Çay üreticilerinden deprem bölgesine konut desteği
RİZE Valiliği himayesinde hazırlanan 'Çay sokağı' projesi ile Hatay ile Gaziantep'e kalıcı konutlar inşa edilecek. Rize Valisi Kemal Çeber, "Konutlar, Rize mimarisine uygun olacak. Yöremizin özelliklerini temsil edecek. Örneğin binalarımızın isimleri, ilçelerimizin isimleri olacak. Renklerimiz apartmanlarda temsil edilecek" dedi.
Türkiye'yi sarsan yıkıcı depremler sonrası başlatılan kalıcı konut seferberliğine çay üreticileri de dahil oldu. Deprem bölgesinde konutlar inşa etmek için harekete geçen Rize Valiliği'nce 'Çay sokağı' projesi başlattı. Bu kapsamda; yaş çay sezonu boyunca üreticilerin yardımları ile Hatay ve Gaziantep'in Nurdağ ilçesinde kalıcı konutlar inşa edilecek. Doğu Karadeniz Bölgesi illerindeki çay alım yerlerinde sunumlar sonrası üreticilerin bağışlarının toplanacağı projede; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ ile protokol de imzalanacak. Elde edilen gelirler ile belirlenen bölgelerde; Rize mimarisine uygun, Doğu Karadeniz'deki ilçe isimlerinin verileceği konutlar yapılacak. Rize, Artvin ve Trabzon'un yanı sıra Giresun ve Ordu illerinde 810 bin hektar alanda 200 bin üreticinin, projeye destek vermesi hedefleniyor.
'KONUTLAR, RİZE MİMARİSİNE UYGUN OLACAK'
Rize Valisi Çeber, tanıtımını yaptığı projeye dair bilgi vererek, inşa edilecek kalıcı konutları görenlerin Rize ve çay diyarını hatırlayacağını söyledi. Çeber, "Hatay veya Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde bir 'Çay sokağı' yapacağız. Kalıcı konutlardan oluşan 'Çay sokağı'mızda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'mız ve TOKİ ile bir protokol imzalayacağız. Protokolün sonucunda evlere ve sokağa vereceğimiz isimler, kullanacağımız yöresel imgeler ile bizim belirleyeceğimiz bir 'Çay sokağı'mız olacak. Konutlar, Rize mimarisine uygun olacak. Yöremizin özelliklerini temsil edecek. Örneğin binalarımızın isimleri, ilçelerimizin isimleri olacak. Renklerimiz apartmanlarda temsil edilecek. O apartmanları gören herkes, karşısında Rize'yi ve çay diyarını görecek. 'Çay sokağı'mız tamamen kalıcı konutlardan oluşacak" dedi.
'200 BİN ÜRETİCİMİZİ KAPSAYACAK'
Yardım kampanyasındaki süreci anlatan Vali Çeber, "Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve küçük bir kısımla Ordu olmak üzere yaklaşık 200 bin üreticimizi kapsayacak projemiz kapsamında; üreticilerimizin topladıkları çayların belli bir miktarını bağışlaması ile kalıcı konut yapmak üzere kampanyamızı başlatıyoruz. Kampanyamız kapsamında müstahsillerimiz çay alım noktalarına geldiklerinde; eksperlerin ve diğer görevlilerin yapacakları sunum üzerinden 'şu kadar miktar çayımın karşılığı olan meblağı, kalıcı konut yapım kampanyasına bağışlamak istiyorum' diyerek yardımlarını yapacak. Bunun dışında çay üreticisi olmayan vatandaşlarımızı dahil edebileceğimiz özel hesaplar açacağız. Rize dışında yaşayan tüm hemşerilerimizi de kampanyaya dahil edecek şekilde yardım hesaplarımız da olacak" diye konuştu.