VATANDAŞIN CANINA TAK ETTİ, SONUNDA MAHKEMENİN YOLUNU TUTTULAR

Rize 16.01.2020 - 20:27, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2319+ kez okundu.
 

VATANDAŞIN CANINA TAK ETTİ, SONUNDA MAHKEMENİN YOLUNU TUTTULAR

Rize Güneysu ilçesi, Gürgen deresi üzerinde 19.12.2012 tarihli olumlu CED raporu ile Alicik 1 ve 2 adlı kurulan HES’e karşı Rize İdare Mahkemesi’nde açılan davayı Güneysu halkı kazanarak CED raporunu iptal ettirmişti. Dava avukatı Remzi Kazmaz “Adı geçen HESlerin çevre üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri alabildiğine yoğun olumsuzluklar olmasına rağmen aynı filme yine bakanlıktan 18.12.2018 tarihinde tekrar olumlu CED alması yasaya, hukuka, vicdana aykırıdır.” Dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aynı firmaya tekrar olumlu CED raporu vermesinden sonra ası geçen şirket halka bilgi vermeden yol yapıyorum köye hizmet ediyoruz gibi söylemlerle HES hafriyatına başladı. Aradan bir süre geçtikten sonra HES için köye getirilen regülatör boruları geçince olan oldu. Güneysulular ayaklandı. Henüz daha kamulaştırmalar bitirilmediği için şirket araba ve traktörleri tarafından mülkiyetin izinsiz girince bu defa Güneysulular HES çalışmalarını durdurdu. Çalışan dozerler önüne geçen halk “burada HES istemiyoruz. Siz bizi kandırdınız. Burada yol değil HES yapıyorsunuz.” Diyerek hem kaymakamlığa hem Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulundular. Diğer taraftan imza kampanyası açan köylüler Derelerin Avukatı olarak bilinen Av. Remzi Kazmaz’a vekalet vererek bakanlığın CED işleminin iptali için Rize İdare Mahkemesi’nde dava açmak için toplandılar. Dava dosyasının mahkemeye sunulmasının ardından konuya ilişkin açıklama yapan Av. Remzi Kazmaz “Güneysu halkı sonuna kadar haklı. Şirket yalan söyleyerek yol inşaatı adı altında HES inşaatı yapmış, doğayı ve çevreyi tamamen talan zihniyetiyle bozmuş yıkmış; halkın iyi niyetini suiistimal eden şirket elindeki CED raporuna inanmadığı güvenmediği için böyle bir yola başvurmuştu. Şimdi mahkemeye gidiyoruz ve inanıyoruz. İleride telafisi imkansız olacak daha büyük zararlar olmaması için mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inanıyoruz. Yetkililer ve akil adamlar bundan sonra gereğini yapacaklarına inanıyoruz.” Dedi.  

Rize Güneysu ilçesi, Gürgen deresi üzerinde 19.12.2012 tarihli olumlu CED raporu ile Alicik 1 ve 2 adlı kurulan HES’e karşı Rize İdare Mahkemesi’nde açılan davayı Güneysu halkı kazanarak CED raporunu iptal ettirmişti.


Dava avukatı Remzi Kazmaz “Adı geçen HESlerin çevre üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri alabildiğine yoğun olumsuzluklar olmasına rağmen aynı filme yine bakanlıktan 18.12.2018 tarihinde tekrar olumlu CED alması yasaya, hukuka, vicdana aykırıdır.” Dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aynı firmaya tekrar olumlu CED raporu vermesinden sonra ası geçen şirket halka bilgi vermeden yol yapıyorum köye hizmet ediyoruz gibi söylemlerle HES hafriyatına başladı. Aradan bir süre geçtikten sonra HES için köye getirilen regülatör boruları geçince olan oldu. Güneysulular ayaklandı.


Henüz daha kamulaştırmalar bitirilmediği için şirket araba ve traktörleri tarafından mülkiyetin izinsiz girince bu defa Güneysulular HES çalışmalarını durdurdu. Çalışan dozerler önüne geçen halk “burada HES istemiyoruz. Siz bizi kandırdınız. Burada yol değil HES yapıyorsunuz.” Diyerek hem kaymakamlığa hem Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulundular.


Diğer taraftan imza kampanyası açan köylüler Derelerin Avukatı olarak bilinen Av. Remzi Kazmaz’a vekalet vererek bakanlığın CED işleminin iptali için Rize İdare Mahkemesi’nde dava açmak için toplandılar.


Dava dosyasının mahkemeye sunulmasının ardından konuya ilişkin açıklama yapan Av. Remzi Kazmaz “Güneysu halkı sonuna kadar haklı. Şirket yalan söyleyerek yol inşaatı adı altında HES inşaatı yapmış, doğayı ve çevreyi tamamen talan zihniyetiyle bozmuş yıkmış; halkın iyi niyetini suiistimal eden şirket elindeki CED raporuna inanmadığı güvenmediği için böyle bir yola başvurmuştu. Şimdi mahkemeye gidiyoruz ve inanıyoruz. İleride telafisi imkansız olacak daha büyük zararlar olmaması için mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inanıyoruz. Yetkililer ve akil adamlar bundan sonra gereğini yapacaklarına inanıyoruz.” Dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi