AKŞAMA DAVET ETMİŞLER, ‘’YA RİZE ÇAYI VAR, YA DA RİZE ÇAYI’’

Rize 23.07.2019 - 21:52, Güncelleme: 02.12.2022 - 09:38 2576+ kez okundu.
 

AKŞAMA DAVET ETMİŞLER, ‘’YA RİZE ÇAYI VAR, YA DA RİZE ÇAYI’’

ÇAYIMIZ HAKETTİĞİ YERDE Mİ?    Yeşiliyle mavisinin, dağıyla denizinin bütünleştiği bölgemizde,     Dünyada Tek Renk ve Tat Katkısız Çayı    Üretilir de, bunun kıymetini bilememişiz, tanıtamamışız bu güne kadar.      Her ne kadar geçim kaynağı olmaktan çıktıysa da, ‘’O’’ yine de bölgemizle özdeşleşmiştir. ‘’O’’ artık, özlü sözlerimize girmiştir, kalbimizdedir, gönlümüzdedir, yanı başımızdadır.    Faydaları sayılamayacak kadar fazladır. Öz çayımızın değeri bilinmeden, ülkemizin bazı yörelerinde, kaçak giren ve değişik katkılı tehlikeli çaylar, bilinçsiz tüketiliyor.    Nedir öz çayımız? Nasıl tanımlanır, ne işe yarar? Aşağıdaki sözcüklerde açıkça görülmüyor mu?    ACI ACIYI BASTIRIR, RİZE ÇAYI SANCIYI.    ACIKAN DOYMAM, ÇAYA HASRET OLAN, İÇMEYLE KANMAM SANIR.    AÇ ÖLMEZ GÖZÜ KARARIR, ÇAYSIZ ÖLMEZ BENZİ SARARIR.    ADAMIN YERE BAKANINDAN, ÇAYIN KAÇAĞINDAN KORK.    RİZE ÇAYI DÜŞMANLIK UNUTTURUR.    EL OĞLUNA DAYANMA, KAÇAK ÇAYA ALDANMA.    AKILLI, RİZE ÇAYINI ARAYINCAYA KADAR, DELİ KAÇAK ÇAYI BULUR İÇER.    RİZE ÇAYI ANTEPE GİDENE KADAR, KAÇAK ÇAY MİDESİNE İNER.    ÇAYIN UCUZUNDAN, İNSANIN BİLGİSİZİNDEN KORK.    AKILLI, ÇAYI RİZE’DEN İÇER.    AKŞAMA DAVET ETMİŞLER, ‘’YA RİZE ÇAYI VAR, YA DA RİZE ÇAYI’’ DEMİŞ.      Üretimin, bir aile tarımı olarak yapıldığı, 1960'lı yıllarda, 1 Kg. yaş çay parasıyla, 1 Kg. et alırken, aile tarımından çıktığı günümüzde, 1 Kg. yaş çay parasıyla 1 Kg. ot alınamıyor.    Ne hazin değil mi?    Prof. Dr. Hızır ÖNSOY 

ÇAYIMIZ HAKETTİĞİ YERDE Mİ? 

 

Yeşiliyle mavisinin, dağıyla denizinin bütünleştiği bölgemizde,  

 

Dünyada Tek Renk ve Tat Katkısız Çayı 

 

Üretilir de, bunun kıymetini bilememişiz, tanıtamamışız bu güne kadar.   

 

Her ne kadar geçim kaynağı olmaktan çıktıysa da, ‘’O’’ yine de bölgemizle özdeşleşmiştir. ‘’O’’ artık, özlü sözlerimize girmiştir, kalbimizdedir, gönlümüzdedir, yanı başımızdadır. 

 

Faydaları sayılamayacak kadar fazladır. Öz çayımızın değeri bilinmeden, ülkemizin bazı yörelerinde, kaçak giren ve değişik katkılı tehlikeli çaylar, bilinçsiz tüketiliyor. 

 

Nedir öz çayımız? Nasıl tanımlanır, ne işe yarar? Aşağıdaki sözcüklerde açıkça görülmüyor mu? 

 

ACI ACIYI BASTIRIR, RİZE ÇAYI SANCIYI. 

 

ACIKAN DOYMAM, ÇAYA HASRET OLAN, İÇMEYLE KANMAM SANIR. 

 

AÇ ÖLMEZ GÖZÜ KARARIR, ÇAYSIZ ÖLMEZ BENZİ SARARIR. 

 

ADAMIN YERE BAKANINDAN, ÇAYIN KAÇAĞINDAN KORK. 

 

RİZE ÇAYI DÜŞMANLIK UNUTTURUR. 

 

EL OĞLUNA DAYANMA, KAÇAK ÇAYA ALDANMA. 

 

AKILLI, RİZE ÇAYINI ARAYINCAYA KADAR, DELİ KAÇAK ÇAYI BULUR İÇER. 

 

RİZE ÇAYI ANTEPE GİDENE KADAR, KAÇAK ÇAY MİDESİNE İNER. 

 

ÇAYIN UCUZUNDAN, İNSANIN BİLGİSİZİNDEN KORK. 

 

AKILLI, ÇAYI RİZE’DEN İÇER. 

 

AKŞAMA DAVET ETMİŞLER, ‘’YA RİZE ÇAYI VAR, YA DA RİZE ÇAYI’’ DEMİŞ.   

 

Üretimin, bir aile tarımı olarak yapıldığı, 1960'lı yıllarda, 1 Kg. yaş çay parasıyla, 1 Kg. et alırken, aile tarımından çıktığı günümüzde, 1 Kg. yaş çay parasıyla 1 Kg. ot alınamıyor. 

 

Ne hazin değil mi? 

 

Prof. Dr. Hızır ÖNSOY 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve rizeninsesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
timbir - birlik haber ajansi