Rizeli Vekil TBMM'de Konuştu. Taban fiyatı 3,03 TL açıklandı fakat gerçekte yaşanan şey 1,8 ya da 1,9 TL

Siyaset 11.07.2019 - 19:28, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2026+ kez okundu.
 

Rizeli Vekil TBMM'de Konuştu. Taban fiyatı 3,03 TL açıklandı fakat gerçekte yaşanan şey 1,8 ya da 1,9 TL

Doğu Karadeniz’de yaklaşık bir milyon insanın geçim kaynağı olan çay oldukça önemli bir tarım ürünüdür.  HDP Ekolojiden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili RİZELİ  siyasetçi Murat Çepni, Doğu Karadeniz Çay Üretimindeki Sorunları hakkında CHP’nin verdiği Grup Önerisi üzerine 11-7-2019 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. Çepni’nin, “Karadeniz Bölgesi’nde bir oyun oynanıyor ve bu oyunda ÇAYKUR batırılıyor, üretici açlıkla karşı karşıya kalıyor, halk yoksullukla karşı karşıya kalıyor, kazanan bir tek taraf var, o da özel şirketler”  dedi.  CHP GRUP ÖNERİSİ (DOĞU KARADENİZ ÇAY ÜRETİMİNDEKİ SORUNLAR ) ÜZERİNE  HDP GRUBU ADINA MURAT ÇEPNİ’NİN KONUŞMASI    Genel Kurul ve değerli halkımız; Karadeniz Bölgesi'nde bir oyun oynanıyor ve bu oyunda ÇAYKUR batıyor, üretici açlıkla karşı karşıya, halk yoksullukla karşı karşıya; kazanan bir tek taraf var, o da şirketler, özel şirketler.   Afrikalı bir köylü Avrupalı sömürgeciler için şöyle diyordu: "Onlar geldiklerinde İncil onların elindeydi, toprak bizim elimizde fakat bir süre sonra İncil bizim elimizdeydi, toprak onların elinde."   Evet, Karadeniz, milliyetçilikle, savaş siyasetiyle esir alındı; yetmedi turizm, HES ve inşaat projeleriyle halkımız kandırıldı. Yani şöyle kandırıldı: İş vaadiyle kandırıldı, kalkınma vaadiyle kandırıldı oysa tablo tam tersi.   2017 yılı itibarıyla toplam yaş çay alımında ÇAYKUR yüzde 42, özel sektör ise yüzde 58 çay almış. Yine, tarım alanları, ekim alanları bu süreçte 834.889 dekar alandan 781.334 bine düşmüş, üretici sayısı 241.176'dan 197.169'a düşmüş; yani tümüyle bir çöküş yaşıyor Karadeniz Bölgesi.   Taban fiyatı 3,03 TL açıklandı fakat gerçekte yaşanan şey 1,8 ya da 1,9 TL üzerinden gerçekleşiyor. Taban fiyatının açıklanmasından sonra ÇAYKUR'un çay almaması üreticiyi özel şirkete mahkûm etmiş durumda yani almak zorundasınız. Yani açlığı ve yoksulluğa doğrudan bir yönlendirme söz konusu. Bizim burada önerilerimiz şunlardır.   Bir: ÇAYKUR düzenleyici kurum hâline gelmelidir, özelleştirme politikalarından vazgeçilmelidir, özerk ve katılımcı yönetilmelidir ÇAYKUR.   İki: Kota uygulamasından vazgeçilmelidir. Taban fiyatı üreticinin, sendikaların katılımıyla belirlenmelidir. Özel şirketlerin taban fiyatına uyması zorunluluk hâline getirilmelidir. Karadeniz'de monokültür tarım modeli terk edilmeli, bu kapsamda detaylı çalışmalar yapılmalıdır.   ÇAYKUR'un batırılması, üreticinin yoksullaştırılması politikası Karadeniz'de sermayeden yana siyasetin doğrudan sonuçlarıdır. Karadeniz halkımız bu soygun siyasetine karşı, bu açlık ve yoksulluk siyasetine karşı sesini yükseltmelidir ve bu konuda biz de elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız ve önergeyi destekliyoruz.    

Doğu Karadeniz’de yaklaşık bir milyon insanın geçim kaynağı olan çay oldukça önemli bir tarım ürünüdür.  HDP Ekolojiden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili RİZELİ  siyasetçi Murat Çepni, Doğu Karadeniz Çay Üretimindeki Sorunları hakkında CHP’nin verdiği Grup Önerisi üzerine 11-7-2019 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.


Çepni’nin, “Karadeniz Bölgesi’nde bir oyun oynanıyor ve bu oyunda ÇAYKUR batırılıyor, üretici açlıkla karşı karşıya kalıyor, halk yoksullukla karşı karşıya kalıyor, kazanan bir tek taraf var, o da özel şirketler”  dedi. 


CHP GRUP ÖNERİSİ (DOĞU KARADENİZ ÇAY ÜRETİMİNDEKİ SORUNLAR ) ÜZERİNE  HDP GRUBU ADINA MURAT ÇEPNİ’NİN KONUŞMASI 
 

Genel Kurul ve değerli halkımız; Karadeniz Bölgesi'nde bir oyun oynanıyor ve bu oyunda ÇAYKUR batıyor, üretici açlıkla karşı karşıya, halk yoksullukla karşı karşıya; kazanan bir tek taraf var, o da şirketler, özel şirketler.  


Afrikalı bir köylü Avrupalı sömürgeciler için şöyle diyordu: "Onlar geldiklerinde İncil onların elindeydi, toprak bizim elimizde fakat bir süre sonra İncil bizim elimizdeydi, toprak onların elinde."  


Evet, Karadeniz, milliyetçilikle, savaş siyasetiyle esir alındı; yetmedi turizm, HES ve inşaat projeleriyle halkımız kandırıldı. Yani şöyle kandırıldı: İş vaadiyle kandırıldı, kalkınma vaadiyle kandırıldı oysa tablo tam tersi.  


2017 yılı itibarıyla toplam yaş çay alımında ÇAYKUR yüzde 42, özel sektör ise yüzde 58 çay almış. Yine, tarım alanları, ekim alanları bu süreçte 834.889 dekar alandan 781.334 bine düşmüş, üretici sayısı 241.176'dan 197.169'a düşmüş; yani tümüyle bir çöküş yaşıyor Karadeniz Bölgesi.  


Taban fiyatı 3,03 TL açıklandı fakat gerçekte yaşanan şey 1,8 ya da 1,9 TL üzerinden gerçekleşiyor. Taban fiyatının açıklanmasından sonra ÇAYKUR'un çay almaması üreticiyi özel şirkete mahkûm etmiş durumda yani almak zorundasınız. Yani açlığı ve yoksulluğa doğrudan bir yönlendirme söz konusu. Bizim burada önerilerimiz şunlardır.  


Bir: ÇAYKUR düzenleyici kurum hâline gelmelidir, özelleştirme politikalarından vazgeçilmelidir, özerk ve katılımcı yönetilmelidir ÇAYKUR.  


İki: Kota uygulamasından vazgeçilmelidir. Taban fiyatı üreticinin, sendikaların katılımıyla belirlenmelidir. Özel şirketlerin taban fiyatına uyması zorunluluk hâline getirilmelidir. Karadeniz'de monokültür tarım modeli terk edilmeli, bu kapsamda detaylı çalışmalar yapılmalıdır.  


ÇAYKUR'un batırılması, üreticinin yoksullaştırılması politikası Karadeniz'de sermayeden yana siyasetin doğrudan sonuçlarıdır. Karadeniz halkımız bu soygun siyasetine karşı, bu açlık ve yoksulluk siyasetine karşı sesini yükseltmelidir ve bu konuda biz de elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız ve önergeyi destekliyoruz.  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi