RTÜE’DEN RİZE KÜLTÜRÜNE DESTEK

Kültür 11.12.2019 - 21:22, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1779+ kez okundu.
 

RTÜE’DEN RİZE KÜLTÜRÜNE DESTEK

RTEÜ Tarafından Rize Halk Kültürüne katkı amacıyla hazırlanan Rize Halk Kültürü Derlemelerinin 1.cilti çıktı.      Rize’de(mani, halk şiiri, atma türkü, ağıt, menkıbe, memorat, efsane ve halk inanışı)söylemlerinin toplandığı kitabı Elif Şebnem Demirci, Gülşah Şişman ve Gül Yılmaz Çal yazarken editörlüğünü de Elif Şebnem Demirci yaptı. RTEÜ Yayınlarının 27. kitabı olarak ilimiz kültürüne unutulmaması konusunda katkıda bulunan kitabın önsüzünü Rektör Prof.Dr. Hüseyin Karaman yazdı. Rektör Prof.Dr. Hüseyin Karaman önsözde ’Türk kültür havzası içerisinde kendine has doğal güzellikleri ve kültürel değerleri ile konumlanan Rize’nin bilinen  tarihi milattan önce Vll. yüzyıla kadar uzanır. Geçmişten günümüze birçok kültür birikimi yörede mevcudiyetini korumaktadır. Rize’ye değer katan kurumlardan biri de 2006 yılında kurulmuş olan RTEÜ’dir.        Üniversitemiz gerçekleştirdiği eğitim-öğretim faaliyetleriyle milli ve manevi değerlerini özümsemiş nitelikli bireyler yetiştirmek ve araştırma faaliyetlerini evrensel standartlarda yürütmek misyonu ile kurulmuştur. Üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma geliştirmenin yanında bir görevleri de içinde bulundukları toplumun sorunlarıyla ilgilenmektir. Bu sorumluluğumuzun bilincinde olarak Rize’nin ve bölgenin birçok sorunuyla ilgili araştırmalar yapmaktayız. Bölgenin temel ürünlerini ve konularını Üniversitemizin öncelikli araştırma konuları yaptık. Kitapta Rize’nin kaybolmaya yüz tutmuş değerleri, sahada derleme çalışması yapılarak tespit edilmiş ve kültür mirasının gelecek nesillere aktarılması hedeflenmiştir. Eserde Rize’nin sözlü kültürünü oluşturan mani, halk kültürü, atma türkü ağıt, menkıbe, gibi nazım ve nesir ürünleri birebir görüşmeler şeklinde sahada yapılan derlemeler sonucunda sınıflandırılarak incelenmiştir. Bu çalışma ile Rize’nin hafızalardan silinme noktasına gelmiş sözlü miras ürünlerini kayıt altına almak suretiyle unutulmaktan kurtarmak, gelecek nesillere aktarımını sağlamak kültürel değerlerini tanıtmak ve yapılacak araştırmalar için kaynak bir eser oluşturmak hedeflenmiştir. Çalışmanın her aşamasında emeği geçen Üniversitemiz öğretim görevlilerine teşekkür ediyorum ’dedi.        180 sahife büyük boy basılan kitap 8 bölümden meydana gelmiş.27.RTEÜ Yayını olarak basılan kitabın 2.ciltini hazırlamak için çalışmaların devam ettiği öğrenildi.                 

RTEÜ Tarafından Rize Halk Kültürüne katkı amacıyla hazırlanan Rize Halk Kültürü Derlemelerinin 1.cilti çıktı. 

   
Rize’de(mani, halk şiiri, atma türkü, ağıt, menkıbe, memorat, efsane ve halk inanışı)söylemlerinin toplandığı kitabı Elif Şebnem Demirci, Gülşah Şişman ve Gül Yılmaz Çal yazarken editörlüğünü de Elif Şebnem Demirci yaptı. RTEÜ Yayınlarının 27. kitabı olarak ilimiz kültürüne unutulmaması konusunda katkıda bulunan kitabın önsüzünü Rektör Prof.Dr. Hüseyin Karaman yazdı. Rektör Prof.Dr. Hüseyin Karaman önsözde ’Türk kültür havzası içerisinde kendine has doğal güzellikleri ve kültürel değerleri ile konumlanan Rize’nin bilinen  tarihi milattan önce Vll. yüzyıla kadar uzanır. Geçmişten günümüze birçok kültür birikimi yörede mevcudiyetini korumaktadır. Rize’ye değer katan kurumlardan biri de 2006 yılında kurulmuş olan RTEÜ’dir. 

     
Üniversitemiz gerçekleştirdiği eğitim-öğretim faaliyetleriyle milli ve manevi değerlerini özümsemiş nitelikli bireyler yetiştirmek ve araştırma faaliyetlerini evrensel standartlarda yürütmek misyonu ile kurulmuştur. Üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma geliştirmenin yanında bir görevleri de içinde bulundukları toplumun sorunlarıyla ilgilenmektir. Bu sorumluluğumuzun bilincinde olarak Rize’nin ve bölgenin birçok sorunuyla ilgili araştırmalar yapmaktayız. Bölgenin temel ürünlerini ve konularını Üniversitemizin öncelikli araştırma konuları yaptık. Kitapta Rize’nin kaybolmaya yüz tutmuş değerleri, sahada derleme çalışması yapılarak tespit edilmiş ve kültür mirasının gelecek nesillere aktarılması hedeflenmiştir. Eserde Rize’nin sözlü kültürünü oluşturan mani, halk kültürü, atma türkü ağıt, menkıbe, gibi nazım ve nesir ürünleri birebir görüşmeler şeklinde sahada yapılan derlemeler sonucunda sınıflandırılarak incelenmiştir. Bu çalışma ile Rize’nin hafızalardan silinme noktasına gelmiş sözlü miras ürünlerini kayıt altına almak suretiyle unutulmaktan kurtarmak, gelecek nesillere aktarımını sağlamak kültürel değerlerini tanıtmak ve yapılacak araştırmalar için kaynak bir eser oluşturmak hedeflenmiştir. Çalışmanın her aşamasında emeği geçen Üniversitemiz öğretim görevlilerine teşekkür ediyorum ’dedi. 

     
180 sahife büyük boy basılan kitap 8 bölümden meydana gelmiş.27.RTEÜ Yayını olarak basılan kitabın 2.ciltini hazırlamak için çalışmaların devam ettiği öğrenildi. 

               

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi