Rize’de seçim sonuçları beklediğim gibi çıktı.

Siyaset 01.04.2019 - 14:07, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2530+ kez okundu.
 

Rize’de seçim sonuçları beklediğim gibi çıktı.

Rize’de seçim sonuçları beklediğim gibi çıktı. Daha önce de belirttiğim gibi Rize merkezde Ak Partiden memnun olmayanların sayısı her seçim öncesinde biraz daha yükselirken, Cumhur İttifakı karşısındaki siyasi partilerin ortak  aday çıkartamamaları her şeye rağmen seçimin tek favorisinin Cumhur İttifakı adayı olduğunu ortaya koyuyordu. Ayrıca; Ak partili adayın her kesimle ilişkisi iyi olan, aldığı siyasi görevlerde başarılar elde eden, eğitimci Rahmi Metin olması Cumhur İttifakının Rize merkezde seçimi açık ara kazanacağını gösteriyordu. Bu tablo açıktı ancak ilçe ve beldelerde Ak Partinin en önemli rakibinin CHP’den ziyade MHP olacağını, Akparti küskünlerinin bazı ilçelerde MHP’ye yöneleceğini de ilaveten belirtmiştim. Nitekim dediğim gerçekleşti ve MHP birçok yerde oyunu artırdığı gibi üç önemli ilçede de seçimi kazandı, buradaki belediyeleri Ak partinin elinden aldı. MHP’nin seçim kazandığı belediyelerden Derepazarı’nda  oldukça başarılı  hizmetlerde bulunan Yakup Samangül’ün yeniden aday gösterilmemesi daha önce bu ilçede belediye başkanlığı yapmış olan Selim Metin için önemli bir avantaj doğurdu. Öyle anlaşılıyor ki; Bu kez MHP’den aday olan Selim Metin, Samangül’e oy vermiş olan çevrelerden de önemli miktarda oy aldı. Ak partinin kaybettiği yerlerden olan Çayeli’nin Akpartinin ağır toplarından ,Akparti genel başkan yardımcısı, Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’nın ilçesi olması ise adeta şok etkisi yarattı. MHP’nin adayı olan İsmail Hakkı Çiftçi önceki yerel seçimde Saadet Partisinden aday olmuş olup, aynı zamanda Akparti çevresine de yakın bir isimdi. MHP, Çiftçi’yi aday göstererek isabetli bir seçim yaptı ve karşısında rakip olarak Mustafa Baltacı gibi güçlü bir isim olmasına rağmen ,beklenmedik bir sonuçla yarışı kazanan isim oldu. İkizdere’de de iki yeni ismin  rekabeti bekleniyordu. MHP burada seçimi kazanmak için sistemli bir çalışma içindeydi. Sonuçta bu çalışmalar sonuç verdi ve burada da MHP adayı Hakan Karagöz kazanan isim oldu. Bu seçimde Pazar, Ardeşen gibi ilçelerde kazanmayı hesap eden CHP yine umduğunu bulamadı ve Rize’de sadece millet ittifakıyla seçime giren adayları Şahin Çervatoğlu’yla tek ilçeyi kazanabildi. CHP, Rize merkezde daha tanınmış, güçlü bir ismini ortak aday olarak çıkarabilmiş olsaydı, muhtemeldir ki bunun ilçelere de olumlu bir yansıması olurdu.. Sonuç olarak; Rize seçimine bakıldığında Akparti merkezdeki oy oranıyla Türkiye’de birinci parti olsa da, il geneli itibarıyla en çok kayba uğrayan parti oldu.. Daha önceki seçimde Rize genelinde her yerde birinci parti olan Akpartinin bu seçimde aldığı bu sonuçlar bence seçmen tarafından Akpartiye verilmiş önemli bir mesaj. Bunun siyaset sahnesine nasıl yansıyacağını ise önümüzdeki günler hep birlikte göreceğiz.. Seçimler ilimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun.   Adnan ONAY

Rize’de seçim sonuçları beklediğim gibi çıktı. Daha önce de belirttiğim gibi Rize merkezde Ak Partiden memnun olmayanların sayısı her seçim öncesinde biraz daha yükselirken, Cumhur İttifakı karşısındaki siyasi partilerin ortak  aday çıkartamamaları her şeye rağmen seçimin tek favorisinin Cumhur İttifakı adayı olduğunu ortaya koyuyordu. Ayrıca; Ak partili adayın her kesimle ilişkisi iyi olan, aldığı siyasi görevlerde başarılar elde eden, eğitimci Rahmi Metin olması Cumhur İttifakının Rize merkezde seçimi açık ara kazanacağını gösteriyordu. Bu tablo açıktı ancak ilçe ve beldelerde Ak Partinin en önemli rakibinin CHP’den ziyade MHP olacağını, Akparti küskünlerinin bazı ilçelerde MHP’ye yöneleceğini de ilaveten belirtmiştim.

Nitekim dediğim gerçekleşti ve MHP birçok yerde oyunu artırdığı gibi üç önemli ilçede de seçimi kazandı, buradaki belediyeleri Ak partinin elinden aldı. MHP’nin seçim kazandığı belediyelerden Derepazarı’nda  oldukça başarılı  hizmetlerde bulunan Yakup Samangül’ün yeniden aday gösterilmemesi daha önce bu ilçede belediye başkanlığı yapmış olan Selim Metin için önemli bir avantaj doğurdu. Öyle anlaşılıyor ki; Bu kez MHP’den aday olan Selim Metin, Samangül’e oy vermiş olan çevrelerden de önemli miktarda oy aldı. Ak partinin kaybettiği yerlerden olan Çayeli’nin Akpartinin ağır toplarından ,Akparti genel başkan yardımcısı, Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’nın ilçesi olması ise adeta şok etkisi yarattı.

MHP’nin adayı olan İsmail Hakkı Çiftçi önceki yerel seçimde Saadet Partisinden aday olmuş olup, aynı zamanda Akparti çevresine de yakın bir isimdi. MHP, Çiftçi’yi aday göstererek isabetli bir seçim yaptı ve karşısında rakip olarak Mustafa Baltacı gibi güçlü bir isim olmasına rağmen ,beklenmedik bir sonuçla yarışı kazanan isim oldu. İkizdere’de de iki yeni ismin  rekabeti bekleniyordu. MHP burada seçimi kazanmak için sistemli bir çalışma içindeydi. Sonuçta bu çalışmalar sonuç verdi ve burada da MHP adayı Hakan Karagöz kazanan isim oldu. Bu seçimde Pazar, Ardeşen gibi ilçelerde kazanmayı hesap eden CHP yine umduğunu bulamadı ve Rize’de sadece millet ittifakıyla seçime giren adayları Şahin Çervatoğlu’yla tek ilçeyi kazanabildi. CHP, Rize merkezde daha tanınmış, güçlü bir ismini ortak aday olarak çıkarabilmiş olsaydı, muhtemeldir ki bunun ilçelere de olumlu bir yansıması olurdu.. Sonuç olarak; Rize seçimine bakıldığında Akparti merkezdeki oy oranıyla Türkiye’de birinci parti olsa da, il geneli itibarıyla en çok kayba uğrayan parti oldu.. Daha önceki seçimde Rize genelinde her yerde birinci parti olan Akpartinin bu seçimde aldığı bu sonuçlar bence seçmen tarafından Akpartiye verilmiş önemli bir mesaj. Bunun siyaset sahnesine nasıl yansıyacağını ise önümüzdeki günler hep birlikte göreceğiz.. Seçimler ilimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun.

 

Adnan ONAY

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi