CHP’nin 17 belediyesine İYİ Parti damgası

Siyaset 15.04.2019 - 16:12, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2712+ kez okundu.
 

CHP’nin 17 belediyesine İYİ Parti damgası

İYİ Parti’nin 24 Haziran seçimlerindeki oy oranları esas alındığında, CHP’nin kazandığı birçok ilde kritik rol oynadığı anlaşılıyor.   31 Mart yerel seçimlerinin sonuçları ittifaklar bazında değerlendirildiğinde İYİ Parti’nin yerel seçimin kazandıranı olarak öne çıktığı görüldü. 31 Mart yerel seçimlerinde sandıkta çıkan tabloya göre, Millet İttifakı kapsamında CHP’nin kazandığı 8’i büyükşehir, 9’u il belediyesi olan toplam 17 şehirde seçim sonuçlarına İYİ Parti oyları doğrudan etki etti. Aralarında İstanbul, Ankara, Adana ve Antalya gibi AKP ve MHP’den CHP’ye geçen büyükşehir belediyelerinin de bulunduğu illerde, İYİ Parti’nin 24 Haziran 2018’deki Genel Seçimlerde aldığı oy, CHP’nin kazanmasında önemli rol oynadı. İYİ Parti’nin 24 Haziran’da aldığı oyun, CHP’ye bu illeri kazandıran oy farkının çok üstünde olması dikkat çekti. CHP, 17 kritik ili, İYİ Parti seçmeninin desteği kazanırken, yerel seçimlerde CHP İYİ Parti oyunun üzerinde bir oy farkı ile sadece İzmir ve Hatay’ı kazanabildi. TÜRK SİYASETİNDE YENİ GÜÇ MERKEZİ: MİLLET İTTİFAKI 31 Mart yerel seçimlerinde Millet İttifakı, Türkiye’nin en kalabalık üç şehri olan Ankara, İstanbul ve İzmir’de sandıktan zaferle çıkması dikkat çekiyor. Millet İttifakının bir diğer başarısı ise, Ankara, İstanbul, Adana ve Antalya gibi büyükşehirleri Cumhur İttifakı’nın elinden alması oldu. CHP’nin 31 Mart 2019’dan önce de elinde olan Aydın, Eskişehir, Tekirdağ ve Muğla Büyükşehir Belediyelerini yeniden kazanmasında da Millet İttifakı’nın bir diğer ortağı olan İYİ Parti’nin desteği göze çarpıyor. İYİ Parti, Mersin’de kendi adayını çıkarırken, Millet İttifakının yapıldığı büyükşehirlerde CHP’nin İYİ Parti desteği olmadan sadece İzmir ve Hatay’da seçimi kazanabileceği görüldü. Millet İttifakı’nın yapıldığı ve CHP adaylarının desteklendiği il belediyelerinde de İYİ Parti’nin katkısı, 24 Haziran oyları ile 31 Mart’taki oy farkı karşılaştırıldığında ortaya çıkıyor. CHP’nin, Çanakkale, Edirne, Burdur, Yalova ve Sinop’u yeniden kazanması ve Artvin, Bilecik, Bolu ve Kırşehir’i ise Cumhur İttifakı’ndan almasında da İYİ Parti önemli bir rol oynamış durumda. CHP’nin İYİ Parti ile yaptığı ittifak sayesinde kazandığı bu başarı ise, Millet İttifakı’nın Türk siyasetinde yeni bir güç merkezi haline geldiğini gösteriyor. İşte 31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre CHP’nin kazandığı 21 ilde Millet İttifakı kapsamında İYİ Parti’nin etkisini gösteren tablo: Yeniçağ / Fatih Ergin
İYİ Parti’nin 24 Haziran seçimlerindeki oy oranları esas alındığında, CHP’nin kazandığı birçok ilde kritik rol oynadığı anlaşılıyor.
 

31 Mart yerel seçimlerinin sonuçları ittifaklar bazında değerlendirildiğinde İYİ Parti’nin yerel seçimin kazandıranı olarak öne çıktığı görüldü.


31 Mart yerel seçimlerinde sandıkta çıkan tabloya göre, Millet İttifakı kapsamında CHP’nin kazandığı 8’i büyükşehir, 9’u il belediyesi olan toplam 17 şehirde seçim sonuçlarına İYİ Parti oyları doğrudan etki etti.


Aralarında İstanbul, Ankara, Adana ve Antalya gibi AKP ve MHP’den CHP’ye geçen büyükşehir belediyelerinin de bulunduğu illerde, İYİ Parti’nin 24 Haziran 2018’deki Genel Seçimlerde aldığı oy, CHP’nin kazanmasında önemli rol oynadı.


İYİ Parti’nin 24 Haziran’da aldığı oyun, CHP’ye bu illeri kazandıran oy farkının çok üstünde olması dikkat çekti.


CHP, 17 kritik ili, İYİ Parti seçmeninin desteği kazanırken, yerel seçimlerde CHP İYİ Parti oyunun üzerinde bir oy farkı ile sadece İzmir ve Hatay’ı kazanabildi.


TÜRK SİYASETİNDE YENİ GÜÇ MERKEZİ: MİLLET İTTİFAKI


31 Mart yerel seçimlerinde Millet İttifakı, Türkiye’nin en kalabalık üç şehri olan Ankara, İstanbul ve İzmir’de sandıktan zaferle çıkması dikkat çekiyor.


Millet İttifakının bir diğer başarısı ise, Ankara, İstanbul, Adana ve Antalya gibi büyükşehirleri Cumhur İttifakı’nın elinden alması oldu.


CHP’nin 31 Mart 2019’dan önce de elinde olan Aydın, Eskişehir, Tekirdağ ve Muğla Büyükşehir Belediyelerini yeniden kazanmasında da Millet İttifakı’nın bir diğer ortağı olan İYİ Parti’nin desteği göze çarpıyor.


İYİ Parti, Mersin’de kendi adayını çıkarırken, Millet İttifakının yapıldığı büyükşehirlerde CHP’nin İYİ Parti desteği olmadan sadece İzmir ve Hatay’da seçimi kazanabileceği görüldü.


Millet İttifakı’nın yapıldığı ve CHP adaylarının desteklendiği il belediyelerinde de İYİ Parti’nin katkısı, 24 Haziran oyları ile 31 Mart’taki oy farkı karşılaştırıldığında ortaya çıkıyor. CHP’nin, Çanakkale, Edirne, Burdur, Yalova ve Sinop’u yeniden kazanması ve Artvin, Bilecik, Bolu ve Kırşehir’i ise Cumhur İttifakı’ndan almasında da İYİ Parti önemli bir rol oynamış durumda.


CHP’nin İYİ Parti ile yaptığı ittifak sayesinde kazandığı bu başarı ise, Millet İttifakı’nın Türk siyasetinde yeni bir güç merkezi haline geldiğini gösteriyor.


İşte 31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre CHP’nin kazandığı 21 ilde Millet İttifakı kapsamında İYİ Parti’nin etkisini gösteren tablo:


Yeniçağ / Fatih Ergin

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi