Çay Kanunu İçin Bölge Milletvekillerinden de destek istedi.

Siyaset 26.05.2019 - 13:16, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 1840+ kez okundu.
 

Çay Kanunu İçin Bölge Milletvekillerinden de destek istedi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, CHP Rize İl Başkanlığının önerisi ve girişimleriyle Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca tarafından hazırlanan çay kanun teklifine bölge milletvekillerinin destek vermesini istedi. CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaptığı açıklamada, Rize İl Başkanlığının önerisi ve girişimleriyle partisinin Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca tarafından hazırlanan özel sektörün ÇAYKUR’un açıkladığı fiyatın altında çay almasını yasaklayan kanun teklifinin TBMM’ye sunulduğunu bildirerek, Rize, Trabzon ve Artvin AKP vekillerinin destek vermesi halinde yasanın meclisten hemen geçeceğini ve teklifin kanunlaşarak çay üreticisinin mağduriyetinin sona ereceğini söyledi.   Deniz, bölge milletvekillerinin desteğini beklediklerini sözlerine ekleyerek, “Artık yapılması gereken bu kanun teklifinin kabul edilmesi için üreticilerin, ziraat odalarının, STÖ’lerin ve vatandaşların baskı yapmasıdır.” dedi. İl Başkanı Deniz, meclise sunulan teklifin içeriğini şöyle açıkladı: “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 4/12/1984 tarih ve 3092 sayılı Çay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve gerekçesi ektedir. 21.05.2019 Gülizar BİÇER KARACA Denizli Milletvekili 3092 SAYILI ÇAY KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ MADDE 1- 4/12/1984 tarihli ve 3092 sayılı Kanunun 1 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “Her yıl Çay Kurumu (ÇAY-KUR) tarafından yaş çay için belirlenen fiyat taban fiyat olarak kabul edilir. Doğrudan üreticiden yaş çay satın alan gerçek ve ya tüzel kişiler ÇAY-KUR tarafından belirlenen taban alım fiyatının altında alım yapamazlar. Buna uymayan tacirler hakkında, Tarım ve Orman Bakanlığınca, alıma konu yaş çayın her bir kilogramı için 3 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, bu fıkranın yayını tarihini izleyen üç ay içinde Ulusal Çay Konseyi ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenir.” MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE, 3-Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür,”

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, CHP Rize İl Başkanlığının önerisi ve girişimleriyle Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca tarafından hazırlanan çay kanun teklifine bölge milletvekillerinin destek vermesini istedi.


CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaptığı açıklamada, Rize İl Başkanlığının önerisi ve girişimleriyle partisinin Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca tarafından hazırlanan özel sektörün ÇAYKUR’un açıkladığı fiyatın altında çay almasını yasaklayan kanun teklifinin TBMM’ye sunulduğunu bildirerek, Rize, Trabzon ve Artvin AKP vekillerinin destek vermesi halinde yasanın meclisten hemen geçeceğini ve teklifin kanunlaşarak çay üreticisinin mağduriyetinin sona ereceğini söyledi.

 

Deniz, bölge milletvekillerinin desteğini beklediklerini sözlerine ekleyerek, “Artık yapılması gereken bu kanun teklifinin kabul edilmesi için üreticilerin, ziraat odalarının, STÖ’lerin ve vatandaşların baskı yapmasıdır.” dedi.


İl Başkanı Deniz, meclise sunulan teklifin içeriğini şöyle açıkladı:


“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


4/12/1984 tarih ve 3092 sayılı Çay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve gerekçesi ektedir. 21.05.2019
Gülizar BİÇER KARACA Denizli Milletvekili


3092 SAYILI ÇAY KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ


MADDE 1- 4/12/1984 tarihli ve 3092 sayılı Kanunun 1 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Her yıl Çay Kurumu (ÇAY-KUR) tarafından yaş çay için belirlenen fiyat taban fiyat olarak kabul edilir. Doğrudan üreticiden yaş çay satın alan gerçek ve ya tüzel kişiler ÇAY-KUR tarafından belirlenen taban alım fiyatının altında alım yapamazlar. Buna uymayan tacirler hakkında, Tarım ve Orman Bakanlığınca, alıma konu yaş çayın her bir kilogramı için 3 Türk lirası idari para cezası uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, bu fıkranın yayını tarihini izleyen üç ay içinde Ulusal Çay Konseyi ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenir.”


MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


MADDE, 3-Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür,”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi