Rize'de imece usulü bayram tatlısı geleneği sürüyor

Kültür 30.07.2020 - 12:00, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1946+ kez okundu.
 

Rize'de imece usulü bayram tatlısı geleneği sürüyor

RİZE’nin Fındıklı ilçesinde, bayram tatlıları, imece usulü yapılırken, bir araya gelen yöre kadınları, türküler söyleyerek açtıkları yufkalarla Karadeniz mutfağının eşsiz tatlısı 'Laz böreği'ni hazırlıyor.  Karadenizli kadınlar, bayram tatlılarını yapmak için buluştu. Fındıklı’da yöre kadınları imece usulü toplanarak, bayramda ikram edecekleri Laz böreği ve baklavaları hazırladı. Bir yandan türkülerin söylendiği imece geleneği ile tatlıları hızlıca açan kadınlar, hem işlerini erken bitirmenin hem de bir geleneği yaşatmanın keyfini sürüyor. Karadeniz mutfağının meşhur tatlısı Laz böreği için de hazırlıklarını yapan kadınlar, ellerine aldıkları oklavalarla hummalı çalışmalarla yufka açıyor.    'DÜNYADA TEK TATLI OLAN BÖREK LAZ BÖREĞİ'   Babaannelerinden öğrendikleri şekli ile Laz böreğini yaptıklarını belirten Fatma Hanedar “Dünyada tatlı olan tek börek Laz böreğidir. İşte bu özel lezzet için yoğurduğumuz hamurları bir süre dinlendirdikten sonra yufkaları açmaya başlıyoruz. Tepsiye serdiğimiz 7 yufkanın üzerine hazırlanan muhallebiyi döküyoruz. Tekrar üzerine 7 tane yufka konularak kapatıyoruz. Eritilmiş tereyağı döküldükten sonra fırına verilir, pişince şerbetli dökülerek sıcak sıcak yenir. Bayram için tatlı hazırlığımızı imece ile gerçekleştirdik. Ne yazık ki bu bayramda da koronavirüs dolayısı ile geleneklerimizi yerine getiremeyeceğiz ama tatlı adeti yerini bulsun diye maskelerimizle yufkalarımızı açtık, tatlılarımızı hazırladık. Bayramda Laz böreğimizle baklavalarımızla ağzımızı tatlandıracağız” dedi. '   VİRÜS NEDENİYLE BURUK GEÇECEK BAYRAMI TATLANDIRACAĞIZ'   İmeceye katılarak yufka açan Zehra Baltacı “Birlikten kuvvet doğar diyerek büyüklerimiz bu yola çıkmışlar, imece ile bayram hazırlıkları yapılıyor. Biz de bu geleneği yaşatıyoruz. Hem sohbet ediyoruz hem türküler söyleyip bir taraftan da tatlılarımızı yapıyoruz. Menümüzde görenin lezzeti Laz böreği de var. Söylediğimiz türkülerle tatlılarımız daha bir tatlanıyor” diye konuştu. Bayramın 'Laz böreği' olmadan olmayacağını kaydeden Oya Dalançıkar “Ben küçükken mahallenin büyükleri bayram öncesinde tatlı açmak için bir araya geliyordu, çok eğlenceli anlar yaşanıyordu. Biz de bugün bu geleneği yaşatıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bayram için tatlı yapıyoruz, baklavalar da var ama en önemli lezzet tabii ki Laz böreği. Bayram Laz böreksiz olmaz” şeklinde konuştu.  Pandemi tedbirlerine uyduklarını söyleyen Filiz Karaalioğlu ise ”Koronavirüs dolayısıyla çok da bir araya gelmemeye çalışıyoruz. Bugün burada da maskelerle yufkalarımızı açtık. Bayramda da tatlı ikramlarımız tabii ki sosyal mesafe kuralları içerisinde olacak. Buruk kutlayacağımız bu bayramı bayram tatlısı yaparak tatlandırmak istedik” diye konuştu. 

RİZE’nin Fındıklı ilçesinde, bayram tatlıları, imece usulü yapılırken, bir araya gelen yöre kadınları, türküler söyleyerek açtıkları yufkalarla Karadeniz mutfağının eşsiz tatlısı 'Laz böreği'ni hazırlıyor.  Karadenizli kadınlar, bayram tatlılarını yapmak için buluştu. Fındıklı’da yöre kadınları imece usulü toplanarak, bayramda ikram edecekleri Laz böreği ve baklavaları hazırladı. Bir yandan türkülerin söylendiği imece geleneği ile tatlıları hızlıca açan kadınlar, hem işlerini erken bitirmenin hem de bir geleneği yaşatmanın keyfini sürüyor. Karadeniz mutfağının meşhur tatlısı Laz böreği için de hazırlıklarını yapan kadınlar, ellerine aldıkları oklavalarla hummalı çalışmalarla yufka açıyor. 

 

'DÜNYADA TEK TATLI OLAN BÖREK LAZ BÖREĞİ'

 

Babaannelerinden öğrendikleri şekli ile Laz böreğini yaptıklarını belirten Fatma Hanedar “Dünyada tatlı olan tek börek Laz böreğidir. İşte bu özel lezzet için yoğurduğumuz hamurları bir süre dinlendirdikten sonra yufkaları açmaya başlıyoruz. Tepsiye serdiğimiz 7 yufkanın üzerine hazırlanan muhallebiyi döküyoruz. Tekrar üzerine 7 tane yufka konularak kapatıyoruz. Eritilmiş tereyağı döküldükten sonra fırına verilir, pişince şerbetli dökülerek sıcak sıcak yenir. Bayram için tatlı hazırlığımızı imece ile gerçekleştirdik. Ne yazık ki bu bayramda da koronavirüs dolayısı ile geleneklerimizi yerine getiremeyeceğiz ama tatlı adeti yerini bulsun diye maskelerimizle yufkalarımızı açtık, tatlılarımızı hazırladık. Bayramda Laz böreğimizle baklavalarımızla ağzımızı tatlandıracağız” dedi. '

 

VİRÜS NEDENİYLE BURUK GEÇECEK BAYRAMI TATLANDIRACAĞIZ'

 

İmeceye katılarak yufka açan Zehra Baltacı “Birlikten kuvvet doğar diyerek büyüklerimiz bu yola çıkmışlar, imece ile bayram hazırlıkları yapılıyor. Biz de bu geleneği yaşatıyoruz. Hem sohbet ediyoruz hem türküler söyleyip bir taraftan da tatlılarımızı yapıyoruz. Menümüzde görenin lezzeti Laz böreği de var. Söylediğimiz türkülerle tatlılarımız daha bir tatlanıyor” diye konuştu. Bayramın 'Laz böreği' olmadan olmayacağını kaydeden Oya Dalançıkar “Ben küçükken mahallenin büyükleri bayram öncesinde tatlı açmak için bir araya geliyordu, çok eğlenceli anlar yaşanıyordu. Biz de bugün bu geleneği yaşatıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bayram için tatlı yapıyoruz, baklavalar da var ama en önemli lezzet tabii ki Laz böreği. Bayram Laz böreksiz olmaz” şeklinde konuştu.  Pandemi tedbirlerine uyduklarını söyleyen Filiz Karaalioğlu ise ”Koronavirüs dolayısıyla çok da bir araya gelmemeye çalışıyoruz. Bugün burada da maskelerle yufkalarımızı açtık. Bayramda da tatlı ikramlarımız tabii ki sosyal mesafe kuralları içerisinde olacak. Buruk kutlayacağımız bu bayramı bayram tatlısı yaparak tatlandırmak istedik” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi