RİZE'DE GÜNDEM HALA ÇAY FİYATI, KOT VE DESTEKLEME PRİMLERİ

Siyaset 14.05.2020 - 20:46, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2213+ kez okundu.
 

RİZE'DE GÜNDEM HALA ÇAY FİYATI, KOT VE DESTEKLEME PRİMLERİ

CHP Rize İl başkanı Saltuk deniz, Özel Sektör Açıklanan Çay Fiyatının Altında Alım Yapmayacağını Açıklaması gerektiğini ifade etti. Başkan Deniz, “Yaş Çay Alım Fiyatı Taban Fiyatı Olarak Yeniden Açıklansın.” dedi. CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, taban fiyatın yetersiz olduğunu ifade ederek, “Öncelikli önerimiz Yaş Çay Alım Fiyatının Taban Fiyat olarak yeniden açıklanmasıdır. Ancak Birinci sürgün için bu gerçekleşmeyebilir. Ama bundan sonraki 2. ve 3.sürgün için uygulanabilir. Yaş çay taban fiyatı yeniden açıklanana kadar Çaykur’ un yükseltilmiş kota oranını açıklamasını ve özel sektörün de açıklanan yaş çay alım fiyatının altında alım yapmayacağını açıklamasını bekliyoruz” dedi.   Yaptığımız açıklamalarla ÇAYKUR’un kotayı kaldırmasını talep ettiklerini belirten Başkan Deniz, “buna karşılık bu dönem 2019 yılına göre daha yüksek bir kota oranıyla sezonun açılacağı bildirilmişti. Çay sezonunun başlamasına sayılı günler kala ÇAYKUR’un yükseltilmiş kota oranını bir an önce açıklamasını bekliyoruz. Yaş çay alım fiyatının özel sektörün bile beklentisinin altında açıklanmasından sonra artık özel sektörün, açıklanan fiyatın altında alım yapmasının hiçbir gerekçesi kalmamıştır. Zaten bu konuda ufak yolla da özel sektörün açıklanacak fiyatın altında alım yapmayacağı söylentileri de dolaşıyordu. Açıklanan yaş çay alım fiyatı, özel sektörün işine geldiğine göre artık özel sektörün de çıkıp "Açıklanan Yaş Çay Alım Fiyatının Altında Alım Yapmayacağım" açıklamasını yapması gerekmektedir. Ya da çıkartılacak bir genelgeyle veya kanunla özel sektörün açıklanan yaş çay alım fiyatından alım yapamayacağı karara bağlanmalıdır” dedi. ÇAY FİYATLARI YENİDEN AÇIKLANSIN Başkan Deniz, “Açıklanan Çay Fiyatı, üreticinin yoksullaşmasından başka bir sonuç vermeyecektir. Ayrıca salgın nedeniyle yaşanan ve devam edecek krizden dolayı çay üreticisi daha da mağdur olacaktır. Bunu engellemenin yolu: "Çay fiyatlarını taban fiyat olarak yeniden açıklamaktır. Kotayı artırmak ve özel sektörün açıklanan taban fiyatın altında alım yapmasını yasaklamaktır. “dedi DESTEKLEME FİYATI Ulusal Çay konseyinin görevi Rize Ticaret Borsasının talebini dile getirmek olmadığını belirten Başkan Deniz, “Taban fiyat bir haktır. Destekleme taban fiyat değildir ve bir sene sonra ödenmektedir.  Ulusal Çay Konseyi, eğer sadece Rize Ticaret Borsası'nın taleplerini dile getirecekse var olmasına gerek yoktur. Doğru ve beklenen talep; Çay fiyatı ve desteklemenin birlikte artırılmasıdır” dedi.

CHP Rize İl başkanı Saltuk deniz, Özel Sektör Açıklanan Çay Fiyatının Altında Alım Yapmayacağını Açıklaması gerektiğini ifade etti. Başkan Deniz, “Yaş Çay Alım Fiyatı Taban Fiyatı Olarak Yeniden Açıklansın.” dedi.


CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, taban fiyatın yetersiz olduğunu ifade ederek, “Öncelikli önerimiz Yaş Çay Alım Fiyatının Taban Fiyat olarak yeniden açıklanmasıdır. Ancak Birinci sürgün için bu gerçekleşmeyebilir. Ama bundan sonraki 2. ve 3.sürgün için uygulanabilir. Yaş çay taban fiyatı yeniden açıklanana kadar Çaykur’ un yükseltilmiş kota oranını açıklamasını ve özel sektörün de açıklanan yaş çay alım fiyatının altında alım yapmayacağını açıklamasını bekliyoruz” dedi.  


Yaptığımız açıklamalarla ÇAYKUR’un kotayı kaldırmasını talep ettiklerini belirten Başkan Deniz, “buna karşılık bu dönem 2019 yılına göre daha yüksek bir kota oranıyla sezonun açılacağı bildirilmişti. Çay sezonunun başlamasına sayılı günler kala ÇAYKUR’un yükseltilmiş kota oranını bir an önce açıklamasını bekliyoruz. Yaş çay alım fiyatının özel sektörün bile beklentisinin altında açıklanmasından sonra artık özel sektörün, açıklanan fiyatın altında alım yapmasının hiçbir gerekçesi kalmamıştır. Zaten bu konuda ufak yolla da özel sektörün açıklanacak fiyatın altında alım yapmayacağı söylentileri de dolaşıyordu. Açıklanan yaş çay alım fiyatı, özel sektörün işine geldiğine göre artık özel sektörün de çıkıp "Açıklanan Yaş Çay Alım Fiyatının Altında Alım Yapmayacağım" açıklamasını yapması gerekmektedir. Ya da çıkartılacak bir genelgeyle veya kanunla özel sektörün açıklanan yaş çay alım fiyatından alım yapamayacağı karara bağlanmalıdır” dedi.


ÇAY FİYATLARI YENİDEN AÇIKLANSIN


Başkan Deniz, “Açıklanan Çay Fiyatı, üreticinin yoksullaşmasından başka bir sonuç vermeyecektir. Ayrıca salgın nedeniyle yaşanan ve devam edecek krizden dolayı çay üreticisi daha da mağdur olacaktır. Bunu engellemenin yolu: "Çay fiyatlarını taban fiyat olarak yeniden açıklamaktır. Kotayı artırmak ve özel sektörün açıklanan taban fiyatın altında alım yapmasını yasaklamaktır. “dedi


DESTEKLEME FİYATI


Ulusal Çay konseyinin görevi Rize Ticaret Borsasının talebini dile getirmek olmadığını belirten Başkan Deniz, “Taban fiyat bir haktır. Destekleme taban fiyat değildir ve bir sene sonra ödenmektedir.  Ulusal Çay Konseyi, eğer sadece Rize Ticaret Borsası'nın taleplerini dile getirecekse var olmasına gerek yoktur. Doğru ve beklenen talep; Çay fiyatı ve desteklemenin birlikte artırılmasıdır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi