Rize'de LİBİR Bayrama Hazır

Rize 24.07.2019 - 10:34, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2031+ kez okundu.
 

Rize'de LİBİR Bayrama Hazır

‘’LİBİR BİLEME’’ BIÇAKLARI SON GÜNLERE BIRAKMAYIN!..  Kurban Bayramı yaklaştıkça  bıçak bileme makineleri kurban için dönmeye başladı.  Kurban Bayramı boyunca rahat et kesmek isteyen vatandaşlar evlerindeki bıçakları biletmek için, bileyicilere baş vurmaya başladı.  Meslek hayatında 40 seneyi aşkın bir süredir devam eden Dr. Fahrettin Kopuz; Kurban Bayramı yaklaştıkça her önüne gelene bıçak biletilmesinin yanlış olduğunu belirterek, bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından yapılan bileme işleminin, hem kişiye, hem de bıçağa büyük zarar verebileceğini ifade etti.  Dr. Fahrettin Kopuz: ‘’Kesici olan herhangi bir aleti bilemek için üç aşamadan geçmesi gerekiyor.  Kaba tıraşlama, kumlu taş veya eğe ile yapılan.  Daha önce gözenekli olan kösele taşı. Bu taş nispeten biraz yumuşaktır. Kesinlikle su kullanılarak işlem yapılır.  Üçüncü aşama ise  çok ince dokusu hatta olmayan, sıfır diye adlandırılan gözeneksiz çok sert bir taşın üstüne yağ konularak düzgün açıda sürtülerek yapılır. Bu taşa da bileği taşı denir.  Bıçak kesici aletlerin bilenme işi gerçekten ayrı bir maharet ve ayrı bir ustalık gerektiriyor: Diyen Kopuz ‘’Ayrıca bu işte sabır olayı da çok önemlidir. Ben özelliği olan ve bileme için en ideal olan bu makineyi Türkiye de çok pahalı olduğu için bir yakınım vasıtasıyla  Almanya’dan getirttim. Esas bilemeyi bu makine ile yapıyorum. O kadar iyi bileme yapıyor ki; adeta traş olabilecek kadar keskin. Her ne kadar bıçağın keskin olması önemli ise; çeliğin de iyi işlenmiş olması.. Tabii ki Kerametin biraz da ustasında olmasıdır’’ dedi..  Kurbanlık için kesilecek olan hayvanların daha rahat kesilebilmesi için; bıçakların iyi biletilmesi gerektiğini belirten 40 yıllık bileyici Dr. Fahrettin Kopuz: ‘’Aceleyle biletilen bıçakların iyi ve kaliteli olamayacağını, vatandaşlarımızın son günlerin yoğunluğuna kalmadan bıçaklarını biletmesi gerekir’’ dedi.  Bir de bileme işini gerçek ustalarına yaptırsınlar diyen Kopuz; ‘’Vatandaşımız her önüne gelene bıçak biletmesinler. Birkaç gün kala da gelmesinler. Bir iki gün kala geliyorlar ve acele ediyorlar. Bıçak bileme işi aceleye gelmez. Hayvanın boğazını rahat kesmesi lazım. Erkenden bıçaklarını bileyenler her zaman kazanır’’ Dedi..  ‘’LİBİR BİLEME’’ Dr. Fahrettin Kopuz daha önce sahil camii arkasında hizmet veriyordu.   Yeni iş yeri ise; Eski Orta Cami arkası Nalkıran Çay Ocağı karşısı Akış Ticaretin yanı. Yeniköy Mah. Keçeli Sk. Ta hizmet vermektedir. 

‘’LİBİR BİLEME’’ BIÇAKLARI SON GÜNLERE BIRAKMAYIN!.. 


Kurban Bayramı yaklaştıkça  bıçak bileme makineleri kurban için dönmeye başladı. 


Kurban Bayramı boyunca rahat et kesmek isteyen vatandaşlar evlerindeki bıçakları biletmek için, bileyicilere baş vurmaya başladı. 


Meslek hayatında 40 seneyi aşkın bir süredir devam eden Dr. Fahrettin Kopuz; Kurban Bayramı yaklaştıkça her önüne gelene bıçak biletilmesinin yanlış olduğunu belirterek, bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından yapılan bileme işleminin, hem kişiye, hem de bıçağa büyük zarar verebileceğini ifade etti. 


Dr. Fahrettin Kopuz: ‘’Kesici olan herhangi bir aleti bilemek için üç aşamadan geçmesi gerekiyor. 


Kaba tıraşlama, kumlu taş veya eğe ile yapılan. 


Daha önce gözenekli olan kösele taşı. Bu taş nispeten biraz yumuşaktır. Kesinlikle su kullanılarak işlem yapılır. 


Üçüncü aşama ise  çok ince dokusu hatta olmayan, sıfır diye adlandırılan gözeneksiz çok sert bir taşın üstüne yağ konularak düzgün açıda sürtülerek yapılır. Bu taşa da bileği taşı denir. 


Bıçak kesici aletlerin bilenme işi gerçekten ayrı bir maharet ve ayrı bir ustalık gerektiriyor: Diyen Kopuz ‘’Ayrıca bu işte sabır olayı da çok önemlidir. Ben özelliği olan ve bileme için en ideal olan bu makineyi Türkiye de çok pahalı olduğu için bir yakınım vasıtasıyla  Almanya’dan getirttim. Esas bilemeyi bu makine ile yapıyorum. O kadar iyi bileme yapıyor ki; adeta traş olabilecek kadar keskin. Her ne kadar bıçağın keskin olması önemli ise; çeliğin de iyi işlenmiş olması.. Tabii ki Kerametin biraz da ustasında olmasıdır’’ dedi.. 


Kurbanlık için kesilecek olan hayvanların daha rahat kesilebilmesi için; bıçakların iyi biletilmesi gerektiğini belirten 40 yıllık bileyici Dr. Fahrettin Kopuz: ‘’Aceleyle biletilen bıçakların iyi ve kaliteli olamayacağını, vatandaşlarımızın son günlerin yoğunluğuna kalmadan bıçaklarını biletmesi gerekir’’ dedi. 


Bir de bileme işini gerçek ustalarına yaptırsınlar diyen Kopuz; ‘’Vatandaşımız her önüne gelene bıçak biletmesinler. Birkaç gün kala da gelmesinler. Bir iki gün kala geliyorlar ve acele ediyorlar. Bıçak bileme işi aceleye gelmez. Hayvanın boğazını rahat kesmesi lazım. Erkenden bıçaklarını bileyenler her zaman kazanır’’ Dedi.. 


‘’LİBİR BİLEME’’ Dr. Fahrettin Kopuz daha önce sahil camii arkasında hizmet veriyordu.  


Yeni iş yeri ise; Eski Orta Cami arkası Nalkıran Çay Ocağı karşısı Akış Ticaretin yanı. Yeniköy Mah. Keçeli Sk. Ta hizmet vermektedir. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi