Hangi Markalar Yabancı Menşeli Çay Harmanlamıyoruz Diyebiliyorlar ?

Rize 25.05.2019 - 10:13, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2309+ kez okundu.
 

Hangi Markalar Yabancı Menşeli Çay Harmanlamıyoruz Diyebiliyorlar ?

HANGİ MARKALAR, YABANCI MENŞELİ ÇAY HARMANLAMIYORUZ DİYEBİLİYOR? Dünyada fert başına en fazla çay tüketen ülkeyiz. Yılda minimum 3,5 kg çay tüketiyormuşuz. 200 – 250 bin ton arası üretim, 300 bin ton civarında da tüketim varmış. 3,5 kg dan da buradan çıkıyormuş. Mevzuya bu 3,5 kg üzerinden gireyim. Çaykur’un yaş çay mubayaası ve kuru çay üretimi net belli. Özel sektöründe kampanya sonunda yaş çay mubayaası rakamı açıklanıyor. Borsa var, herhalde doğrudur, öyleyse işin bu tarafı tamam. Peki özel sektörün ne kadar kuru çay ürettiği belli mi?  5-6 kilo yaş çaydan 1 kg kuru çay hesabından belli olur. Ama diyemiyoruz. Diyemiyoruz çünkü; genelde 80 bin ton civarında olduğu dile getirilen gümrüklü – gümrüksüz, kaçak ya da kalem oynanmış yabancı menşeli çayların çok ama çok büyük kısmı özel sektörün üretimi çaylarla harmanlanıyormuş. Bu harmanlanmış çaylarda çok büyük oranda zincir marketlere private label olarak (market markası ile) paketleniyormuş. Yeri gelmişken belirteyim, Rizeli olarak Çaykur’un ve güvendiğim birkaç özel sektör çayının dışında evime çay sokmuyorum, dostlarıma aldırmıyorum. Menşei belirsiz, katkı içeren, pestisite maruz kalmış bu yabancı çaylarla harmanlanmış çayları tüketmek ve de kuruşumu da hak etmeyenlere vermek istemiyorum da, ondan. Şimdi sorsam, özel sektör çay üreticilerine. “Paketlediğimiz kuru çaylarda yabancı menşeli çay harmanlamıyoruz” diyebilenler kimler, hangi markalardır. Merak ettim, çünkü Türk Çaycılığı bu ay başlayan 2019 kampanya döneminde zifiri karanlığa öteleniyor. Kamunun hububata ortalama 30 zam verirken yaş çaya 24 vererek 3,03 TL’den alım yapacak olmasına mutsuz olmuşken daha ilk haftada özel sektörün 2 liranın altında fiyata müstahsili mecbur bırakması paketlenecek çay bulamama endişesi taşımadığını bir anlamda göstermiyor mu?

HANGİ MARKALAR, YABANCI MENŞELİ ÇAY HARMANLAMIYORUZ DİYEBİLİYOR?


Dünyada fert başına en fazla çay tüketen ülkeyiz.


Yılda minimum 3,5 kg çay tüketiyormuşuz. 200 – 250 bin ton arası üretim, 300 bin ton civarında da tüketim varmış. 3,5 kg dan da buradan çıkıyormuş. Mevzuya bu 3,5 kg üzerinden gireyim.


Çaykur’un yaş çay mubayaası ve kuru çay üretimi net belli. Özel sektöründe kampanya sonunda yaş çay mubayaası rakamı açıklanıyor. Borsa var, herhalde doğrudur, öyleyse işin bu tarafı tamam.


Peki özel sektörün ne kadar kuru çay ürettiği belli mi? 


5-6 kilo yaş çaydan 1 kg kuru çay hesabından belli olur. Ama diyemiyoruz.


Diyemiyoruz çünkü; genelde 80 bin ton civarında olduğu dile getirilen gümrüklü – gümrüksüz, kaçak ya da kalem oynanmış yabancı menşeli çayların çok ama çok büyük kısmı özel sektörün üretimi çaylarla harmanlanıyormuş. Bu harmanlanmış çaylarda çok büyük oranda zincir marketlere private label olarak (market markası ile) paketleniyormuş.


Yeri gelmişken belirteyim, Rizeli olarak Çaykur’un ve güvendiğim birkaç özel sektör çayının dışında evime çay sokmuyorum, dostlarıma aldırmıyorum. Menşei belirsiz, katkı içeren, pestisite maruz kalmış bu yabancı çaylarla harmanlanmış çayları tüketmek ve de kuruşumu da hak etmeyenlere vermek istemiyorum da, ondan.


Şimdi sorsam, özel sektör çay üreticilerine. “Paketlediğimiz kuru çaylarda yabancı menşeli çay harmanlamıyoruz” diyebilenler kimler, hangi markalardır.


Merak ettim, çünkü Türk Çaycılığı bu ay başlayan 2019 kampanya döneminde zifiri karanlığa öteleniyor. Kamunun hububata ortalama 30 zam verirken yaş çaya 24 vererek 3,03 TL’den alım yapacak olmasına mutsuz olmuşken daha ilk haftada özel sektörün 2 liranın altında fiyata müstahsili mecbur bırakması paketlenecek çay bulamama endişesi taşımadığını bir anlamda göstermiyor mu?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi