Türkiye'nin 4'üncü büyük mağarasının duvarları, yazı tahtasına döndü

Karadeniz 19.09.2019 - 11:11, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1502+ kez okundu.
 

Türkiye'nin 4'üncü büyük mağarasının duvarları, yazı tahtasına döndü

KARABÜK'ün Safranbolu ilçesindeki Türkiye'nin 4'üncü büyük mağarası olan Bulak (Mencilis) Mağarası'nın sütunları ile duvarlarına, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yazılar yazıldığı görüldü. Yazıların tespit edilmesiyle mağaraya rehbersiz girişler yasaklandı. Safranbolu'ya 8 kilometre uzaklıkta bulunan, Türkiye'nin 4'üncü büyük mağarası Bulak (Mencilis) Mağarası'na, gezi amaçlı ziyaret edenlerin yanı sıra nefes darlığı, astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiğini düşünerek, yılda yaklaşık 150 bin kişi geliyor. 6 kilometre uzunluğundaki mağaranın sadece 400 metrelik kısmı ziyaret edilebiliyor.   Mağarada sarkıt, dikit, sütun, küçük yer altı nehri, şelale ve 2 göl bulunuyor. Mağaranın bu sütunları ile duvarlarına, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yazılar yazıldığı görüldü. azıların tespit edilmesi üzerine, mağaraya rehbersiz girişler yasaklandı. Girişler, rehber eşliğinde 15 dakikada bir, gruplar halinde yapılmaya başlandı. Eyüp Bahçeci, rehberliğini yaptığı ziyaretçilere yazıları göstererek, "Sadece yazı değil, sevgilisinin adını yazmış. Ayrıldıktan sonra üşenmeyip, gelip, üzerini karalamış. Böyle bilinçsizlik olamaz. Yazıların yazıldığı şu oluşum için söylüyorum; yaklaşık 1,5- 2 milyon yılda oluşan bir oluşum ve maalesef insan elinden bulaşan bakteriler yüzünden bu oluşumun ömrü tamamen durmuş durumda. İnsanları bu konuda biraz daha bilinçlendirmek amacıyla rehbersiz girişleri yasakladık" diye konuştu.  Torunlarıyla geldiği mağarada yazılarla karşılaşan Vedat Göktepe ise "İyi bir şey değil. Yazılar, mağaranın tabii güzelliğini bozuyor" dedi.  Torun Belinay Göktepe (8) de "Rica ediyorum büyüklerimden; lütfen buralara isimlerinizi yazmayın" diye konuştu. 

KARABÜK'ün Safranbolu ilçesindeki Türkiye'nin 4'üncü büyük mağarası olan Bulak (Mencilis) Mağarası'nın sütunları ile duvarlarına, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yazılar yazıldığı görüldü. Yazıların tespit edilmesiyle mağaraya rehbersiz girişler yasaklandı. Safranbolu'ya 8 kilometre uzaklıkta bulunan, Türkiye'nin 4'üncü büyük mağarası Bulak (Mencilis) Mağarası'na, gezi amaçlı ziyaret edenlerin yanı sıra nefes darlığı, astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiğini düşünerek, yılda yaklaşık 150 bin kişi geliyor. 6 kilometre uzunluğundaki mağaranın sadece 400 metrelik kısmı ziyaret edilebiliyor.

 

Mağarada sarkıt, dikit, sütun, küçük yer altı nehri, şelale ve 2 göl bulunuyor. Mağaranın bu sütunları ile duvarlarına, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yazılar yazıldığı görüldü. azıların tespit edilmesi üzerine, mağaraya rehbersiz girişler yasaklandı. Girişler, rehber eşliğinde 15 dakikada bir, gruplar halinde yapılmaya başlandı. Eyüp Bahçeci, rehberliğini yaptığı ziyaretçilere yazıları göstererek, "Sadece yazı değil, sevgilisinin adını yazmış. Ayrıldıktan sonra üşenmeyip, gelip, üzerini karalamış. Böyle bilinçsizlik olamaz. Yazıların yazıldığı şu oluşum için söylüyorum; yaklaşık 1,5- 2 milyon yılda oluşan bir oluşum ve maalesef insan elinden bulaşan bakteriler yüzünden bu oluşumun ömrü tamamen durmuş durumda. İnsanları bu konuda biraz daha bilinçlendirmek amacıyla rehbersiz girişleri yasakladık" diye konuştu.  Torunlarıyla geldiği mağarada yazılarla karşılaşan Vedat Göktepe ise "İyi bir şey değil. Yazılar, mağaranın tabii güzelliğini bozuyor" dedi.  Torun Belinay Göktepe (8) de "Rica ediyorum büyüklerimden; lütfen buralara isimlerinizi yazmayın" diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi