doğusunda kalan ilçelerin, yaylaların enstrümanı olduğunu detaylandırdıktan sonra yerel folklorumuzda başta armonik olmak üzere farklı sazlarında varlığını işlemiştim. Temel hassasiyetim daha çok bir kaç arkadaşımla beraber gelecek nesillere taşıyabilme mücadelesi verdiğimiz armonik – mozika içindi. Çünkü yöremizin sevilen iki sazı kemençe ve tuluma beraber iki asırlık geçmişi olan, hatta 80’lere kadar Rize merkezin en popüler, düğünlerin vaz geçilmez enstrümanı olan armonik farklı nedenlerle 40 yaş altında ki hemşerilerimizce bilinmeme aşamasına gelmişti.
Rize merkez kökenli popüler bir sanatçının (ihmal ederek) armoniki yok sayması veya haberdar olmaması kültür değerimizin geleceği açısından çok önemliydi. Oysa Türüt’ün tam tersine röportajında armonikten iki cümle dahi olsa bahsetmesi kültür mirasımızın bilenlerce anımsanması, hiç bilmeyen yeni nesiller tarafından tanınması adına çok önem arz edecekti.
İsmail Türüt, 5 yıl gecikme ile bu eksiğini tamamlamakla kalmıyor, yeni hazırladığı iddialı bir türküsünde armonike yer veriyor.
Yazımın beraberinde paylaşacağım görseli İsmail Türüt sosyal medya sayfasında, “Yeni çalışmam Horon. Sizlerle stüdyodan yani işin mutfağından bir fotoğraf paylaşmak istedim. Aranjörüm Emre Pehlivanlar Kemençe de Ramazan Yanık kardeşim. Ve Rizeli armonika üstadı Süleyman Sarıahmetoğlu çalışmama son derece güzel renkler kattı. Allah’ın izniyle yeni çalışmam pek yakında tüm dijital platformlarda siz değerli dinleyenlerimin huzurlarında olacak” cümleleri ile paylaştı.
Elbette fotoğrafın öncesinden de haberdarım ama önce İsmail Türüt’ün kamuoyuna paylaşmasını arzu ettim. 1 ay kadar önce Kavacık Muhlamanın işletmecisi Ahmet Topçu arayıp İsmail Türüt’ün yeni türküsünde armonik çalabilecek kimse var mi diye sorduğunda üstat Sevgili Süleyman Sarıahmetoğlu ile kontaklarını sağlamıştım.
Çok da mutlu olmuştum; birkaç arpa boyu daha mesafe kat edebileceğimiz için.
Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere türkünün kayıt sürecine gelmişler. Bu durumda ben de dün eleştirdiğim Sayın İsmail Türüt’ü bu kez ayakta alkışlıyor, tebrik ve teşekkür ediyorum armonik enstrümanımızın yarınlara kalmasına sağlayacağı katkı için.
Teşekkürler İsmail Türüt
Recep Ali Aksoylu