Rizeli Milletvekilinden Pandemi ve Çay Tarımı Soru Önergesi

Siyaset 14.04.2020 - 11:52, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 3044+ kez okundu.
 

Rizeli Milletvekilinden Pandemi ve Çay Tarımı Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.   Murat ÇEPNİ İzmir Milletvekili   Artvin Borçka’dan Ordu iline kadar olan geniş bir alanda yaklaşık 900 bin dekar alanda 213 bin üretici tarafından çay tarımı yapılmaktadır. Çaykur ve özel şirketlere ait yaklaşık 300 adet fabrikada 20 bin çalışan istihdam edilmektedir. Ayrıca herhangi bir resmi kayıt olmamasına rağmen binlerce mevsimlik tarım işçisi çay tarımında istihdam edilmektedir.   Bu denli geniş tarım alanı ve çalışanla yapılan çay tarımına dönük corona virüs (covid-19) salgınıyla ilgili Tarım Bakanlığının hiçbir önlem almamasıyla birlikte konuyla ilgili hiçbir açıklamanın yapılmaması başta çay üreticileri ve bölge halkını tedirgin etmektedir. Bu belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerekmektedir.   Bu bağlamda;   1- Bakanlığınız pandemi sebebiyle çay alım işlemlerinde özel bir düzenleme yapacak mıdır?   2- Halihazırda çok olumsuz koşullarda çalışan ve barınmak zorunda kalan mevsimlik çay tarım işçilerinin istihdamı nasıl sağlanacaktır?   3- İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile dolu kapasite ile taşıma yaptıkları için ceza yazılan ve bağlanan araçlar vardır. Bunun yarattığı mağduriyeti gidermek için bir araç destek planlaması var mıdır?   4- Çay fabrikalarındaki emekçilerin salgından etkilenmemesi için ne gibi önlemler planlanmaktadır?   5- Salgın sebebiyle mali sıkıntılar yaşayan ve kredi borçları olan çay üreticilerinin ekonomilerini sürdürebilmelerine yönelik bir destek düzenlemesi söz konusu mudur?   6- Bölge halkının temel geçim kaynağı olan çay tarımında oluşacak bir aksamadan kaynaklı esnaf ve zanaatkarlar için bir politikanız mevcut mudur?   7.Çay tarımıyla ilgili konuya dair Bakanlığınızın bir fizibilite çalışması var mıdır? Çay sektörünün bu salgından ne ölçüde etkilenmesi öngörülmüştür?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

Murat ÇEPNİ

İzmir Milletvekili

 

Artvin Borçka’dan Ordu iline kadar olan geniş bir alanda yaklaşık 900 bin dekar alanda 213 bin üretici tarafından çay tarımı yapılmaktadır. Çaykur ve özel şirketlere ait yaklaşık 300 adet fabrikada 20 bin çalışan istihdam edilmektedir. Ayrıca herhangi bir resmi kayıt olmamasına rağmen binlerce mevsimlik tarım işçisi çay tarımında istihdam edilmektedir.

 

Bu denli geniş tarım alanı ve çalışanla yapılan çay tarımına dönük corona virüs (covid-19) salgınıyla ilgili Tarım Bakanlığının hiçbir önlem almamasıyla birlikte konuyla ilgili hiçbir açıklamanın yapılmaması başta çay üreticileri ve bölge halkını tedirgin etmektedir. Bu belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerekmektedir.

 

Bu bağlamda;

 

1- Bakanlığınız pandemi sebebiyle çay alım işlemlerinde özel bir düzenleme yapacak mıdır?

 

2- Halihazırda çok olumsuz koşullarda çalışan ve barınmak zorunda kalan mevsimlik çay tarım işçilerinin istihdamı nasıl sağlanacaktır?

 

3- İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile dolu kapasite ile taşıma yaptıkları için ceza yazılan ve bağlanan araçlar vardır. Bunun yarattığı mağduriyeti gidermek için bir araç destek planlaması var mıdır?

 

4- Çay fabrikalarındaki emekçilerin salgından etkilenmemesi için ne gibi önlemler planlanmaktadır?

 

5- Salgın sebebiyle mali sıkıntılar yaşayan ve kredi borçları olan çay üreticilerinin ekonomilerini sürdürebilmelerine yönelik bir destek düzenlemesi söz konusu mudur?

 

6- Bölge halkının temel geçim kaynağı olan çay tarımında oluşacak bir aksamadan kaynaklı esnaf ve zanaatkarlar için bir politikanız mevcut mudur?

 

7.Çay tarımıyla ilgili konuya dair Bakanlığınızın bir fizibilite çalışması var mıdır? Çay sektörünün bu salgından ne ölçüde etkilenmesi öngörülmüştür?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi