ÇAYKUR'U TOPA TUTTU. BU SORUN NEDEN YAŞANIYOR?

Siyaset 10.09.2020 - 09:11, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2628+ kez okundu.
 

ÇAYKUR'U TOPA TUTTU. BU SORUN NEDEN YAŞANIYOR?

Çaykur Yaş çay naklinde Neden Sorun Yaşıyor  CHP Rize İl başkan Yardımcısı Mustafa Erbaş, Çaykur’ un yaş çay naklinde neden sorun yaşadığını sordu. Nakliye işini alan firmaların neden görevini yapmadığını kaydeden Erbaş, “neden üretici ve muhtarlarımız karşı karşıya getirilmek isteniyor” dedi  CHP Rize İl başkan Yardımcısı Mustafa Erbaş, Çaykur’ un yaş çay taşıma işini alan firmaların görevlerini yapmadığını, bu nedenle muhtarlarla, üreticinin karşı karşıya geldiğini belirtti. Erbaş açıklamasında, “Tüm dünyada yaşanan pandemi nedeni ile özellikle yurt dışından gelen işçilerin bölgeye girememesi sonucu oluşan iş gücü kaybı çay hasadında üreticilerimizin kendi bahçelerine geri dönmesi neticesinde çözümlenmiş olsa da sanayinin diğer dallarında maalesef bazı sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Çaykur, Çay alım yerlerinden mubayaa yaptığı çayları fabrikaya taşıyan firmalarla sorun yaşadığından dolayı muhtarlardan yükleyici ekip oluşturulmasını talep etmiş, ancak muhtarlar böyle bir ekip şu an için kurmalarının mümkün olmadığını Çaykur’ a bildirmişlerdir.  Çaykur daha sonra üreticiden alım yerinden yükleme talebinde bulunmuş bu çağrısına da üretici tarafından olumsuz karşılanmış “bizim böyle bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.” Yanıtını almıştır.  Yapılan ihale sonucunda ihaleyi alan firma neden bu sorumluluğunu yerine getirmiyor, neden üretici ve muhtarlarımız karşı karşıya getirilmek isteniyor” dedi.  Çaykur’un alım yeri kotası uygulamasının yanlışlıklarla dolu olduğunu ifade ederek, “Yaşanan diğer bir sıkıntı ise CHP il teşkilatımızın yaptığı çalışmalarda, çay üreticileriyle yaptığı görüşmelerde alım yeri kotası uygulamasının yanlış olduğu kanaati hâsıl olmuştur. Çayını erken toplayan ve kampanyanın başında çayını hasat eden üreticimiz çayını satabilmeli. Örneğin bir alım yeri günlük 5 ton mubayaa yapması gerekirken uygulanan 50Kg kontenjan nedeniyle günlük 500Kg la günü kapatmakta çayını erken toplamak isteyen üretici ya çayını toplamamakta ya da topladığı çayı ucuz fiyata özel sektöre satmaktadır. Oysaki günlük mubayaası 5 ton olan bir alım yerine ha 100 üretici toplam 5 ton satmıştır, ha 10 üretici 5 ton satmıştır. Bu yanlıştan dönülmelidir.  Alamam anlayışına son verilmesi, Çaykur için Devrim niteliğindeki randevulu sisteme geri dönülmesi elzemdir.” dedi   Tarım Bakanı Pakdemirli’ nin Rize’ye gelmesinde tartışılan çay kanun tasarısının kapalı kapılar ardında tapıldığını ifade eden Erbaş, “Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin Rize ziyareti esnasında Ticaret Borsasında Ulusal Çay Konseyinin düzenlediği toplantıda gündeme gelen çay kanununun çayın bütün tarafların katılımıyla gerçekleşmesi gerekirdi.  Taban fiyatın tarım bakanlığınca belirlenmesi belirlenen fiyatın altına çay alımının yasaklanması gerektiğinin altını bir kez daha kalın çizgiyle çiziyoruz. Üreticinin yanında olmayan hiçbir kanun çayın sorunlarını çözemez” dedi. 

Çaykur Yaş çay naklinde Neden Sorun Yaşıyor 


CHP Rize İl başkan Yardımcısı Mustafa Erbaş, Çaykur’ un yaş çay naklinde neden sorun yaşadığını sordu. Nakliye işini alan firmaların neden görevini yapmadığını kaydeden Erbaş, “neden üretici ve muhtarlarımız karşı karşıya getirilmek isteniyor” dedi 


CHP Rize İl başkan Yardımcısı Mustafa Erbaş, Çaykur’ un yaş çay taşıma işini alan firmaların görevlerini yapmadığını, bu nedenle muhtarlarla, üreticinin karşı karşıya geldiğini belirtti. Erbaş açıklamasında, “Tüm dünyada yaşanan pandemi nedeni ile özellikle yurt dışından gelen işçilerin bölgeye girememesi sonucu oluşan iş gücü kaybı çay hasadında üreticilerimizin kendi bahçelerine geri dönmesi neticesinde çözümlenmiş olsa da sanayinin diğer dallarında maalesef bazı sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Çaykur, Çay alım yerlerinden mubayaa yaptığı çayları fabrikaya taşıyan firmalarla sorun yaşadığından dolayı muhtarlardan yükleyici ekip oluşturulmasını talep etmiş, ancak muhtarlar böyle bir ekip şu an için kurmalarının mümkün olmadığını Çaykur’ a bildirmişlerdir.  Çaykur daha sonra üreticiden alım yerinden yükleme talebinde bulunmuş bu çağrısına da üretici tarafından olumsuz karşılanmış “bizim böyle bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.” Yanıtını almıştır.  Yapılan ihale sonucunda ihaleyi alan firma neden bu sorumluluğunu yerine getirmiyor, neden üretici ve muhtarlarımız karşı karşıya getirilmek isteniyor” dedi. 


Çaykur’un alım yeri kotası uygulamasının yanlışlıklarla dolu olduğunu ifade ederek, “Yaşanan diğer bir sıkıntı ise CHP il teşkilatımızın yaptığı çalışmalarda, çay üreticileriyle yaptığı görüşmelerde alım yeri kotası uygulamasının yanlış olduğu kanaati hâsıl olmuştur. Çayını erken toplayan ve kampanyanın başında çayını hasat eden üreticimiz çayını satabilmeli. Örneğin bir alım yeri günlük 5 ton mubayaa yapması gerekirken uygulanan 50Kg kontenjan nedeniyle günlük 500Kg la günü kapatmakta çayını erken toplamak isteyen üretici ya çayını toplamamakta ya da topladığı çayı ucuz fiyata özel sektöre satmaktadır. Oysaki günlük mubayaası 5 ton olan bir alım yerine ha 100 üretici toplam 5 ton satmıştır, ha 10 üretici 5 ton satmıştır. Bu yanlıştan dönülmelidir.  Alamam anlayışına son verilmesi, Çaykur için Devrim niteliğindeki randevulu sisteme geri dönülmesi elzemdir.” dedi  


Tarım Bakanı Pakdemirli’ nin Rize’ye gelmesinde tartışılan çay kanun tasarısının kapalı kapılar ardında tapıldığını ifade eden Erbaş, “Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin Rize ziyareti esnasında Ticaret Borsasında Ulusal Çay Konseyinin düzenlediği toplantıda gündeme gelen çay kanununun çayın bütün tarafların katılımıyla gerçekleşmesi gerekirdi.  Taban fiyatın tarım bakanlığınca belirlenmesi belirlenen fiyatın altına çay alımının yasaklanması gerektiğinin altını bir kez daha kalın çizgiyle çiziyoruz. Üreticinin yanında olmayan hiçbir kanun çayın sorunlarını çözemez” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi