RİZE'DE İLK KEKİK HASADI YAPILDI

Rize 06.06.2020 - 10:07, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2320+ kez okundu.
 

RİZE'DE İLK KEKİK HASADI YAPILDI

İkizdere Çağrankaya Mahallesinde 2019 Temmuz ayında yapılan Kekik bahçesinde ilk hasat yapıldı. DOKAP destekli projede pazarlama ve paketleme konusu araştırılıyor.      Çağrankaya Mahallesinde Muhtar Endam Biber’e ait bahçede 2019 Temmuz ayında dikilen fidanlardan yılda 2-3 kez Kekik toplanabileceğini söyleyen proje koordinatörü ve tıbbi bitkiler uzmanı Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yüksel Kan’bu bahçe bölgede yapılan ilk bahçemiz. Bu fidanları geçen yıl dikerken başarır mıyız diye hayal bir projemizdi. Bugün burada muhteşem bir bahçemiz var. Kekik yalnız bir ürün değil arılar için ilaçtır. Varroa hastalığı için önemli bir tedavi aracıdır. Bal üretimine katkısı vardır. Elde edilen ürünlerin markalaşarak pazarlamasına hazırlanmalıyız. Türkiye’de yerli ve milli ürünler kapsamındadır. Benzer ürünleri daha önce ithal ediyorduk şimdi üreteceğiz’ dedi. DOKAP Başkanı Yusuf Mengi’üretime destek olacağız’ Projeyi destekleyen DOKAP Başkanı Yusuf Mengi yaptığı konuşmada ’DOKAP olarak bölgemizde 11 ile hizmet yapıyoruz. Bitki ürünü çeşitliliği konusunda desteğimiz her zaman devam edecektir. İkizdere’de yapılan Kekik bahçemiz önemli bir gelişme. Bin metre rakımın üzerinde Çay yetişmiyor. Kekik önemli bir ürün. Bal üretiminde de katkısı olacaktır. Hazırlanacak projelere katkı vermeye her zaman hazırız’dedi. İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz ’yüksek kesimlerde çay yetişmiyor, kekik gelir kaynağı olacak’ Belediye Başkanı Karagöz’Bölgede kaliteli ve verimli Kekik üretimi olacaktır. Geçen yıl bu bahçeyi hazırlarken o zamanki Kaymakamımız Tarık Buğra Seyhan’ın çok desteğini gördük. Bugün önemli bir noktaya geldik. Muhtarımız Endam Biber ailesiyle çok güzel bakım yaparak bu aşamaya getirdiler. Kalitenin yanında arıcılarımız içinde alternatif ilaçtır. Arı kovanlarında son yıllarda görülen Varrao hastalığı için ilaç olarak tedavi edici özelliği var. Bal üretiminde de katkısı olacaktır. Bugün Kekik üzerinde uçuşan arı kolonisini gördük. Üretim ve pazarlama konusunu markalaşarak aşmak istiyoruz. Bu bahçe sayılarını önümüzdeki süreçte arttıracağız’ dedi. Kaymakam Cafer Kaymakçı’bu bahçenin yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Tarık Buğra Seyhan meslektaşımın çabası unutulamaz. Makamlar devamlılık gerektirir, bende böyle bahçelerde çoğalmanın ve üretime katkıda bulunmada desteğimizi daim ettireceğiz. Bu bahçenin gelişmesinde önemli katkısı bulunan Muhtarıma ayrıca teşekkür ediyorum’dedi.

İkizdere Çağrankaya Mahallesinde 2019 Temmuz ayında yapılan Kekik bahçesinde ilk hasat yapıldı. DOKAP destekli projede pazarlama ve paketleme konusu araştırılıyor.

    
Çağrankaya Mahallesinde Muhtar Endam Biber’e ait bahçede 2019 Temmuz ayında dikilen fidanlardan yılda 2-3 kez Kekik toplanabileceğini söyleyen proje koordinatörü ve tıbbi bitkiler uzmanı Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yüksel Kan’bu bahçe bölgede yapılan ilk bahçemiz. Bu fidanları geçen yıl dikerken başarır mıyız diye hayal bir projemizdi. Bugün burada muhteşem bir bahçemiz var. Kekik yalnız bir ürün değil arılar için ilaçtır. Varroa hastalığı için önemli bir tedavi aracıdır. Bal üretimine katkısı vardır. Elde edilen ürünlerin markalaşarak pazarlamasına hazırlanmalıyız. Türkiye’de yerli ve milli ürünler kapsamındadır. Benzer ürünleri daha önce ithal ediyorduk şimdi üreteceğiz’ dedi.


DOKAP Başkanı Yusuf Mengi’üretime destek olacağız’


Projeyi destekleyen DOKAP Başkanı Yusuf Mengi yaptığı konuşmada ’DOKAP olarak bölgemizde 11 ile hizmet yapıyoruz. Bitki ürünü çeşitliliği konusunda desteğimiz her zaman devam edecektir. İkizdere’de yapılan Kekik bahçemiz önemli bir gelişme. Bin metre rakımın üzerinde Çay yetişmiyor. Kekik önemli bir ürün. Bal üretiminde de katkısı olacaktır. Hazırlanacak projelere katkı vermeye her zaman hazırız’dedi.


İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz ’yüksek kesimlerde çay yetişmiyor, kekik gelir kaynağı olacak’


Belediye Başkanı Karagöz’Bölgede kaliteli ve verimli Kekik üretimi olacaktır. Geçen yıl bu bahçeyi hazırlarken o zamanki Kaymakamımız Tarık Buğra Seyhan’ın çok desteğini gördük. Bugün önemli bir noktaya geldik. Muhtarımız Endam Biber ailesiyle çok güzel bakım yaparak bu aşamaya getirdiler. Kalitenin yanında arıcılarımız içinde alternatif ilaçtır. Arı kovanlarında son yıllarda görülen Varrao hastalığı için ilaç olarak tedavi edici özelliği var. Bal üretiminde de katkısı olacaktır. Bugün Kekik üzerinde uçuşan arı kolonisini gördük. Üretim ve pazarlama konusunu markalaşarak aşmak istiyoruz. Bu bahçe sayılarını önümüzdeki süreçte arttıracağız’ dedi.


Kaymakam Cafer Kaymakçı’bu bahçenin yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Tarık Buğra Seyhan meslektaşımın çabası unutulamaz. Makamlar devamlılık gerektirir, bende böyle bahçelerde çoğalmanın ve üretime katkıda bulunmada desteğimizi daim ettireceğiz. Bu bahçenin gelişmesinde önemli katkısı bulunan Muhtarıma ayrıca teşekkür ediyorum’dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi