Fatih Altaylı'dan çok konuşulacak enflasyon yazısı:

Ekonomi 06.10.2019 - 12:39, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2652+ kez okundu.
 

Fatih Altaylı'dan çok konuşulacak enflasyon yazısı:

Fatih Altaylı'dan çok konuşulacak enflasyon yazısı: EYLÜL'de enflasyon oranı yüzde 9,26'ya gerileyerek Temmuz 2017'den sonra yeniden tek haneyi görmüş oldu. Bu oran TÜİK'i eleştirilere maruz bıraktı. Fatih Altaylı da köşesinden buna dair çok konuşulacak bir yazı kaleme aldı. Eylül ayı enflasyon oranı 9,26'ya gerileyerek son yılların en düşük rakamını gördü. Bu değerin nasıl hesaplandığına dair tartışmalar bitmedi. TÜİK'in tartışmalı rakamlarına HaberTürk yazarı Fatih Altaylı 'Enflasyon hesabı' başlıklı yazısında TUİK'in uyanıklık yaptığını yazdı v "Enflasyon düştü diye yemin etseler başları ağrımaz." diyerek eleştirilerde bulundu. Altaylı'nın yazısındaki ilgili kısım şöyle:  TÜİK’in yaptığı çok uyanıkça aslında. Yemin etseler başları ağrımaz. TÜİK’in sistemi şu: 407 ürün kategorisindeki 895 ürün çeşidini 4 bin 274 noktadan topluyor. Ancak bu 895 ürün bizim sürekli tükettiğimiz ürünler değil. Biz normal vatandaş 100, bilemedin 150 ürün tüketiyoruz ayda. Üstelik ürünlerin tüketim ağırlığı da farklı. Havyar ıstakoz ve rulman fiyatları artmamış TÜİK bunu doğru düzgün hesaba katmayınca ortaya böyle bir tablo çıkıyor. Mesela peynir yüzde 100 artmış diyelim, domates yüzde 90, deterjan yüzde 75. Ama havyar artmamış hiç, ıstakoz ve rulman da ve hatta cam bardak da. Bunlardan hangisini daha çok tüketiyorsunuz? Elbette ilk üçü. Hatta sondakileri belki de hiç tüketmiyorsunuz. Yıllık enflasyonunuz yüzde yüzde 90 Ama sonuçta sizin yıllık enflasyonunuz yüzde yüzde 90, TÜİK’in bulduğu yüzde 9. TÜİK doğru mu söylüyor? Evet. Bu doğru size giren enflasyonu çıkarıyor mu? Hayır! Mesele bu kadar basit. Biz diyoruz 'Domates biber patlıcan'. TÜİK diyor, 'Havyar, orkide, safran'." Yazının tamamı için tıklayınız...

Fatih Altaylı'dan çok konuşulacak enflasyon yazısı:


EYLÜL'de enflasyon oranı yüzde 9,26'ya gerileyerek Temmuz 2017'den sonra yeniden tek haneyi görmüş oldu. Bu oran TÜİK'i eleştirilere maruz bıraktı. Fatih Altaylı da köşesinden buna dair çok konuşulacak bir yazı kaleme aldı.


Eylül ayı enflasyon oranı 9,26'ya gerileyerek son yılların en düşük rakamını gördü. Bu değerin nasıl hesaplandığına dair tartışmalar bitmedi. TÜİK'in tartışmalı rakamlarına HaberTürk yazarı Fatih Altaylı 'Enflasyon hesabı' başlıklı yazısında TUİK'in uyanıklık yaptığını yazdı v "Enflasyon düştü diye yemin etseler başları ağrımaz." diyerek eleştirilerde bulundu. Altaylı'nın yazısındaki ilgili kısım şöyle: 


TÜİK’in yaptığı çok uyanıkça aslında.


Yemin etseler başları ağrımaz.


TÜİK’in sistemi şu: 407 ürün kategorisindeki 895 ürün çeşidini 4 bin 274 noktadan topluyor. Ancak bu 895 ürün bizim sürekli tükettiğimiz ürünler değil. Biz normal vatandaş 100, bilemedin 150 ürün tüketiyoruz ayda. Üstelik ürünlerin tüketim ağırlığı da farklı.


Havyar ıstakoz ve rulman fiyatları artmamış


TÜİK bunu doğru düzgün hesaba katmayınca ortaya böyle bir tablo çıkıyor. Mesela peynir yüzde 100 artmış diyelim, domates yüzde 90, deterjan yüzde 75. Ama havyar artmamış hiç, ıstakoz ve rulman da ve hatta cam bardak da.


Bunlardan hangisini daha çok tüketiyorsunuz? Elbette ilk üçü. Hatta sondakileri belki de hiç tüketmiyorsunuz.


Yıllık enflasyonunuz yüzde yüzde 90


Ama sonuçta sizin yıllık enflasyonunuz yüzde yüzde 90, TÜİK’in bulduğu yüzde 9.


TÜİK doğru mu söylüyor? Evet.


Bu doğru size giren enflasyonu çıkarıyor mu? Hayır! Mesele bu kadar basit.


Biz diyoruz 'Domates biber patlıcan'. TÜİK diyor, 'Havyar, orkide, safran'."


Yazının tamamı için tıklayınız...

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi