Maden mühendisleri, Soma'da ölen 301 maden işçisini andı

Karadeniz 13.05.2019 - 13:28, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1775+ kez okundu.
 

Maden mühendisleri, Soma'da ölen 301 maden işçisini andı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, MANİSA'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada ölen 301 maden işçisini andı.   TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'nde düzenlenen basın açıklamasına başkan  Erdoğan Kaymakçı ve oda üyeleri katıldı. Kaymakçı, Soma’da ölen maden işçilerini saygı ve özlemle andıklarını söyledi. Yaşanan facianın ardından toplumda büyük bir duyarlılık ve farkındalık oluştuğunu ifade eden Kaymakçı, “Soma faciası ile ilgili yargılama 4 yıl sürmüş ve 11 Temmuz 2018 tarihinde karar açıklanmıştır. Yargılama sonunda sanıklardan 37 kişi beraat etmiş, 14 sanık ceza almıştır. İşverenin cezaevinden tahliye edilmesiyle cezaevindeki hükümlü sayısı ise 4 kişiye inmiştir. İşverenin 5 yıl dahi cezaevinde kalmadan tahliye olması kamu vicdanını yaralamıştır.” dedi.   Meydana gelen iş kazalarının başlıca sebeplerinin özelleştirme, taşeronlaştırma, rodövans, kuralsızlaştırma ve denetimsizleştirme uygulamaları olduğunu anlatan Kaymakçı, şöyle dedi: "Bu politikalar sonucunda kamu madenciliği küçültülmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyimi dağıtılmış, madencilik faaliyetleri teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Tek güdüsü kâr olan bu şirketler, bilim ve teknikten uzak uygulamaları ile daha fazla kâr için insan ölümlerini hiçe saymışlardır. Bir başka ifadeyle, kamu yararı gözetmeksizin, daha fazla kâr hırsı ile yapılan üretim zorlamaları, bilim ve teknikten uzak üretim yöntemleri ile uzun çalışma süreleri, sağlıksız çalışma koşulları ve adil olmayan çalışma ilişkileri bu faciaların yaşanmasında esas nedenler olarak görülmelidir."  

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, MANİSA'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada ölen 301 maden işçisini andı.

 

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'nde düzenlenen basın açıklamasına başkan  Erdoğan Kaymakçı ve oda üyeleri katıldı. Kaymakçı, Soma’da ölen maden işçilerini saygı ve özlemle andıklarını söyledi. Yaşanan facianın ardından toplumda büyük bir duyarlılık ve farkındalık oluştuğunu ifade eden Kaymakçı, “Soma faciası ile ilgili yargılama 4 yıl sürmüş ve 11 Temmuz 2018 tarihinde karar açıklanmıştır. Yargılama sonunda sanıklardan 37 kişi beraat etmiş, 14 sanık ceza almıştır. İşverenin cezaevinden tahliye edilmesiyle cezaevindeki hükümlü sayısı ise 4 kişiye inmiştir. İşverenin 5 yıl dahi cezaevinde kalmadan tahliye olması kamu vicdanını yaralamıştır.” dedi.

 

Meydana gelen iş kazalarının başlıca sebeplerinin özelleştirme, taşeronlaştırma, rodövans, kuralsızlaştırma ve denetimsizleştirme uygulamaları olduğunu anlatan Kaymakçı, şöyle dedi: "Bu politikalar sonucunda kamu madenciliği küçültülmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyimi dağıtılmış, madencilik faaliyetleri teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Tek güdüsü kâr olan bu şirketler, bilim ve teknikten uzak uygulamaları ile daha fazla kâr için insan ölümlerini hiçe saymışlardır. Bir başka ifadeyle, kamu yararı gözetmeksizin, daha fazla kâr hırsı ile yapılan üretim zorlamaları, bilim ve teknikten uzak üretim yöntemleri ile uzun çalışma süreleri, sağlıksız çalışma koşulları ve adil olmayan çalışma ilişkileri bu faciaların yaşanmasında esas nedenler olarak görülmelidir."  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi