BAKAP Başkanı Özlü: Şehirlerimize özgü ürünlerin değerlerini arttırmaya çalışacağız

Karadeniz 15.11.2019 - 12:30, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1437+ kez okundu.
 

BAKAP Başkanı Özlü: Şehirlerimize özgü ürünlerin değerlerini arttırmaya çalışacağız

 BATI Karadeniz Kalkınma Birliği Başkanı Faruk Özlü, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde coğrafi işaretlerden elde edilen gelirin yıllık 20 milyar Euro olduğunu belirterek, “Her şehrimizin kendine özgü sayısız ürünü vardır. Bizler bu ürünlerin, bu değerlerin peşinde olmaya bu ürünlerin değerlerini arttırmaya çalışacağız” dedi. Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Batı Karadeniz Kalkınma Birliği ile Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği tarafından ‘Coğrafi İşaretli Ürünlerin Batı Karadeniz Buluşması’ konulu çalıştay düzenlendi. Bir otelde düzenlenen çalıştayda konuşan Faruk Özlü, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerde coğrafi işaretlerden yıllık elde ettikleri gelir yaklaşık 20 milyar Avro’dur.   Yani coğrafi işaretler kavramını hafife almayalım. Gerçekten önemli bir kavramdır. Fikir ve sanat eserleri kanunu çıktı. Bu kanunda Türk Patent ve Marka Kurumu’nu ilgilendiren kanundur. Bu kanun içerisinde Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı’nı kurduk. Sınai Mülkiyet Kanunumuzla birlikte coğrafi işaretler alanında büyük bir atılım gerçekleştirdik. Böylece bu kanunun getirdiği yeniliklerle büyük kazanımlar elde etmiş olduk. Bu düzenlemelerle 6 ay olan ilan süresini 3 aya indirdik ve tescil sürecini kısalttık. İlanlardan ulusal ve yerel gazete zorunluluğunu kaldırdık. Böylece ilan masraflarını sıfırladık. Ayrıca birçok geleneksel ürünümüzü koruma altına aldık." dedi. Türkiye’nin yaklaşık 2500 adet coğrafi işaret alma potansiyelinin var olduğunu belirten Özlü, "Bu rakam henüz 450. Her şehrimizin kendine özgü sayısız ürünü vardır. Bizler bu ürünlerin, bu değerlerin peşinde olmaya bu ürünlerin değerlerini arttırmaya çalışacağız. Ülkemize ve bölgemize bir kimlik veren, şehirlerimizle bütünleşen ve onlara ayrıcalık sunan her ürünü ekonomimize, kültürümüze ve dünyaya kazandırmak için elimizden geleni yapacağız. Bu ürünleri bir an evvel tescil edebilmek için çeşitli çalışmalara imza atmak istiyoruz." diye konuştu. Konuşmaların sonunda yöresel ürünler tadıldı.

 BATI Karadeniz Kalkınma Birliği Başkanı Faruk Özlü, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde coğrafi işaretlerden elde edilen gelirin yıllık 20 milyar Euro olduğunu belirterek, “Her şehrimizin kendine özgü sayısız ürünü vardır. Bizler bu ürünlerin, bu değerlerin peşinde olmaya bu ürünlerin değerlerini arttırmaya çalışacağız” dedi. Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Batı Karadeniz Kalkınma Birliği ile Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği tarafından ‘Coğrafi İşaretli Ürünlerin Batı Karadeniz Buluşması’ konulu çalıştay düzenlendi. Bir otelde düzenlenen çalıştayda konuşan Faruk Özlü, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerde coğrafi işaretlerden yıllık elde ettikleri gelir yaklaşık 20 milyar Avro’dur.

 

Yani coğrafi işaretler kavramını hafife almayalım. Gerçekten önemli bir kavramdır. Fikir ve sanat eserleri kanunu çıktı. Bu kanunda Türk Patent ve Marka Kurumu’nu ilgilendiren kanundur. Bu kanun içerisinde Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı’nı kurduk. Sınai Mülkiyet Kanunumuzla birlikte coğrafi işaretler alanında büyük bir atılım gerçekleştirdik. Böylece bu kanunun getirdiği yeniliklerle büyük kazanımlar elde etmiş olduk. Bu düzenlemelerle 6 ay olan ilan süresini 3 aya indirdik ve tescil sürecini kısalttık. İlanlardan ulusal ve yerel gazete zorunluluğunu kaldırdık. Böylece ilan masraflarını sıfırladık. Ayrıca birçok geleneksel ürünümüzü koruma altına aldık." dedi. Türkiye’nin yaklaşık 2500 adet coğrafi işaret alma potansiyelinin var olduğunu belirten Özlü, "Bu rakam henüz 450. Her şehrimizin kendine özgü sayısız ürünü vardır. Bizler bu ürünlerin, bu değerlerin peşinde olmaya bu ürünlerin değerlerini arttırmaya çalışacağız. Ülkemize ve bölgemize bir kimlik veren, şehirlerimizle bütünleşen ve onlara ayrıcalık sunan her ürünü ekonomimize, kültürümüze ve dünyaya kazandırmak için elimizden geleni yapacağız. Bu ürünleri bir an evvel tescil edebilmek için çeşitli çalışmalara imza atmak istiyoruz." diye konuştu. Konuşmaların sonunda yöresel ürünler tadıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi