Doç. Dr. Coşkun, bisiklet ve scooter konusunda uyardı

Ersin DEMİR/SAMSUN, (DHA)-SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Doç: Dr. Hüseyin Sina Coşkun, elektrikli scooter ve bisiklet yaralanmaları konusunda uyardı.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, bisiklet ve elektrikli scooter düşmelerinden kaynaklı ciddi ortopedik yaralanma vakalarıyla karşılaştıklarını söyledi. Yaz mevsimine yaklaşıldıkça bu araçların kullanımının artması ile birlikte yaralanma vakalarında da artış olduğunu gözlemlediklerini söyleyen Doç. Dr. Coşkun, “Bazı yaralanmalardan dolayı cerrahi müdahalelerde bulunmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

‘TRAFİKTEKİ KURALLARA MUTLAKA UYULMALI’

Elektrikli scooter ve bisikletlerin, şehirlerde giderek popüler hale gelen alternatif bir ulaşım aracı haline geldiğini söyleyen Doç. Dr. Coşkun, “Bu araçlarla ilgili artan kullanım, maalesef birçok insanın yaralanmasına neden olmaktadır. Elektrikli scooter ve bisiklet kullanırken, koruyucu ekipmanlar kullanmak oldukça önemlidir. Kask, dirseklik, dizi koruyucuları gibi koruyucu ekipmanlar, yaralanmaların önlenmesinde büyük rol oynar. Ayrıca, araçları kullanmadan önce, kullanım kılavuzunu okumak, özellikle de frenler ve hız kontrolleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu araçların kullanımında, trafik kurallarına uygun davranmak da oldukça önemli. Yaya kaldırımlarında veya yasak olan yerlerde kullanmak, hem kendi güvenliğinizi hem de diğerler vatandaşların güvenliğini tehlikeye atar” dedi.

‘ÇOCUKLARDAKİ EN SIK YARALANMA KIRIKLAR’

"Bize bu kazalar nedeniyle birçok hasta, çeşitli ortopedik yaralanmalar ile başvuruyor" diyen Doç. Dr. Coşkun, "Gözlemlerimize göre, bize gelen başvurularda çocuklar üst ekstremite kırıklarından yakınırken, yetişkinlerde ise daha çok alt ekstremite kırıkları gözlenmekte. Köprücük kemiği, kol kemiği ve dirsek bölgesindeki kırıklar çocuklarda gördüğümüz en sık yaralanmaları oluşturuyor. Yine alt ekstremitede, kaval kemiği ve uyluk kemiği kırıkları sık olarak gördüğümüz kırıkları oluşturuyor. Özellikle yük taşımamızı sağlayan kemiklerin, yani alt ekstremite kırıklarında, çoğunlukla cerrahi tedavi ihtiyacı oluyor. Ehliyet gerektirmeyen bu tip araçların kullanımında azami dikkatli olunması gerekir” ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI